Noutăți

Descoperire inedită! Sub Piramida Lunii din Teotihuacan se află un tunel enigmatic. În ce mod a fost descoperită existența sa?

În străvechiul oraș Teotihuacan a fost descoperit, dedesubtul maiestuoasei Piramide a Lunii, un tunel subteran a cărui existență nu era, până acum, nici măcar bănuită. După cum opinează specialiștii, tunelul reprezenta, în credințele religioase ale locuitorilor din vechime ai orașului Teotihuacan, un simbol al tărâmului de dincolo.

Cavitatea subpământeană nou descoperită începe din mijlocul zonei Plaza de la Luna și se prelungește până sub Piramida Lunii, după cum precizează arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie, precum și de la Universitatea Națională Autonomă, din Mexic.

Recenta descoperire oferă susținere teoriei că oamenii care viețuiau cu secole în urmă la Teotihuacan obișnuiau să construiască tunele în subteranul monumentelor importante cu caracter religios. E posibil ca structurile subterane să fi avut rolul de întruchipări ale lumii subpământene, un tărâm imaginar în care întemeietorii orașului Teotihuacan credeau că a apărut viața și au fost create plantele și animalele, așa cum arată arheologul Verónica Ortega.

x

g

Pentru a ajunge la forma actuală, Piramida Lunii a trecut prin șapte faze distincte de construcție, care s-au succedat între anul 100 î.e.n. și anul 450 e.n. La început nu era decât o mică platformă care, treptat, a fost extinsă, până când a fost adusă la dimensiunile actuale. În prezent, Piramida Lunii are o înălțime de 46 de metri.

Tunelul a fost descoperit recent, prin folosirea unei tehnologii ultramoderne. Subsolul a fost scanat, prin utilizarea electricității. Pentru a realiza o „tomografie” a subsolului, cercetătorii au plantat electrozi cu ajutorul cărora a fost măsurată rezistența electrică a straturilor de sol. Datele colectate au fost utilizate pentru a crea, cu ajutorul unui soft specializat, o serie de modele preliminare 2D și 3D.

Rezultatele au indicat, în cele din urmă, că în subteran, la o adâncime de aproximativ 10 metri se află un vast spațiu gol, un coridor. Misteriosul tunel a servit, după cum apreciază istoricii, ca loc de desfășurare a unor ritualuri mistice, prin care se dorea obținerea belșugului agricol. Cercetările directe (săpăturile efectuate) asupra proaspăt descoperitului tunel vor ajuta la mai buna cunoaștere a civilizației și obiceiurilor oamenilor care au trăit la Teotihuacan, cu secole în urmă.

d

Tunel - complexul Teotihuacan

Tunel – complexul Teotihuacan

Nou descoperitul tunel nu este singurul de la Teotihuacan. Pasaje subterane se află și la Templul Șarpelui cu Pene ori sub Piramida Soarelui (acesta fiind descoperit în anii ’70). În primul mileniu după Hristos, Teotihuacan era un oraș care adăpostea peste 120.000 de oameni. Afluxul sporit de străini era datorat importanței sale, în calitate de centru religios.

Explorarea arheologică a tunelului de sub Piramida Lunii va arăta vechimea enigmaticului tunel și, foarte probabil, va scoate la iveală artefacte interesante. Examinarea directă a tunelului ar putea duce la descoperirea unor noi construcții subterane, susțin oamenii de știință.

Teotiuacan însemna, în graiul nahuatl, „locul unde omul se preschimbă în zeu”. Orașul aztec a fost, în anii săi de glorie, cea mai mare așezare umană de pe continentul american și printre cele mai mari din lume. Așezarea a fost întemeiată într-o epocă anterioară secolului VI î.e.n.

d

c

a

Surse: www.livescience.com, wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire inedită! Sub Piramida Lunii din Teotihuacan se află un tunel enigmatic. În ce mod a fost descoperită existența sa?

  1. cetățeanul tulburat // 14 iulie 2017 at 17:52 // Răspunde

    Piramidele alea au peste 50 de mii de ani, umanoizii de știință ai elitei plătiți regește să spele creierul maselor pot zice ce vor…Cine-i mai bagă în seamă?!
    Sunt patru piramide la peste 60 de metri adâncime sub nivelul oceanului Atlantic aproape de coasta de est a Cubei! Iar umanoizii de știință se fac că plouă…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii