Noutăți

Descoperire neobișnuită, în interiorul unui meteorit: mai multe diamante provenite de pe… o planetă dispărută

Oamenii de știință germani, elvețieni și francezi au examinat, de curând, diamantele descoperite într-un meteorit numit Almahata Sitta. Concluzia a fost surprinzătoare! Sunt șanse mari ca diamantele respective, găsite în meteoritul ce s-a prăbușit în Deșertul Nubian (din Sudan) acum aproape 10 ani, să se fi format pe o protoplanetă, în urmă cu minimum… 4,55 miliarde de ani.

Unul dintre cercetătorii implicați, Philippe Gillet, declară că s-a demonstrat că diamantele în cauză nu s-au format ca urmare a unui impact (dintre meteorit și Terra), ci mai degrabă au luat naștere la fel ca și diamantele obișnuite, în subteranul unei planete, în condiții de presiune uriașă și temperaturi extreme.

Pentru a se forma asemenea diamante, arată Gillet – om de știință ce activează la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, este necesară o presiune gigantică, de 200.000 bari. Mai mult, el sugerează, în urma examinării diamantelor, că planeta dispărută (din motive necunoscute) trebuie să fi fi fost cel puțin la fel de mare precum Mercur, dacă nu cumva avea dimensiuni asemănătoare cu ale lui Marte. Studiul a fost dat publicității în jurnalul Nature Communications.

Almahata Sitta - fragment

meteorit, fragment

De fapt, unii oameni de știință consideră că, în tinerețea sa, cu miliarde de ani în urmă, sistemul nostru solar conținea mai multe planete, dintre care unele erau ceva mai mult decât niște bulgări uriași de materie incandescentă. Una dintre aceste planete în formă embrionară, numită Theia, se pare că a intrat, la un moment dat, într-o formidabilă coliziune cu Pământul. În urma ciocnirii violente a celor două corpuri cerești (care ulterior s-au contopit), o mare cantitate de materie a fost proiectată în spațiu, astfel formându-se Luna.

Referindu-se la diamantele descoperite în interiorul meteoritului Almahata Sitta, Gillet afirmă că ele se numără printre rămășițele unor planete ce existau la începuturile sistemului solar iar „astăzi sunt dispărute, întrucât au fost distruse ori încorporate de către alte planete mai mari”.
fragment, meteorit

sistemul solar

microscop

Surse: www.dailysabah.com, www.washingtonpost.com, www.theguardian.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii