Noutăți

DESCOPERIRE: Un nou polimer din molecule de zahăr poate purifica apa în doar câteva secunde

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință americani au dezvoltat un nou polimer care are o capacitate unică de a elimina substanțele poluante din apă în doar câteva secunde. Descoperirea ar putea revoluționa industria de epurare a apei, făcând întreg procesul mult mai ieftin și rapid.

Profesorul Dichtel de la Universitatea din Cornell, unul dintre realizatorii polimerului capabil de a purifica apa, speră ca acest nou material să îmbunătățească și să ieftinească consumul apei potabile de la robinet în toate țările aflate în curs de dezvoltare.

Știam că există o nevoie uriașă în lume de a epura apa din cauza poluărilor. De aici și idea noastră de a veni cu noi modalități de eficientizare a procesului. Am fost plăcut surprinși să constatăm cât de performante pot fi moleculele de zahăr în eliminarea poluanților din apă”, se arată în comunicatul instituției de învățământ publicat în revista Nature.

Polimerul este o substanță compusă din molecule cu masă moleculară mare, formate dintr-un număr mare de molecule mici identice, numite monomeri, legate prin legături covalente. În cazul acestui nou polimer cei de la universitate au realizat o suprafață din molecule de zahăr înlănțuite în combinație cu carbon. Astfel când apa trece prin acest nou material, poluanții sunt absorbiți de el și de 200 de ori mai mult decât în cazurile altor polimeri folosiți în prezent.

Traducerea si adaptarea: Radu Ungureanu

sursa: rt.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii