Noutăți

Descoperire fascinantă: un nou Neptun, la o distanță de 430 de ani lumină de Terra!

  •  
  •  
  •  

La o distanță de 430 de ani lumină de Pământ, astronomii au identificat o nouă planetă care prezintă foarte multe similitudini cu Neptun – a opta planetă de la Soare. Prin examinarea nou descoperitului corp ceresc, am putea obține răspunsuri pentru unele dintre cele mai importante întrebări legate de sistemul nostru solar. „Cel de-al doilea Neptun” are o atmosferă clară, alcătuită aproape în întregime din hidrogen și heliu. Planeta are, după cum ne informează  independent.co.uk, dimensiuni asemănătoare cu Neptun. Corpul ceresc în cauză este, totuși, o planetă mai fierbinte, dat fiind că este cu mult mai aproape de steaua-mamă, prin comparație cu al nostru Neptun.

e

„Noul Neptun” are o atmosferă primitivă, apoasă, care sugerează că a luat naștere fie în apropierea stelei-mamă, fie relativ târziu în evoluția sistemului solar căruia îi aparține. Prin acest lucru, însă, planeta situată la 430 de ani lumină de noi se deosebește de Neptun și Uranus, care au apărut încă de timpuriu pe marginea discului de praf și gaz care se rotea în jurul Soarelui nostru, la vremea tinereții sale. Studiind aceste diferențe, precum modul în care a apărut planeta proaspăt identificată, am putea afla mai multe despre chipul în care a evoluat sistemul nostru solar, de-a lungul miliardelor de ani.

Neptun

Profesorul David Sing de la Universitatea din Exeter, a cărui echipă de specialiști a efectuat un studiu complex, detaliat al planetei proaspăt identificate, în cooperare cu oamenii de știință de la NASA, a declarat: „Această descoperire extraordinară arată că există o diversitate cu mult mai mare, în atmosfera acestor exoplanete, decât am fi putut bănui noi anterior”.

b

Pentru a studia și măsura filtrarea luminii prin atmosfera planetei, pe măsură ce aceasta se deplasa prin fața stelei în jurul căreia gravitează, oamenii de știință au analizat datele furnizare de către telescoapele spațiale Hubble și Spitzer. Observațiile, publicate în revista Science, le oferă specialiștilor suficiente date pentru a extrage concluzia că Neptunul cel nou, numit HAT-P-26P, are o atmosferă deosebit de limpede, în genere lipsită de nori.

d

Sursa: www.independent.co.uk

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii