Noutăți

Descoperire în premieră mondială: în interiorul unui diamant a fost identificată o substanță de negăsit la suprafața Pământului!

  •  
  •  
  •  

Pentru prima dată, anunță sciencealert.com, oamenii de știință au reușit să descopere o substanță numită perovskit de silicat de calciuCaSiO3 nu foarte departe de suprafața pământului. Aceasta ar putea fi, din punct de vedere al abundenței, cea de-a patra substanță, între cele existente în pământ, însă, până acum, nu a fost găsită în Natură, dat fiind că ea poate exista (sau rezista), în stare stabilă, numai la adâncimi foarte mari, de aproximativ 650 de kilometri. La adâncimi mai mici, perovskitul devine instabil, din punct de vedere chimic.

Cum de a rezistat substanța la o adâncime redusă, nu foarte departe de suprafața solului? Simplu! Se află în interiorul unui diamant de mici dimensiuni, care a funcționat ca un înveliș perfect, ce i-a oferit protecție. Neobișnuita piatră prețioasă a fost extrasă din pâmânt, de la o adâncime mai mică de un kilometru. Locul extracției? Mina de diamante Cullinan din Africa de Sud. După cum precizează geochimistul Graham Pearson de la Universitatea din Alberta, singurul mod de a păstra acest mineral instabil în condițiile de la suprafața pământului este să fie ținut într-un „ambalaj” etanș, așa cum ar fi un diamant.

Diamantul în care a fost găsit fragmentul de perovskit de silicat de calciu este un specimen neobișnuit, extrem de rar. De obicei, diamantele se formează la adâncimi considerabil mai mici, comparativ cu cele la care există instabilul CaSiO3. Sunt adâncimi de 150-200 km. Însă, acest diamant extrem de rar a luat naștere la o adâncime enormă, de… 700 de kilometri. Acolo, la sute de kilometri adâncime, presiunea este de 240.000 de ori mai mare decât presiunea atmosferică de la nivelul mării. Cu timpul, procesele care se desfășoară în adâncurile Terrei au determinat deplasarea micului diamant către suprafață.

diamant

După ce a fost scos la iveală, diamantul a fost șlefuit și supus unei analize spectroscopice, în urma căreia a fost identificată substanța existentă înăuntru. Descoperirea a fost popularizată prin jurnalul Nature. Acum, oamenii de știință lucrează pentru aflarea vârstei și originii micului diamant.

diamantul

harta, mina de diamante

Surse: www.sciencealert.com, wikipedia.org, www.nature.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii