Noutăți

Descoperită în România: Este CEA MAI VECHE mască din Europa. Vei fi uimit să afli câte mii de ani are…

Adevarul.ro: Specialiştii sibieni din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal au găsit pe şantierul autostrăzii Sibiu-Nădlac, în anul 2012, cea mai veche aşezare neolitică din România, schelete umane şi piese ceramice vechi de peste 8.000 de ani.

Potrivit directorului Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu,  Sabin Adrian Luca, săpăturile în situl arheologic de la Cristian, de pe şantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac, au durat cinci luni, iar la ele au luat parte 7 specialişti şi 60 de muncitori.

„La ora actuală, din cele 9 şantiere arheologice, noi putem să facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau în curs de restaurare”, a spus Luca.

vase ceramice cristian

Potrivit acestuia, la Cristian au fost descoperite 60 de vase şi aproximativ 18.000 de fragmente ceramice din care, după restaurare, vor mai fi obţinute alte aproximativ 50 de vase.

Printe obiectele descoperite se numără şi o mască din ceramică dar şi un vas cu două guri, despre care specialiştii sibieni susţin că sunt cele mai vechi de acest tip descoperite în Europa.

„Masca aceasta, cu sinceritate, este cea mai veche mască găsită în Europa, cel puţin. Este o descoperire epocală”, am mai spus Sabin Luca, acesta adăugând, despre vasul cu două guri, că „din câte ştiu eu, la ora actuală este cel mai vechi vas cu două guri care este cunoscut”.

masca cristian 2

vas cristian

Săpăturile de la Cristian au fost făcute la o adâncime de 4 metri, iar potrivit directorului muzeului sibian colecţia descoperită aici este „cea mai mare colecţie de vase din perioada neoliticului din Europa”.

Tot în cadrul sitului arheologic au fost descoperite şi 8 schelete umane, fiind aşteptată la Sibiu o echipă de specialişti englezi cu ajutorul cărora se va stabili dacă e vorba despre cadavre de bărbaţi, femei sau copii.

sursa: www.adevarul.ro

Foto: Tribuna.ro


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii