Noutăți

Descoperire uriașă pe Marte: Roverul Curiosity a găsit materie organică în solul unui fost lac marțian

  •  
  •  
  •  

NASA a descoperit o materie organică complexă îngropată și conservată în sedimentele formate de un vast lac pe Marte, cu mai bine de 3 miliarde de ani în urmă. Potrivit celor de la The Guardian, descoperirea este cea mai convingătoare dovadă că, cu mult înainte ca planeta roșie să devină un loc neprimitor, lacurile marțiene erau o supă bogată de compuși pe bază de carbon, necesari dezvoltării vieții. Cercetătorii nu pot spune cum s-a format materialul organic descoperit. Sunt resturile compușilor unor organisme anterioare, produsul unor reacții chimice sau a fost adus pe Marte de comete sau alte resturi care se prăbușesc pe solul marțian?

Indiferent de sursa materialului, dacă viața microbiană a găsit un „punct de sprijin” pe Marte, înseamnă că planeta ar fi putut găzdui, cu unele ajustări, și organisme mai complexe: „Știm că microorganismele de pe Pământ mănâncă tot felul de materii organice. Este o sursă de hrană valoroasă pentru acestea. Deși nu știm sursa acestor elemente, faptul că le-am descoperit, și că pe Marte există materii organice, cu siguranță va schimba modul în care privim această planetă. Nu ne spune dacă viața a existat acolo, dar ne spune că existau resurse pentru conservare cel puțin, dacă nu și pentru dezvoltare, pentru orice organisme ar fi trăit sau ajuns acolo”, a declarat Jennifer Eigenbrode, biogeochimistă în cadrul NASA.

Roverul Curiozity explorează planeta Marte de la amartizarea din august 2012, parcurgând în total 19,3 kilometri, iar în prezent urcă Muntele Sharp care are o altitudine de aproximativ 5 kilometri din centrul regiunii cunoscute sub numele de Craterul Galea. Ei bine, în acest crater, roboțelul a descoperit trei tipuri diferite de molecule organice, la o adâncime de 5 centimetri în sedimentele planetei Marte. Când mostrele au fost încălzite la 500 – 820 de grade Celsius, instrumentele roverului au detectat vapori aromatici, alifatici şi tiofenici. Aceștia din urmă, conțin, pe lângă carbon şi hidrogen şi sulf, iar oamenii de știință consideră că acestea sunt resturi generate de distrugerea unor molecule organice mai mari.

1328

“Pentru mine este uimitor faptul că putem arăta că materia organică este păstrată de mai bine de 3 miliarde de ani în aceste pietre. Aceste molecule ar fi putut fi o parte a vieții, dar ele ar fi putut fi și alimente pentru viață. Să știm că apa este într-adevăr plină de molecule organice deschide într-adevăr diferite posibilități prin care viața ar fi putut exista pe Marte”, a declarat Kirsten Siebach, geolog care nu a fost implicat în proiect.

sursa: https://www.theguardian.com/science/2018/jun/07/nasa-mars-rover-finds-organic-matter-in-ancient-lake-bed

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii