Noutăți

Descoperită în 1941, peștera Orlova Chuka ascunde o mulțime de minuni ale Naturii, fiind a doua din Bulgaria, ca lungime! Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Peștera Orlova Chuka se află în Bulgaria, la circa 40 de kilometri de orașul Ruse (deci aproape de granița cu România) și a fost descoperită în 1941 de către un păstor. 18 ani mai târziu, au fost construite 124 de trepte și a fost săpat un tunel, pentru ca publicul să poată pătrunde cu ușurință în interiorul formațiunii carstice, pentru a admira fascinanta lume pe care o ascunde. În prezent sunt accesibili și amenajați pentru vizitare – inclusiv iluminați, circa 3 km din lungimea totală a peșterii.

e

Numele peșterii provine de la stânca amplasată deasupra intrării sale („Stânca Vulturilor”). În Sala Concertelor (unde au loc spectacole muzicale) se află „Marea Stalactită” – înaltă de peste 3,5 metri și având un diametru de 50 de centimetri. Alte interesante formațiuni naturale ce pot fi văzute în peștera Orlova Chuka sunt „Bufnița”, „Broasca Țestoasă”, „Dinozaurul”.

1

Este a doua peșteră din Bulgaria, ca dimensiuni, după peștera Duhlata. Măsoară 13,4 km, în lungime. În interior, își găsesc adăpostul 14 specii de liliac. Orlova Chuka este situată pe panta stângă a văii râului Cherni Lom. Intrarea peșterii se află la o înălțime de 40 de metri, deasupra râului, fiind accesibilă printr-un traseu abrupt. Terasa de la intrare oferă o priveliște atrăgătoare asupra parcului natural Rusenski Lom și asupra formațiunilor stâncoase aflate pe valea râului.

d

Peștera s-a format în Pliocenul târziu și Cuaternarul timpuriu, labirintul său de tuneluri constituind, cândva, albia unui râu subteran, care a sculptat rocile sedimentare de calcar și gresie. Peștera a fost locuită de către oameni cu intermitențe, încă de acum 200.000 de ani, datorită temperaturii sale constante, una relativ ridicată, comparativ cu temperaturile exterioare din sezonul rece. Temperatura din peșteră se menține constantă tot timpul anului, având valoarea de 14 °C.

În peștera Orlova Chuka s-au descoperit vârfuri de lance, unelte de silex, topoare și fragmente de ceramică datând de la începutul epocii bronzului. Un lucru este sigur: acele vestigii preistorice provin de la populații diferite de cele slave.

În zonă, sunt persoane care pretind că peștera Orlova Chuka s-ar prelungi până departe, în România, și că urmând acest drum subpământean Vlad Țepeș ar fi ajuns în Bulgaria, unde ar fi atacat pe nepusă masă armata otomană. Deocamdată, rămâne doar o legendă!

8

3

6

a

b

Autor: Tomi Tohaneanu

Surse: bulgariatravel.org, www.hailabord.ro, wikipedia.org

Imagini: wikipedia.org, bulgariatravel.org


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii