Noutăți

Descoperire medicală de importanță majoră: Plămânii pot produce sânge ! Cum funcționează această funcție necunoscută până acum

Cercetătorii au descoperit faptul că plămânii joacă un rol mult mai complex în corpul noastru decât știam până acum. Noi dovezi arată că aceștia nu facilitează doar respirația, ci joacă un rol cheie și în producția de sânge.

În mai multe experimente care implică șoareci de laborator, echipa a constatat că plămânii produc mai mult de 10 milioane de trombocite (celule mici de sânge) pe oră. Acest lucru “merge” împotriva ipotezei susținute de lumea științifică timp de decenii, conform căreia măduva osoasă produce toate componentele noastre de sânge.

Aceasta constatare sugerează cu siguranță o viziune mai sofisticată a plămânilor. Aceștia nu sunt doar pentru respirație, ci joacă un rol cheie în formarea aspectelor esențiale ale sângelui“, susține cercetătorul Mark R. Looney de la Universitatea din California, unul dintre principalii autori ai studiului.

Lucrurile observate în timpul acestor teste vor trebui observate și la om, înainte de a putea ști sigur că acest proces are loc în cadrul propriilor noastre corpuri, însă cercetătorii par a nu se îndoi de acest fapt, fiind doar o chestiune de timp pentru a pune în fața opiniei publice și dovezi în acest sens. Pe viitor, cel mai probabil studiile se vor concentra pe înțelegerea modului în care măduva osoasă și plămânii lucrează pentru a produce și aproviziona organismul cu sânge.

Trombocitele sunt celule sangvine cu rol în procesul complex de hemostază, participând la formarea trombusurilor, precum și o sursă a factorilor de creștere. Există aproximativ 150–400×109 trombocite per litru de sânge, fiind produse în fiecare zi circa 1011 trombocite. O treime din trombocite se găsesc la nivelul circulației splenice, restul găsindu-se ȋn torentul sanguin. Durata de viață a unui trombocit este de aproximativ 8 zile. Distrugerea lor are loc la nivel splenic și hepatic, dar și la nivelul circulației generale.

sursa: http://www.sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii