-->

Noutăți

Descoperire: Razele cosmice de înaltă energie, care afectează sănătatea cosmonauților, provin din afara galaxiei noastre

Cele mai puternice raze cosmice de înaltă energie care ajung pe planeta noastră nu provin din Calea Lactee, ci din alte galaxii îndepărtate, potrivit unui nou studiu. Publicat în Science, studiul condus de Pierre Auger a reușit să identifice locația razelor cosmice care au energii de un milion de ori mai mare decât protonii accelerați în Large Hadron Collider (LHC). Aceasta rezolvă un mister vechi de 100 de ani.

“Razele cosmice ultra-înalte sunt foarte rare. Radiațiile cosmice de energie inferioară sunt produse cu siguranță în galaxia noastră. Dar este ceva diferit cu energiile înalte. Nici un obiect din galaxia noastră nu le poate produce”, a declarat pentru IFLScience profesorul Karl-Heinz Kampert de la Universitatea din Wuppertal din Germania, co-autor al studiului.

Razele cosmice sunt particule energetice, de obicei nuclee atomice, care traversează galaxia. Cele mai scăzute raze de energie, de 100 de ori energia protonilor din LHC, sunt produse de stelele obișnuite, în timp ce energiile mai mari pot fi produse de supernove sau găuri negre uriașe. Totuși, nu știm încă ce cauzează razele de energie ultra-înaltă. Acestea sunt cunoscute pentru că pot provoca unele probleme de sănătate astronauților, cum ar fi o predispoziție în dezvoltarea cancerului prin afectarea ADN-ului în timp ce ionizează atomii din corpul nostru.

sursa: http://www.iflscience.com/space/ultrahighenergy-cosmic-rays-are-coming-from-outside-our-galaxy/all/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii