Noutăți

Descoperire: Bacteriile au simţ tactil

Este posibil ca bacteriile să nu aibă un sistem nervos central sau senzorial așa cum îl știm noi, însă, cu toate acestea, pot “simți” din punct de vedere fizic lumea din jurul lor, potrivit unui nou studiu. Se pare că microorganismele mici nu răspund doar la semnalele chimice; acestea au, de asemenea, simț tactil și pot recunoaște suprafața pe care se află.

Simțul tactil este un instrument foarte important: acesta ne ajută să evităm pericolele și suprafețele periculoase și ne împiedică pe noi să distrugem obiectele delicate. Pentru bacterii, simțul tactil le ajută să determine tipul de suprafață cu care sunt în contact, cum ar fi o membrană mucoasă sau un perete intestinal.

Pentru a descoperi mecanismul prin care bacteriile simt suprafețele, cercetătorii de la Universitatea din Basel au studiat o bacterie inofensivă numită Caulobacter crescentus. Aceștia au descoperit că microorganismul care trăieşte în apă răspunde la semnale chimice și recunoaşte totodată şi suprafeţele pe care se află, în câteva secunde. Acest mecanism este folosit şi de agenţii patogeni pentru colonizarea şi atacarea celulelor gazdă.

“Avem puține cunoștințe despre modul în care bacteriile citesc stimulii mecanici și modul în care își schimbă comportamentul ca răspuns la aceste indicații. Chiar daca Caulobacter este o bacterie inofensivă, constatările noastre sunt extrem de relevante pentru înțelegerea bolilor infecțioase. Ceea ce am descoperit la Caulobacter se aplică si pentru agenții patogeni importanți”, spune cercetătorul principal Urs Jenal de la Universitatea din Basel.

sursa: https://www.sciencealert.com/bacteria-sense-of-touch

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii