AIM radionica curs online

Noutăți

DESCOPERIRE URIAȘĂ: La Poiana Cireșului a fost găsită o statuetă veche de 23.000 de ani, realizată de Omul Gravetian!!! FOTO

“Istoria artei din țara noastră va începe de acum încolo cu această extraordinară descoperire, ea fiind prima de acest fel din România”, ne spune profesorul universitar Marin Cârciumaru, unul dintre arheologii români cu recunoaștere internațională.

Visul de o viață al profesorului Cârciumaru, acela de a găsi o VENUS Gravetiană pe teritoriul României, s-a împlinit pe 22 august a.c. când echipa de arheologi pe care o coordonează împreună cu dr. Elena Nițu, a scos din situl arheologic de la Poiana Cireșului o sculptură unică, realizată de omul preistoric…

Bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât am avut, prin intermediul Asociației Geto Dacii, o contribuție financiară majoră la susținerea cercetării de la Poiana Cireșului, atât anul trecut (când, fără susținerea noastră, nu s-ar fi cercetat deloc pe acest șantier), cât și în acest an.

În această zi, la ora 09:00, a avut loc conferința de presă pentru prezentarea descoperirii celei mai vechi sculpturi din România și din sud-estul Europei, la Muzeul Evoluției Omului și Tehnlogiei în Paleolitic din Târgoviște.

Iată ce ne mai spun profesorul emerit Marin Cârciumaru și dr. Elenna Nițu despre descoperirea extraordinară de acum două săptămâni: „Analogiile care se pot face în această fază cu descoperiri din Europa ne duc atât în Câmpia Rusă (Mezin), cât și în Europa Centrală, mai precis în Germania (Petersfeld). Este vorba numai de unele asemănări și nicidecum de similitudini. Trebuie să menționăm însă că, pe lângă aceste aspecte, statueta de tip Venus de la Poiana Cireșului, din punct de vedere stilistic, se caracterizează prin originalitate, fiind convinși că acest aspect va fi remarcat rapid de specialiștii din întreaga lume.”

Statueta gravetiana

“Este prima statuetă stilizată, abstractizată, din Sud Estul Europei, descoperită la noi în situl de la Poiana Cireșului. Probabil că o să poarte denumirea sitului, o să fie un Venus de Poiana Cireșului. Trebuie să vă mai spun că aceste statuete se descoperă foarte rar, majoritatea au fost descoperite în anii ’80.”, ne spune Elena Nițu, coordonatoarea Șantierului, confrom Agerpress

Profesorul Marin Cârciumaru: “Eu nu știu cât este România pregătită pentru o astfel de descoperire! Este o descoperire senzațională. O astfel de descoperire oriunde în lume este centrul atenției tuturor. Este o descoperire senzațională în primul rând că este prima din România, este prima de acest fel din Sud Estul Europei (…). Majoritatea statuetelor de acest tip descoperite sunt fără cap. Deci să nu ne surprindă că partea superioară a corpului nu există. Sunt multe de spus despre această descoperire. Și noi suntem la început. Noi acum, la o primă analiză microscopică, spunem că este un argilit. Statueta este foarte grea pentru volumul ei. Este un argilit care probabil are ceva deosebit, nu suntem convinși că nu este dintr-o argilă preparată într-un anumit fel cu ingredienți pe care nu îi cunoaștem și care a fost arsă superficial. Sunt lucruri care ne așteaptă să le descoperim.” (Agerpress)

Descoperirea de interes mondial făcută la Poiana Cireșului va fi prezentată în lucrările internaționale de specialitate și, foarte probabil, va călători în diverse părți ale lumii pentru a spune povestea Omului Gravetian care avea la Poiana Cireșului, acum peste 20.000 de ani, o tabără sezonieră de vânătoare.

Până atunci, statueta va putea fi văzută de cei interesați la Muzeul Evoluției Omului și Tehnlogiei în Paleolitic din Târgoviște, un muzeu unic în România, de o bogăție culturală extraordinară, unde veți descoperi, printre altele, câteva dintre cele aproximativ 10 pandantive de piatră gravată existente la NIVEL MONDIAL, cu o vechime de peste 20.000 de ani. Pentru o călătorie la îndemână spre descoperirea comorilor din acest muzeu vă invit să vizionați filmul documentar Fabuloasa Istorie Străveche din Carpați de mai jos.

descoperire

Celebrul pandantiv de piatra gravata vechi de 20.000 de ani, descoperit la Poiana Ciresului

 

Colectivul de cercetare care a participat la săpăturile din acest an a fost format din dr. Elena-Cristina Nițu (șefa șantierului), dr. Ovidiu Cîrstina – Complexul Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Târgoviște, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgoviște, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iași), dr. Jessica Lacarriere – arheozoolog (Universitatea din Toulouse-Franța), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgoviște), absolventii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgoviște), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timișoara), studenții Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgoviște), Adelina Sava (Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași), Aurelian Roșca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).”

Așa cum spuneam, Asociația Geto Dacii a asigurat o mare parte din costurile activității pe șantierul arheologic, mulțumită sponsorilor și donatorilor noștri, dintre care cei mai importanți sunt:

ANCROMA PROD SRL (Piatra Neamț)
Dan Groza (Canada)
LAFOR SRL (Războieni, județul Neamț)
Doina Grecu (Canada)
Mircea Chirac (România)
Elena Simon (România)

Mulțumim tuturor celorlalți susținători!

Daniel Roxin

Vizionează filmul FABULOASA ISTORIE STRĂVECHE DIN CARPAȚI:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

18 Comments on DESCOPERIRE URIAȘĂ: La Poiana Cireșului a fost găsită o statuetă veche de 23.000 de ani, realizată de Omul Gravetian!!! FOTO

 1. Foarte tare!!!

 2. Chiar mă întrebam din ce e făcută, părea argilă, părea os. Pare că avea reprezentat un brâu. Şi ce arcuire fină, într-adevăr, trimite cu gândul la artă, nu cultul maternităţii. Felicitări echipei. Câte s-ar descoperi dacă s-ar putea săpa mai multe săptămâni pe an.

 3. Nicolette Orghidan // 4 septembrie 2015 at 19:12 // Răspunde

  Și să mai spună cineva că nu ne-am născut pe acest pământ, să se mai spună că suntem veniți deaiurea, cănu avem istorie, nu avem cultură, nu avem stămoșii lumii chiar la noi în casă?!

  • mai oameni!ori santeti crestini ortodox ori credeti in minciuni?
   pe baza bibliei ortodoxe de la crearea omului de catre Dumnezeu a trecut aproximativ 7000 de ani! cine isi bate joc de istoria biblica?

   • ce-ar fi sa te intorci inapoi in Evul Mediu, pe vremea cand pamantul era plat? 😉

    • … are dreptul la opinie chiar daca nu-ti convine. Stiinta s-a dovedit gresita de atatea ori, geologia si antropologia se acopera una pe alta mintind ca cealalta are raspunsul(fiind in imposibilitatea de a raspunde) cand e intrebata de “coloana geologica”, in anglo-saxona expresia flolosita e motiv circular sau in romana te-nvarti in jurul cozii.
     Credinta oarba in Dumnezeul nostru Iisus Cristos e binecuvantare si respectarea legilor sfinte.
     Inainte de acontrazice vezi youtube de Kevin Hovind si LA Marzully. Daca vi cu DOVEZI poti chiar castiga de la Kevin Hovind 250000 $ care demostreaza ca teoria darwinista e adevarata PUNCT

    • Domnul meu, Biblia este ADEVĂRATĂ numai că în VT este prezentată istoria (cunoscută sau bănuită) a poporului evreu. Despre istoria noastră nu scrie nici un cuvânt în Biblie. Dumnezeu a creat acest pământ cu mult înainte iar dacă a inspirat pe anumiti autori să scrie despre trecut, nu cred că reușea să-i lămurească cu prea multe date și a pornit de la un punct dat. Adevărul este undeva la mijloc.

   • Sunt din lumea de dinainte de facerea lumii!

   • Bai,”moghiore”, nici sa te semnezi corect in limba ta (se scrie Szekely) nu stii dar cunosti istorie biblica?! Poate ca esti unul care s-a “maghiarizat” luand numele nevestei si care ti-a trasat sarcini precise!

    Compilatiile trecute in Vechiul Testament le-au facut evreii vechi/israelitii dupa carti mai vechi, asa-zisele “Carti ale pamantului” sumero-babiloniene, care aveau si alte explicatii detaliate ale lumilor/civilizatiilor trecute de multe mii, zeci de mii si chiar sute de mii de ani de existenta umana pe Terra. Zilele creatiei vietii pe Pamant sunt de fapt erele geologice care cuprind milioane de ani si zile calendaristice cum mai cred si astazi pocaitii fanatizati…

    • Erata:”nu zile calendaristice” in loc de “si zile…”

    • bai ateule, marş ca nu ai nici cea mai mica idee ce inseamana ortodoxia, in orice discutie iti demostrez ca nu ai habar pe ce lume traieşti… pune mana si citeste ca te faci de ras.
     Milioane de ani ai tu in cap, tu nu ai idee de cate tipuri de datari se fac si cu izotopi, vorbesti ca ai auzit si tu pe altii si belesti ochii toata Naţional Geografic si Discovery si crezi ca universul are miliarde de ani.
     In primul rand aia fac modele matematice, lucreaza la teoreme, tu ai idee ce e o teorema.
     Teorema e adevarata pt modelul lor, asta nu inseamna ca se aplica unui univeres.
     Esti copil cu atitudinea ta citata din toate cartile pline de conspiratii si constipatii.
     iti dau de reflectat sa cauti de: coloada geologica si antropology lie si dupa ce termi de lecturat sa cauti adevarul p-aici http://www.sfaturiortodoxe.ro/

 4. istoria artei in Roamnia incepe cu pestera Coliboaia, ca i place au ba! domnului profesor………am vazut eu.

 5. incet incet aici a inceput civilizatia, ortodoxul sa nu mearga la dentist , sa i se smulga dintii ca in biblie in timp ce i se da una in cap ca sa atenueze socul, poate asa ajunge si in anul curent.

 6. Ce mai va place sa “bateți campii” ca tatele la radiosant…

 7. …ha!ha!ha!ha! ce vor zice evrei? dar Papa ? s-a dus dracului toate puterea bibliei!…cum sa existe om pe ACEST PAMANT INAINTEA CREATIEI DIVINE? …CUM ASA?…religia va ramane o disciplina pur istorica din pacate, istoria ne da lectii fantastice!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii