Noutăți

DESCOPERIRE UIMITOARE: Vom putea respira sub apă, nelimitat, cu ajutorul unui cristal!

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Southern din Danemarca, susțin că au soluția prin care oamenii vor putea respira sub apă tot timpul, fără a se mai folosi de tuburile de oxigen. Sistemul care ne-ar putea transforma în sirene și tritoni, se bazează pe un cristal sintetizat de cercetători care este capabil să absoarbă și să elibereze oxigenul din apă la fel de repede cum îl absorbim în mod obișnuit pe cel din aer.

Cristalul denumit “Aquaman cristal” este alcătuit din cobalt, un element chimic cu ajutorul căruia se atrage oxigenul, iar un aspect important al acestui nou material este faptul că poate extrage cantități mari de oxigen din jur fără a fi supus coroziunii sau descompunerii.

Posibilitățile de utilizare a cristalului sunt nenumărate, de la utilizarea pentru scufundări și până la tratarea bolilor respiratorii sau pulmonare, unde pacienții au nevoie de o respierație corectă. Când substanța este saturată cu oxigen, ea poate fi comparată cu un rezervor de oxigen ce conține oxigen pur sub presiune, iar diferența este că acest material poate stoca de trei ori mai mult oxigen.”, spune profesorul Christine McKenzie, de la universitatea daneză.

Aquaman cristal” este încă în faza de testare și nu va putea fi utilizat mai devreme de anul 2017, când se speră că întreaga procedură de omologare și testare se va încheia cu succes.

sursa: sciencedaily.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on DESCOPERIRE UIMITOARE: Vom putea respira sub apă, nelimitat, cu ajutorul unui cristal!

 1. Aquaman
  Ihtyandro,suna frumos. Pana mai ieri se afirma ca cobalt este cancerigen. Pigmenții ceramici de culoare albastra,sunt pe baza de cobalt. Nici cuptoarele cu microunde nu ,,agreeau” cobaltul. Dar cine știe. La peste 5000 de ore de scufundari cu ,,aqualangul”,care funcționează cu aer comprimat,nu cu oxigen,as fii foarte încântat de așa o descoperire și aplicația ei. Mai verificați știrea și sursa. La 10m adâncime un scufundător cu experiență consuma….30litri aer/minut.La fiecare 10m consumul se dubleaza. Sa auzim de PACE. Batranul si Marea.

  • Pigmentii de care vorbesti contin ioni de Co3+ folosit ca si ion central pentru fixarea liganzilor si deci poate fixa si proteine din organism ceea ce il face periculos! Aici nu cred ca e cazul deoarece cred ca elementul este depus pe o suprafata si foarte probabil este inclus si in materialul compozit al „cristalului”. Chiar daca nu ar fi asa e cam greu ca cobaltul sa ajunga din acel compozit in aer!

 2. FELICITARI pt aceasta mare descoperire facuta pt OMENIRE ! I NICA

 3. Presupun ca se descompune celula apei , exista posibilitatea sa extrageti si hidrogenul necesar pentru motoare?

  • Nu se descompune molecula de apa, acesta fiind un proces puternic consumator de energie. Daca ar fi asa, toate rafinariile din lume ar fi interesate de proces, pentru ca toti tipa dupa hidrogen. De aia exista reformere in orice rafinarie. In cazul de fata este vorba de oxigenul dizolvat in apa, cel pe care=l respira si pestii, prin branhii.Practic, e o separare de oxigen din apa, ori, ca sa fiu mai precis, o extractie de oxigen din mediul lichid, urmata de eliberarea lui de cealalta parte a mediului de extractie.

 4. omul din atlantis // 21 octombrie 2015 at 10:23 // Răspunde

  Am o problema,daca deveniti amfibieni cum va veti inmulti ?prin icre sau tot prin pui vii ?

 5. orice descoperire cu impact major si care ar aduce mari beneficii omenirii a fi ingropata o buna bucata de vreme.sa vedem daca la anul vom ma
  i auzi de ea.

  • Mhm, iti spun eu cine va ingropa descoperirea asta, legile fizicii si fiziologia umana. Chiar trecand peste legile fizicii, presupunand ca poti extrage suficient volum de oxigen din apa cat are nevoie un om ca sa respire, nu o sa poti extrage azotul din apa pentru ca nu este asa ceva acolo. Aerul e facut din 21% oxigen si 79% azot. Lasam gazele rare la o parte. Daca respiri oxigen pur sub adancimea de 6 metri, convulsie hiperoxica si moarte prin innec scrie pe fruntea ta. Stiu ca suna ciudat, dar oxigenul hiperbar peste o anumita limita este toxic. Intreaba orice medic specialist in medicina hiperbara. “Inventia” asta nu e altceva decat o alta elucubratie, cum au mai aparut si altele de-a lungul vremii.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii