Noutăți

Deșertul în care ploaia aduce… moartea!

În cel mai uscat și mai vechi deșert de pe Pământ, un loc atât de sterp și neprimitor încât este deseori numit iadul pe Pământ, natura nu funcționează la fel ca pe restul planetei. Tindem să gândim că apa este o binecuvântare generatoare de viață, însă, în mijlocul deșertului Atacama din Chile, ploile anormale s-au dovedit a fi opusul: un blestem care aduce moartea.

O mare parte din Atacama a rămas într-o stare aproape hiperaridă de aproape 15 milioane de ani și nu există nici o evidență a faptului că aici s-au înregistrat precipitații semnificative în ultimii 500 de ani. Acest lucru s-a schimbat brusc acum câțiva ani, când deșertul a cunoscut perioade de ploaie în martie și august 2015, iar apoi în iunie anul trecut. Seceta lungă se terminase și noi forme de viață care au evoluat pentru a supraviețui unui ecosistem hiper-arid și care nu se puteau descurca cu apa au murit.

“Când ploile au căzut în Atacama, am sperat că aceasta va duce la înflorirea vieții în acest deșert arid. În schimb, am constatat contrariul, ploaia din miezul hiperaridic al deșertului Atacama a provocat o dispariție masivă a majorității speciilor microbiene indigene de acolo”, spune astrobiologul Alberto Fairén de la Universitatea Cornell și Centro de Astrobiología din Spania.

Înainte ca ploile să ajungă la Atacama, probele de sol din regiunea Yungay situate în centrul deșertului au evidențiat 16 tipuri diferite de specii microbiene. Datorită caracteristicilor sale unice, zona este deseori studiată de către NASA, mediul inospitalier al lui Atacama fiind unul dintre cele mai apropiate analogii pe care le avem pentru a investiga modul în care viața ar putea găsi o cale de înflorire pe planeta roșie.

Atacama este un deșert de coastă din America de Sud, format datorită curenților marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitațiile. Acesta este situat pe coasta de nord vest sudamericană, în nordul statului Chile, mărginit la vest de coasta Pacificului, la Sud de Peru și la est de Bolivia și Argentina. Diferențele de temperatură din regiune sunt mari oscilând între zi +30° și noapte -15°C.

sursa: https://www.sciencealert.com/when-rainfall-kissed-the-driest-desert-on-earth-it-was-literally-the-kiss-of-death
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii