Noutăți

Descoperire extraordinară, efectuată recent în Macedonia: fosilele vechi de 8 milioane de ani ale unei CREATURI GIGANTICE asemănătoare cu un elefant, ce avea o greutate de 10.000 de kilograme!

De curând, anunță cei de la dailymail.co.uk, paleontologii bulgari și macedoneni au scos la iveală, în urma unor operațiuni de excavare,  fosilele unei creaturi uriașe, care a trăit pe teritoriul Macedoniei, în urmă cu 8 milioane de ani, în epoca Miocenului. Este vorba despre un mastodont, care, după calculele specialiștilor, avea o greutate de circa 10 tone. În momentul în care a încetat din viață, uriașul animal terestru reușise să ajungă la o vârstă destul de înaintată, de 50 de ani, afirmă specialiștii.

Săpăturile în urma cărora au fost scoase la iveală rămășițele giganticului mamifer înrudit cu mamuții – dispăruți și ei, precum și cu elefanții din prezent, au fost efectuate la Dolni Disan, în centrul Macedoniei, aproape de orașul Negotino. Operațiunea de excavare a fosilelor a fost efectuată de către oamenii de știință de la Muzeul de Științe Naturale din Macedonia, precum și de către specialiștii Muzeului de Istorie Naturală din Sofia, Bulgaria.

Choerolophodon

fosile 11

Bilijana Garevska, de la Muzeul de Științe Naturale din Skopje a afirmat că fosilele aparțin uneia dintre rudele elefantului ce trăiau pe teritoriul pe care azi se află republica Macedonia, în îndepărtatele timpuri în care în acele locuri existau condiții climatice, de mediu, foarte asemănătoare acelora din savanele de azi ale Africii.

Denumirea științifică a acestor mamifere de dimensiuni colosale ce aveau, exceptând dimensiunile, un aspect relativ asemănător cu elefanții de azi este Choerolophodon. În Miocen (perioadă ce s-a încheiat în urmă cu 5,33 milioane de ani), acești giganți tereștri viețuiau atât în Europa, cât și în Asia. Ei aparțineau ordinului Proboscidea, care cuprinde câteva familii dispărute și o singură familie care mai are „membri” în viață: Elephantidae. Singurii săi reprezentanți care mai viețuiesc astăzi pe Terra sunt elefantul african (Loxodonta) și elefantul asiatic (Elephas). Sunt cele mai mari mamifere terestre din prezent!

descoperire 2

În medie, elefantul african de savană are o greutate corporală de 6000 kg. Elefantul asiatic cântărește, de obicei, cam 4000 kg (femelele fiind cu peste 1000 kg mai ușoare). La rândul său, elefantul african de pădure cântărește, de regulă, în jur de 2000 kg. Aceasta înseamnă că gigantul Choerolophodon, mastodontul descoperit în Macedonia, la doar câteva sute de km distanță de țara noastră, era de cinci ori mai mare decât un elefant african de pădure obișnuit, din ziua de azi!

gigant

fosile

fosile 4

fosile 5

fosile 3

fosile 1

Surse: www.dailymail.co.uk, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii