Noutăți

Descoperire remarcabilă – O coadă de dinozaur cu pene, perfect conservată într-o bucată de chihlimbar. Vechimea? 99 milioane de ani. Video

O echipă internațională de cercetători din Canada, Anglia și China au descoperit o coadă de dinozaur cu pene prinsă într-o bucată de chihlimbar. Potrivit experților, coada ar aparține unui dinozaur din grupul Maniraptora, o rudă îndepărtată a păsărilor actuale. Dinozaurul nu avea capacitatea de a zbura, cel mai probabil penele avea rol de protecție împotriva frigului sau erau folosite ca podoabe în ritualurile de împerechere.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, compoziția chimică a cozii analizând stratul de țesut moale din jurul oasele, descoperind faptul că aceasta păstrează urme de fier feros. Coada prinsă în chihlimbar este formată din opt vertebre, iar dinozaurul căruia îi aparține ar fi trăit în urmă cu aproximativ 99 milioane de ani, în perioada de mijloc a Cretacicului.

Spre deosebire de șopârlele care pot lăsa coada, dinozaurii nu aveau această capacitate, ceea ce îi determină pe oamenii de știință să creadă că animalul a murit în urma pierderii cozii, cel mai probabil după un conflict cu un alt dinozaur.

Dinozaurii din grupul Maniraptora sunt caracterizați de brațe lungi și subțiri cu trei degete la terminații. Grupul este singurul care include specii de dinozauri despre care unii oameni de știință consideră că ar fi putut zbura. Această caracteristică este una extrem de controversată, părerile fiind împărțite. Descoperirea cozii de dinozaur cu pene este extrem de importantă. paleontologii putând înțelege mult mai bine modul în care acești dinozauri au evoluat.

sursa: sciencedaily.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii