Noutăți

Descoperire excepțională, în Peru: mai mult de 50 de geoglife noi, similare celor din Valea Nazca. Ce vechime au misterioasele vestigii?

  •  
  •  
  •  

Așa cum ne aduc la cunoștință cei de la ancient-origins.net, în Peru a fost făcută recent o descoperire de importanță majoră. Este vorba despre mai mult de 50 de noi geoglife (desene de dimensiuni colosale, realizate la nivelul solului). Unele dintre operele de dimensiuni ciclopice sunt realizate de către aceeași cultură misterioasă care a produs și „desenele” de la Nazca. Altele, sunt încă și mai vechi decât desenele din Valea Nazca.

Geoglifele nou descoperite se află în provincia Palpa, incluzând atât figuri realizate de către cultura Nazca, între anii 200 și 700 d.Hr., cât și desene ce înfățișează figuri umane, acestea din urmă fiind realizate de către culturile Topara și Paracas, între secolele 500 î.Hr. și 200 d.Hr. Unele dintre desene înfățișează războinici.

tupu

desene

Luis Jaime Castillo Butters, unul dintre arheologii care au calitatea de autori ai descoperirii, afirmă că fascinantele geoglife descoperite în Peru nu sunt tot atât de vizibile (de sus) precum liniile de la Nazca. Fiind desenate pe pantele dealurilor, aceste figuri de mari dimensiuni s-au estompat și degradat, cu timpul.

Noua descoperire a fost efectuată prin utilizarea dronelor și a imaginilor obținute din satelit (pentru identificarea unor zone care ar fi putut conține geoglife). Dronele au zburat la înălțimi de 60 de metri sau mai puțin, oferind imagini detaliate ale operelor de anvergură realizate de către populațiile precolumbiene în Peru, cu multe secole în urmă.

pelicanul

geoglife

Trebuie specificat că munca de indentificare a anticelor desene trasate la nivelul solului (în scopuri religioase) este departe de a se fi isprăvit. Mai există o mulțime de zone în care s-ar putea afla asemenea desene, ce vor face obiectul unor noi explorări aeriene, prin folosirea dronelor. Multe dintre ele sunt greu de descoperit de la nivelul solului, deoarece liniile care le formează pot fi întrerupte sau deteriorate.

În Peru, dezvoltarea urbană și diferitele activități cu potențial distructiv ce se desfășoară tot mai frecvent în zonele deșertice ce altădată erau relativ protejate față de intervențiile umane fac tot mai anevoioase eforturile de conservare a acestor fragile vestigii ale unor civilizații străvechi, enigmatice. O provocare mai mare decât descoperirea geoglifelor este, în prezent, conservarea lor.

linii

pelican

Surse: www.ancient-origins.net, nationalgeographic.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii