Noutăți

Descoperire: În momentul în care ne mișcăm ochii, ni se mișcă și timpanele. Oamenii de știință sunt intrigați

Deși nu multă lume știe, în momentul în care ne mișcăm ochii, ni se mișcă în mod coordonat și timpanele. Această descoperire bizară a fost confirmată atât la oameni cât și la maimuțe, însă cercetătorii nu sunt siguri de ce se întâmplă acest lucru. Studiul, condus de o echipă de neurologi de la Universitatea Duke, a fost creat pentru a investiga modul în care creierul nostru coordonează contribuția celor două simțuri.

“Creierul nostru pare că dorește să potrivească ceea ce vedem și ceea ce auzim în funcție de locul în care ne îndreptăm privirea. Această coordonare fascinantă este de fapt o descoperire relativ nouă, despre care știm foarte puține lucruri. Cercetările sunt de abia la început, însă cu siguranța vom desluși modul în care are loc. Am descoperit că timpanul se mișcă atunci când ochii se mișcă, chiar și în absența oricărui sunet extern provenit din acea direcție. Faptul că aceste mișcări de timpane codifică informații spațiale despre mișcările ochilor înseamnă că acestea pot fi utile pentru a ajuta creierul nostru să îmbine spațiul vizual și cel auditiv”, spune autorul principal al studiul, neurobiologul Jennifer Groh de la Universitatea Duke.

Pentru acest prim studiu, echipa a recrutat 16 voluntari care au fost puși să stea într-o cameră întunecată și să urmărească luminile unor LED-uri pe măsură ce aceastea se deplasau pe perete. Pentru a observa coordonarea ochi, timpan, cercetătorii au plantat în urechile participanților mici microfoane care au putut capta și cea mai mică vibrație a timpanelor. Mai exact, atunci când ochii se mișcau într-o parte, ambele timpane vibrau simultan, oprindu-se doar după ce ochii rămâneau nemișcați privind acel led proiectat într-un anumit loc fix de pe perete.

sursa: http://www.sciencealert.com/eye-movements-cause-vibrations-eardrums-hearing-weird-brain

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire: În momentul în care ne mișcăm ochii, ni se mișcă și timpanele. Oamenii de știință sunt intrigați

  1. Ce mai cercetare!(nu pot sa lase maimutele in pace!?).Undeva pe la 16 ani se studiaza la anatomie unele lucrusoare,reflexele auditiv-vizuale;indreptarea muschilor gitului in directia in care exista un zgomot concomitent cu miscarea muschilor procesului ciliar si a globilor oculari pentru focalizarea acelui loc.(si viceversa-,,ciulirea urechilor”).Bun,geometria plana,mersul cu bicicleta;trei puncte determina un plan-doua roti si proiectia centrului de greutate,realizat prin miscari reflexe ale ghidonului,inca un punct:)).Are legatura!Ati incercat sa megeti cu bicicleta pentru prima data intr-o hala goala?Cu mare noroc nu veti face ,,buff”.Aici incepe legatura cu perceptia spatiala.In perceptia spatiala sunt implicate toate simturile si legaturile intre ele(reflexe-tot ceea ce implica nervos este si reflex!).Spatiul inghetat o fractiune de timp ar semana cu un cub si noi ne-am afla la intersectia diagonalelor acelui cub.Perceptia spatialain aceasta stare ar fi fata de cele sase puncte aflate la intersectia diagonalelor fetelor cubului.Insa la intersectia diagonalelor cubului nu suntem chiar noi ci un punct numit in medicina energetica,,oceanul energiei” care in aceasta stare coincide cu centrul de greutate.Nefiind inghetati, centrul de greutate rareori coincide cu acesta!Vrem nu vrem ,percepem spatial.Si este vorba de pastrarea echilibrului,permanent,chiar si atunci cind sezi, sau pur si simplu stai intins!Perceptia spatiala este legata nu doar de simturile obisnuite ci de suma tuturor semnalelor transmise de terminatiile libere,proprioceptorii din muschi si oase,corpusculii implicati in perceperea senatiilor de frig sau cald,etc!
    Si atunci cind stai exista vibratii in corp;tonusul muscular.Acesta este perceput de otoliti(cristale calcaroase care ating terminatiile nervoase ale urechii interne),in limite largi, ca fiind normale.Indrepti privirea spre un obiect,pleoapa coboara umezind ochiul;daca esti foarte atent obiectul nu este focalizat,s-a creat un dezechilibru(inertia retinei,creirul focalieaza un timp foarte scurt pe imaginea anterioara),in acest caz,,ciulirea urechilor”ar insemna,,hei,vei ca nu te uiti unde trebuie!”.Aceasta vibratie este transmisa otolitilor, implicati in mentinerea echilibrului,altfel la fiecare clipire ai face,,buf”!:)).Ce se intimpla cind exista un factor dereglant al tonusului muscular;frig-cald.Tonusul creste respectiv scade.Incepe lipsa preciziei in miscarile fine,lipsa miscarii si alte fenomene amplificate pina la moarte.In caz de febra(frisoane) asociate cu cresterea temperaturii corpului,poti ameti chiar si stind in pat!La fel si cu alcoolul care are actiune dereglatoare a perceptiei simturilor.,,Nu esti chiar atit de beat ,daca poti sa stai intins pe podea ,fara sa te sprijini”
    Apai,nu stiu daca cineva o priceput ceva din marmelada asta.Daa,mie-mi place!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii