Noutăți

Descoperire de ultimă oră: presiunea din interiorul unui PROTON e mai mare decât cea… din centrul unei STELE neutronice!

Se afirmă, adesea, că esențele tari se țin în recipiente mici. O descoperire efectuată de către specialiștii de la Thomas Jefferson National Accelerator Facility din cadrul Department of Energy (SUA) pare să reconfirme această zicală, în ceea ce privește protonii.

Protonul este o particulă subatomică aflată în nucleul oricărui atom și posedă o sarcină electrică pozitivă. În premieră, s-a reușit măsurarea presiunii interne a protonului. S-a constatat că în interiorul fiecărui proton presiunea este mai mare decât cea existentă în centrul unei stele neutronice.

Oamenii de știință au constatat că un quark (microparticulă din care sunt alcătuite particulele elementare) ce intră în compoziția unui proton suportă imensa presiune de 100 decilioane Pascali, dacă se află în proximitatea centrului protonului. Mai exact, 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 Pascali. Aceasta înseamnă o presiune de 10 ori mai mare decât cea existentă în centrul unei stele neutronice.

instalatii

presiune

În interiorul unui proton, distribuția presiunii este dictată de către gluoni, particule care au rolul unui „liant puternic”, care ține laolaltă particulele de tip quarc, asigurând integritatea protonului. Pentru a înțelege modul în care acționează această presiune enormă, o putem asemăna cu o formă de gravitație care se manifestă la nivelul unui proton.

Multă vreme, structura  internă a protonilor a fost un mister, pentru știință. Particulele de tip quark sunt strâns ținute laolaltă, dar există, totodată, și o forță de respingere, care participă la asigurarea integrității structurii protonului.

În continuare, specialiștii vor utiliza cunoștințele recent dobândite pentru a obține o înțelegere mai aprofundată a mecanicii interne a protonului, pentru a calcula forțele existente în interiorul acestuia și a construi în cele din urmă o imagine a modului în care se deplasează particulele de tip quarc din structura sa internă. Obținând mai multe date despre interiorul protonilor, s-ar putea stabili dacă aceștia se pot descompune, cumva, sub acțiunea unor energii enorme.

În prezent, ei par destul de stabili pentru a avea o existență chiar mai mare decât universul nostru, dar determinarea modului în care ei s-ar putea descompune va oferi indicii foarte valoroase despre unele dintre proprietățile fundamentale ale Cosmosului. Microcosmosul funcționează în același fel, după aceleași reguli, precum macrocosmosul.

structura

presiunea

Surse: physicsworld.com, www.sciencealert.com, www.popularmechanics.com, www.techexplorist.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire de ultimă oră: presiunea din interiorul unui PROTON e mai mare decât cea… din centrul unei STELE neutronice!

  1. Customwritingservice // 22 mai 2018 at 10:21 // Răspunde

    felicitări Andrei! Și eu îți mulțumesc!http://writemyesaybest.com

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii