Noutăți

Descoperire astronomică surprinzătoare la 400 de ani lumină de Pământ. Video

Astronomii au descoperit un disc protoplanetar care înconjoară o stea tânără și care are un secret: blocurile planetare care o înconjoară sunt atât de reci, încât nu seamănă cu nici o altă planetă descoperită până acum!

Steaua, numită 2MASS J16281370-2431391, este situată la aproximativ 400 de ani-lumină de Pământ în Rho Ophiuchi, regiunea de formare a stelelor. Aceasta este un copil stelar, sportiv, un uimitor disc protoplanetar care se mișcă pe o „muchie” nouă. Rezultatul este un halou luminos, cu o dungă în mijloc, o bandă întunecată care a surprins astronomii.

dnews-files-2016-02-flying-saucer-eso-670x440-160203-jpg
“Pentru a lucra și a defini impactul acestei descoperiri asupra structurii de disc planetar, trebuie să găsim ce proprietăți au prafurile din jurul acestei stele care pot duce la astfel de temperaturi scăzute”, a declarat co-autorul studiului, Emmanuel di Folco, de la Laboratoire d’Astrophysique de Bordeaux. “Avem câteva idei – de exemplu, temperatura poate depinde de granulație, cu boabele mai reci decât cele mai mici, dar mai avem de studiat.”

“Acest disc nu este observat pe un cer negru, gol în timpul nopții. Am observat silueta sa în fața strălucirii din nebuloasa Rho Ophiuchi. Această strălucire difuză este prea extinsă pentru a fi detectată de telescopul ALMA din Chile (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), pentru că discul o absoarbe”, a declarat Stephane Guilloteau, de la Laboratoire d’Astrophysique de Bordeaux din Franța. “Rezultatul semnalului negativ, înseamnă că părți ale discului sunt mai reci decât fundalul. Pământul este literalmente în umbra acestei așa zise farfurii zburătoare!”


traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

surse: discovery.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii