Noutăți

Deșertul extrem din Antarctica: Valea McMurdo, unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ

  •  
  •  
  •  

Antarctica, cel mai neexploatat teritoriu de pe suprafața Pământului, nu este un loc plin în totalitate de blocuri uriașe de gheața așa cum ne-am putea noi imagina. Surprinzător sau nu, aici se află unul dintre cele mai uscate locuri din lume. Situată între munții McMurdo Sound, pe partea din Antarctica cel mai aproape de Noua Zeelandă, valea McMurdo primește echivalentul a doar 10 cm de apă/mp, în medie, în fiecare an, sub formă de zăpadă. Complet lipsită de vegetație, regiunea este considerată unul dintre cele mai uscate locuri de pe planetă.

Valea, care acoperă doar 0,03% din întreg continentul, este diferită de restul Antarcticii datorită poziționării și a vânturilor katabatice. Acestea se formează atunci când aerul rece extrem de dens este tras în jos de către forța de gravitație. Vânturile pot atinge viteze de până la 320 de kilometri pe oră, lucru ce duce la îndepărtarea precipitațiilor ce ar putea cădea în regiune.

Deși în 1903 oamenii de știință au numit zona „valea morții“, asta datorită inexistenței faunei și a florei, cercetările mai recente au descoperit că acest deșert extrem este acasă pentru o mare varietate de extremofile (organisme care trăiesc în medii extreme). Printre acestea sunt lichenii și mușchii, comunități de microbi (inclusiv cianobacterii), și nematodele (viermi microscopici). Aceste organisme au fost supuse unor schimbări profunde, care le permit să supraviețuiască într-unul dintre mediile cele mai dure de pe planetă.

McMurdo-dry-valleys-4[2] McMurdo-dry-valleys-1[2] McMurdo-dry-valleys-9[6] McMurdo-dry-valleys-2[2] McMurdo-dry-valleys-5[2] McMurdo-dry-valleys-6[2]
sursa: http://icestories.exploratorium.edu/dispatches/big-ideas/dry-valleys/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii