Noutăți

Descoperire de ultimă oră, în interiorul Marii Piramide: o încăpere de 30 de metri lungime ce îndeplinește un rol misterios!

  •  
  •  
  •  

Marea Piramidă de la Gizeh este nu doar o minune a lumii antice care a învins veacurile, supraviețuind până astăzi, ci reprezintă și cel mai cunoscut și studiat monument, dintre cele rămase din vechime. La cât a fost de studiată, părea mai puțin probabil ca Marea Piramidă să mai ofere vreo supriză de amploare. Și totuși surpriza a apărut!

În interiorul Marii Piramide a fost descoperită o cameră enigmatică, a cărei existență era cel mult bănuită de către câțiva cercetători, până acum. O astfel de descoperire, la nivelul Marii Piramide, nu a mai fost efectuată din secolul XIX. Într-un raport publicat în revista Nature în cea de-a doua zi a lunii noiembrie, o echipă de cercetare internațională arată că, în interiorul piramidei, a fost descoperit un enigmatic spațiu gol. Acesta se află deasupra Marii Galerii și are o secțiune transversală similară acestui coridor. Camera „secretă” a Marii Piramide are o lungime de circa 30 de metri.

ScanPyramid

Camera secreta

Scopul pentru care a fost prevăzut un asemenea spațiu în mijlocul Marii Piramide reprezintă o enigmă. De fapt, nu se știe dacă avea vreo anume funcție sau dacă nu cumva reprezintă un simplu spațiu liber în arhitectura impozantului monument – care, vreme de 43 de veacuri, a fost cea mai înaltă clădire din lume (până la edificarea Turnului Eiffel, în anul 1889).

„Acesta este o premieră”, a declarat Mehdi Tayoubi, co-fondator al proiectului ScanPyramids și președinte al Heritage Innovation Preservation Institute. Spațiul în cauză „ar putea fi compus dintr-una sau mai multe structuri” sau „ar putea reprezenta o altă mare galerie”. Oamenii de știință au făcut descoperirea folosind „imagistica cu raze-cosmice”, prin înregistrarea comportamentului particulelor subatomice numite muoni care penetrează piatra precum razele X, însă mult mai în profunzime. Rezultatele cercetării recent publicate au fost confirmate și de către alte echipe de oameni de știință.

Scanare

Interior

Unii specialiști susțin că spațiul gol (sau camera) existentă deasupra Marii Galerii are funcția de reducere a greutății ce se distribuie asupra structurilor de susținere ale încăperilor aflate mai jos. Însă nu este exclusă posibilitatea existenței altor funcții, dintre care unele ne-ar putea oferi mari surprize, după identificarea lor.

Marea Piramidă este cunoscută și sub numele de Piramida lui Khufu (Cheops), după numele ctitorului său, faraon al celei de-a IV-a dinastii, care a domnit între 2589 și 2566 î.Hr. Spațiul nou descoperit de către echipa de scanare pare să nu fie conectat la pasajele interne cunoscute.

Piramide

Marea Piramidă este singura dintre Cele șapte minuni ale lumii antice care a rezistat până azi. Între specialiști au loc, de multă vreme, intense schimburi de opinii contradictorii asupra modului în care a fost construit monumentul și nu există descoperire legată de acesta care să nu suscite un viu interes.

Oamenii de știință din Japonia și Franța speră, acum, după identificarea misteriosului spațiu gol din Marea Piramidă să poată viziona, prin intermediul unui dispozitiv telecomandat (o minidronă), interiorul acestuia, nu înainte de a reuși să creeze un pasaj de acces cu diametru îngust, de numai 2,54 cm. Este, însă, nevoie de permisiunea Ministerului Antichităților din Egipt, pentru materializarea acestui plan. Oare li se va permite explorarea camerei „secrete” din Marea Piramidă?

Descoperire

Marea Piramida 2

Surse: www.telegraph.co.uk, abcnews.go.com, www.dailymail.co.uk, www.nytimes.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii