Noutăți

Descoperire importantă în Egipt: o necropolă rămasă neatinsă vreme de peste două milenii, extrem de bogată în artefacte. Au fost găsite 40 de sarcofage!

Recent, arheologii au făcut o importantă și neașteptată descoperire, în Egipt, la sud de Cairo, în guvernoratul Minya. Este vorba despre o necropolă despre a cărei existență nu o bănuia nimeni până acum și care vreme de milenii a rămas neatinsă, de către căutătorii de comori. Complexul antic se află la 6 km de necropola Tuna El-Gebel.

Necropola are o vechime de peste două milenii, datând din perioada târzie a domniei faraonilor, precum și din vremea dinastiei ptolemeice, de origine macedoneană (fiind întemeiată de către Ptolemeu I Soter, general al lui Alexandru cel Mare). Ultima reprezentantă a acestei dinastii a fost Cleopatra – care a încercat, zadarnic, să prevină anexarea Egiptului de către romani.

Kaled el-Enany, conducătorul Ministerului Antichităților, afirmă ca va fi nevoie de cel puțin cinci ani, pentru extragerea întregului material arheologic din necropola nou-descoperită. Printre mormintele din antica necropolă a fost descoperit și locul de veșnică odihnă al unui mare preot al zeului Thot – reprezentat în arta egipteană sub forma unui bărbat cu cap de ibis. La vechii egipteni, Thot era zeul înțelepciunii, al cunoașterii, magiei și era considerat, de asemenea, cel care a inventat scrierea. În urma examinării hieroglifelor de pe vasele canopice aflate în mormântul preotului s-a aflat că numele său era Djehuty-Irdy-Es și că făcea parte dintr-un grup de elită în societatea egipteană – „unul dintre cei cinci mari”, întrucât era cel mai vârstnic dintre preoții zeului Thot.

zeul Thot

În mormânt au fost descoperite patru vase conopice, confecționate din alabastru. Mumia marelui preot a fost împodobită cu o reprezentare a zeiței Nuit (zeiță a cerului), elemente decorative confecționate din pietre prețioase de culoare roșie și albastră, foi de bronz aurit. Alături, au fost puse patru amulete, confecționate cu măiestrie din pietre semiprețioase. În complexul arheologic s-au găsit 1000 de figurine ushabti.

În cele opt morminte ale nou-descoperitei metropole se află nu mai puțin de 40 de sarcofage. Se pare că zona în care a fost efectuată importanta descoperire a fost una în care zeul Thot era venerat în mod deosebit, acolo fiind descoperiți, anterior, mii de babuini și ibiși mumificați (acestea fiind considerate creaturi ale importantului zeu egiptean).

descoperire

Surse: businessinsider.com, www.sciencealert.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii