Noutăți

Descoperire surprinzătoare: o actuală regiune din Australia a făcut parte din… America de Nord, în urmă cu 1,7 miliarde de ani!

  •  
  •  
  •  

Cu sute de milioane de ani în urmă, Terra arăta cu totul altfel. Încet, dar sigur, harta Terrei se modifică și în prezent, din cauza derivei continentale. Reconstituirea „hărților” străvechi ale Pământului se realizează cu mijloacele geologiei, dar și prin studiul fosilelor.

Așa cum se arată într-un material dat publicității în revista Geology, oamenii de știință au constatat, în urma examinării unor roci, o realitate surprinzătoare, necunoscută până acum: cu 1,7 miliarde de ani în urmă o parte din actuala Australie se afla în conexiune cu un teritoriu care astăzi aparține Canadei și continentului nord-american.

E adevărat, încă din anii ’70 ai veacului trecut existau unele speculații asupra legăturii care ar fi existat între aceste două zone continentale în urmă cu 1,13 miliarde de ani, pe vremea continentului Rodinia. Pe de altă parte, astăzi cele două teritorii sunt despărțite de o distanță de peste 10.000 km.

harta

Scutul Canadian

Georgetown este un orășel în care trăiesc doar câteva sute de persoane, situat în nord-estul Australiei. Acolo, la Georgetown, au fost descoperite roci neobișnuite, a căror tipologie nu mai există altundeva, în Australia. În schimb, roci extrem de asemănătoare au fost scoase la iveală tocmai în Canada, în zona expusă a Scutului Canadian, la mii și mii de kilometri distanță.

„Cercetările noastre arată că, în urmă cu 1,7 miliarde de ani, rocile existente la Georgetown se aflau într-o mare de adâncime redusă, pe vremea când această regiune (astăzi australiană) era parte a Americii de Nord. Teritoriul pe care se află în prezent orașul Georgetown s-a desprins, apoi, de America de Nord și a intrat în coliziune cu nordul Australiei, cu 100 de milioane ani mai târziu”, a declarat Adam Nordsvan, doctorand și cercetător principal la Curtin University.

Nuna

După cum arată cercetătorul, alipirea a fost o parte a unui proces radical, în cadrul căruia aproape toate continentele existente în vechime s-au alăturat pentru a forma supercontinentul Nuna. Următorul moment din istoria Terrei în care continentele s-au aflat din nou unul lângă altul a fost pe vremea supercontinentului Pangeea – care s-a destrămat în urmă cu aproximativ 175 de milioane de ani.

In ceea ce privește continentele, înainte de Pangeea planeta noastră a trecut printr-o serie de configurații – dintre care una a fost numită Nuna sau Columbia și a existat, conform estimărilor, în urmă cu 2,5 – 1,5 miliarde de ani.

Echipa de cercetare a ajuns la surprinzătoarea sa concluzie examinând cele mai noi date sedimentologice și geocronologice bazate atât pe rocile din Georgetown, cât pe acelea din Mount Isa, un alt oraș din nord-estul Australiei, care au fost comparate cu rocile străvechi din îndepărtata Canadă.

Atunci când marele continent Nuna s-a destrămat, porțiunea de teritoriu în care astăzi se află Georgetown a rămas alipită la Australia definitiv, în ciuda reconfigurărilor de dată ulterioară.

Cercetările au scos la iveală faptul că vârfurile montane de la Mount Isa (Australia) au luat naștere în urma coliziunii dintre continente. Însă, acest lanț montan este cu mult sub altitudinea medie a Munților Himalaya, deoarece, în acel caz, coliziunea dintre giganticele mase de rocă a fost departe de a prezenta violența ciocnirii în care au fost implicate, mai „recent”, India și Asia.

Pangeea

Pangeea

munti

Surse: sciencealert.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii