Cunoaste lumea

Noutăți

Descoperire excepțională, de ultimă oră! Prima planetă asemănătoare Pământului, care dispune de ATMOSFERĂ

  •  
  •  
  •  

În constelația Vela, la o distanță de 39 de ani lumină de Terra, astronomii au făcut o descoperire extraordinară. Este vorba despre o planetă care dispune de… atmosferă! Corpul ceresc a fost descoperit mai demult și a fost numit Gliese 1132b, dar existența atmosferei era departe de a fi certă.

Este pentru prima oară când, la o planetă care prezintă o masă și o rază asemănătoare Terrei, este constatată prezența unei atmosfere. În acest fel, Gliese 1132b (numită și GJ 1132b), a devenit una dintre planetele pe care oamenii de știință speră să descopere semne ale existenței unor forme de viață extraterestră.

Afis-Cunoaste lumea-OZN2

Mai multe informații aici: CONFERINȚĂ

Observațiile preliminare sugerează că ar putea fi o planetă pe care este prezentă apa, atmosfera fiind constituită, foarte probabil, din abur fierbinte. Un element care ar putea împiedica existența vieții sunt, însă, temperaturile crescute de pe suprafața corpului ceresc. Totuși, ar putea exista condiții mai prielnice în zonele mai puțin expuse radiației stelei în jurul căreia gravitează GJ 1132b.

Terra și Gliese 1132 b

Terra și Gliese 1132 b (comparație dimensiuni)

De astă dată, oamenii de știință sunt ceva mai precauți în a-și manifesta entuziasmul, date fiind experiențele recente legate de sistemul solar TRAPPIST-1 și de Proxima-b, sisteme cu privire la care s-a dovedit, până la urmă, că este mai puțin probabil să adăpostească viața.

Pe de altă parte, nu s-a pus niciodată problema ca, în cazurile TRAPPIST-1 și Proxima-b, să existe o planetă înzestrată cu atmosferă proprie, așa că planeta GJ 1132b se situează mult mai bine, ca o lume ce prezintă mari similitudini cu Terra.

După calculele cercetătorilor, GJ 1132b are o masă de 1,6 ori mai sporită decât Terra iar diametrul său e cu 20% mai mare. Până acum, singurele planete descoperite care dispun de atmosferă au fost fie planete de peste opt ori mai mari ca Terra, fie giganți gazoși, precum Jupiter. Steaua în jurul căreia orbitează GJ 1132b este o pitică roșie, având o masă redusă.

Cu siguranță, mai avem multe de aflat despre planeta GJ 1132b, care, de acum, va fi intens cercetată atât de către telescopul spațial Hubble, cât și de către uriașul telescop spațial James Webb, a cărui lansare în exploatare e planificată pentru anul 2018.

2

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencealert.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii