Noutăți

Descoperire: Cristalul care poate transforma căldura și lumina în energie electrică

Oamenii de știință de la Universitatea din Oulu au descoperit un nou material care este capabil să transforme diferite tipuri de energie în energie electrică. Materialul este un nou tip de perovskit. Mineralul specific al acestei familii mari de materiale oxide și hihroxide este CaTiO3 fiind prima oară descris descris în 1830 de către geologul Gustav Rose. Denumirea de perovskit a fost dată după numele faimosului mineralog rus, contele Lev Aleksevici von Perovski. Mineralul este un oxid de calciu și titan, el ar cristaliza din punct de vedere teoretic în sistemul cubic. Culoarea mineralului are nuanțe metalice de la brun roșcat până la negru.

Acest nou material, cunoscut sub denumirea de KBNNO (nume dat pe baza formulei chimice), poate converti căldura, lumina vizibilă și schimbările de presiune în energie electrică. Studiul a fost publicat în revista Applied Physics Letters, iar cercetările au fost efectuate atât la temperaturi scăzute cât și la temperatura camerei. Un astfel de material ar avea multe întrebuințări mai ales în industrie.

***

Gustav Rose a descoperit mineralul într-o geodă a unui eșantion care provenea din Ahmatovsk, o localitate lângă Zlatoust (Ural), din regiunea Celiabinsk, Rusia. Rose descrie aspectul mineralului, stabilind duritatea de 5,5 pe scara lui Mohs. Determină de asemenea densitatea și compoziția chimică a lui, numind mineralul după mineralogul și politicianul rus Lev Alexeievici Perovski (1792–1856).

sursa: iflscience.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire: Cristalul care poate transforma căldura și lumina în energie electrică

  1. Florin Draghiciu // 17 februarie 2017 at 11:35 // Răspunde

    Prin clsa a VII-a (1970), învăţam la fizică despre electricitate şi despre faptul că se poate obţine chiar şi prin frecarea unor obiecte. “Savanţii” lu peşte din Finlanda abia acum află?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii