Descoperire: Cum arată un foton? Forma acestuia seamănă cu o cruce malteză. Află mai multe!
Imaginați-vă o rază caldă de Soare strălucind prin fereastra camerei dumneavoastră. Fizica cuantică ne spune că fasciculul luminos este format din bilioane de pachete mici de lumină, adică din fotoni. Dar cum arată un foton individual? Are o formă? Aceste întrebări sunt chiar semnificative? Acum, fizicienii polonezi au creat prima hologramă a unei singure particule luminoase. Experimentul, realizat prin observarea interferenței a două fascicule luminoase intersectate, este o perspectivă importantă asupra naturii cuantice fundamentale a luminii.
„Am efectuat un experiment relativ simplu pentru a măsura și a vedea ceva incredibil de greu de observat: forma flancurilor de undă ale unui singur foton”, afirmă Radoslaw Chrapkiewicz, fizician la Universitatea din Varșovia și principalul autor al noii lucrări publicate în Nature Photonics.
De sute de ani, fizicienii au lucrat pentru a-și da seama din ce este alcătuită lumina. În secolul al XIX-lea, dezbaterea părea a fi rezolvată de către fizicianul scoțian James Clerk Maxwell, care descria lumina ca un val electromagnetic. Dar lucrurile s-au complicat la începutul secolului al XX-lea, când fizicianul german Max Planck, apoi colegul său, Albert Einstein, au arătat că lumina era alcătuită din mici pachete numite fotoni.
În anii 1920, fizicianul austriac Erwin Schrödinger a corelat aceste idei cu ecuația sa, conform căreia electronii se comportă ca niște unde. În ciuda succesului teoriei lui Schrödinger, fizicienii încă dezbat ce înseamnă într-adevăr funcția de undă. Acum, fizicienii de la Universitatea din Varșovia au verificat, pentru prima dată, forma descrisă de ecuația lui Schrödinger într-un experiment real.
Imaginea rezultată seamăănă cu o cruce malteză, iar experimentul ne aduce „un pas mai aproape de înțelegerea a ceea ce este într-adevăr funcția de undă”, spune Michal Jachura, co-autor al lucrării. Cercetatorii speră, de asemenea, să recreeze funcțiile de undă ale obiectelor cuantice mai complexe, cum ar fi atomii.
Crucea Malteza este un simbol al protectiei, un semn de onoare. Povestia acestui simbol îi are în prim plant pe Cavalerii Ioaniţi, membrii ordinului Sfântului Ioan din Ierusalim, ordin militar şi religios din Evul Mediu. Ordinul a fost întemeiat în anul 1099 la Ierusalim, de un grup de negustori din Italia de sud, în scopul ingrijirii medicale a pelerinilor şi de ajutorare a celor săraci, veniţi să viziteze locurile biblice. Simbolul acestui ordin, Crucea Malteză, este o cruce albă în opt colţuri, purtată pe o mantie neagră. De aceea, Ospitalerii sunt “Cavalerii Crucii Albe”, spre deosebire de templieri, care sunt „Cavalerii Crucii Roşii”.
sursa: https://cosmosmagazine.com/physics/what-shape-is-a-photon
sursa: https://www.nature.com/nphoton/journal/v10/n9/abs/nphoton.2016.129.html
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Quod erat demonstrandum!
In poza ar putea fi prezentata sectiunea transversala prin foton. Dar asta nu este chiar forma fotonului. Forma fotonului, pe directia de translatie, dupa mine ar fi ca o palisada, in care vergelele transversale la directia de translatie, ar fi curenti eterici de valoare data de relatia If=Qe/Tf. In care Qe este sarcina electrica elementara, iar Tf este perioada fotonului.
Pentru stiinta extaziatilor:
1.”crucea malteza” este de fapt simbolul crucii folosit de primii crestini – cautati de exemplu bisericile rupestre din Cappadocia si vedeti acolo „crucea malteza” mai inainte cu cinci secole de aparitia cavalerilor ioaniti.
2.”crucea malteza” este deasemeni un simbol solar – al Soarelui adica – existent inca la primele civilizatii, de exemplu Cucuteni, Gumelnita, etc. Cautati forma crucii pe capacele vaselor de lut si in desenele exterioare si veti gasi „cruci malteze” cu gramada!
3.cand se spune ca oamenii sunt creati de Dumnezeu din lut si sufland Duh Sfant (pale de foc) peste ei, asta nu tot fotoni se traduce? Si cand Iisus Hristos este „Soarele dreptatii” si semnul Sau este Crucea, oare „fiii luminii” = oamenii n-ar trebui sa-si indrepte inimile in primul rand spre Dumnezeu? „Credeţi în Lumină, ca să fiţi fii ai Luminii” (Ioan 12,36) Avem totul sub nas, numai sa vrem sa vedem: simplu, fara societati secrete si alte chestii rocambolesti.
Eu cred ca structura nucleara a fotonului ar arata ca un terasament de cale ferata, de la care au ramas doar traversele. Traversele ar fi curenti eterici transversali din structura de motor electric liniar a fotonului, structura propulsata in translatie uniform rectilinie de catre forta electromagnetica, forta care este la echilibru cu forta de inertie la nivelul fiecarei unde.