AIM radionica curs online

Noutăți

Descoperire excepțională. Au fost găsite oasele fiicei a doi oameni preistorici din specii diferite: un neaderthalian și un denisovan

O femeie care a murit în urmă cu 90.000 de ani a fost fiica rezultată din împerecherea unui neaderthalian şi a unui denisovan, conform analizei genomului unui os descoperit într-o peșteră din Siberia. Aceasta este prima dată când oamenii de știință au identificat un strămoș al nostru al cărui părinți aparțineau unor specii de hominizi diferite umane. Constatările cercetărilor au fost publicate în data de 22 august, în revista Nature.

<<“Găsirea unei persoane de generație întâi de origine mixtă din aceste grupuri este absolut extraordinară. Descoperirea este una foarte importantă pentru istoria noastră. Trebuie să reconosc totuși că am avut mult noroc în găsirea acestor rămășițe. Trebuie că se-au împerecheat frecvent, mult mai des decât am crezut iniţial, altfel nu am fi fost atât de norocoşi. La început am crezut că este o greşeală de laborator. Neandertalienii şi denisovanii s-ar putea să nu fi avut prea multe ocazii de a se întâlni. Însă, când acest lucru s-a întâmplat, se pare că ei nu au avut prejudecăţi”, a notat Svante Paabo, care se află în spatele identificării omului de Denisova>>, spune paleontologul Svante Pääbo de la Institutul Max Planck.

Echipa de oameni de știință au efectuat analiza genomului pe un singur fragment osos recuperat din Peștera Denisova din Munții Altai, Rusia. Osul din cel mai recent studiu a fost găsit în 2012, iar noua analiză sugerează că fragmentul este din brațul sau piciorul unei fetițe care a murit în jurul vârstei de 13 ani, cu aproximativ 90.000 de ani în urmă. Fragmentul este de nerecunoscut ca os hominin la prima vedere. Din această cauză, a fost inițial etichetat ca o rămășiță de urs sau hienă. Câțiva ani mai târziu, Samantha Brown de la Universitatea din Oxford sorta prin mii de fragmente, studiind proteinele din colagenul oaselor pentru a descoperi ceea ce era fiecare. Folosind această metodă, ea a identificat osul ca fiind de hominin, lucru ce a atras atenția mai multor cercetători.

Omul de Denisova şi Omul de Neanderthal s-au separat în urmă cu 400.000/500.000 de ani, devenind două specii distincte. Analizele ADN au arătat că Denisovienii au lăsat în ADN-ul nostru o mică parte din moștenirea lor genetică, însă aceasta este sub 1% și poate fi observată cu precădere la populațiile asiatice sau la aborigeni. De cealaltă parte, toţi oamenii moderni, cu excepţia africanilor, au în genomul lor aproximativ 2% din ADN-ul moştenit de la neanderthalieni.

sursa: https://www.nationalgeographic.com/science/2018/08/news-denisovan-neanderthal-hominin-hybrid-ancient-human/
sursa: https://www.nature.com/articles/d41586-018-06004-0
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Descoperire excepțională. Au fost găsite oasele fiicei a doi oameni preistorici din specii diferite: un neaderthalian și un denisovan

  1. Neandertalu // 27 august 2018 at 4:38 // Răspunde

    Abia aștept să se găsească osemintele al unui dragneaan. O specie care nu se trage nici din neandertali,nici denisovean nici homosapiens. E o rasă ce se află în afara umanității din ramura hoțoman.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii