Noutăți

Descoperire arheologică EXCEPȚIONALĂ, acoperită la scurt timp cu pământ! Cine NU vrea ca noi să ne cunoaștem istoria?

 •  
 •  
 •  

În investigațiile pe care le-am făcut acum două săptămâni prin Transilvania, am ajuns și în Alba Iulia, locul Unirii de la 1600… Aici, dar și în alte părți din Transilvania, se duce o luptă teribilă, mai mult din umbră, între cei care doresc să aducă la lumină istoria noastră și cei care o vor îngropată, pentru că nu le slujește interesul. Bătălia pentru primordialitatea locuirii în Ardeal este terminată doar în varianta oficială a indivizilor așa-ziși corecți politic, care nu vor să-și supere stăpânii.

Ei bine, dacă în urmă cu câteva secole, atât sașii, cât și ungurii se pretindeau urmași ai… dacilor (scriind și cărți pe astfel de teme fanteziste), scopul acestor pretenții fiind acela de a-și justifica „drepturile istorice” în Transilvania, astăzi, când este evident că doar românii pot vorbi despre o continuitate mai mare de 1.000 de ani, se fac eforturi pentru a-i îngropa pe DACI cât mai mult, pretinzând, printre altele, că românii de astăzi nu prea mai au nicio treabă cu geto-dacii, din punct de vedere al continuității istorice.

Desigur, îngroparea istoriei noastre nu se rezumă doar la geto-daci. Pe lângă continuitatea geto-dacică, sunt și alte momente ale istoriei care s-ar dori trecute sub tăcere, scoase din conștiința omului de rând. Astfel, probele existenței valahilor (românilor medievali) în Transilvania, la venirea ungurilor, sunt o altă problemă pentru nucleele antinaționale din Cluj Napoca, Alba Iulia sau alte orașe din țară, care ne-ar vrea ajunși aici după venirea ungurilor.

Vă reamintesc că cetățile lui Glad (județul Timiș), Gelu (județul Cluj) și Menumorut (județul Bihor), conducătorii valahilor din Transilvania secolului IX, care s-au confruntat cu ungurii, la sosirea acestora, sunt aproape abandonate – nu numai că nu sunt indicatoare spre ele sau panouri explicative lângă acestea, dar mai mult decât atât, în cetatea lui Menumorut este amenajat un teren de fotbal și vestiare, iar în cetatea lui Gelu se cultivă porumb. De necrezut, nu-i așa? Oare cei responsabili de aceste obiective, fie ei din mediul științific, fie ei politicieni, nu știu, nu-i duce capul sau sunt rău intenționați? Pentru mai multe detalii, citiți articolul pe care l-am scris pe această temă, aici: http://www.cunoastelumea.ro/se-petrec-lucruri-incredibile-in-cetatile-medievale-ale-lui-gelu-si-menumorut/

Ei bine, în acest context, parcă putem înțelege situația impardonabilă pe care o prezint mai jos…

Biserica greco catolicaAstfel, la solicitarea unor reprezentanți ai Catedralei Romano Catolice “Sf Mihail” din Alba Iulia, catedrală construită în secolul XIII, s-au făcut anumite cercetări arheologice în piața din fața catedralei unde existau dovezi că s-ar găsi rămășițe materiale ale unei construcții mai vechi decât catedrala, lucru care ar fi întărit teza potrivit căreia ungurii au fost primii aici, dacă aceste urme ar fi fost tot ale lor.

În contextul amenajării Cetății Alba Iuliei, s-a trecut și la investigarea arheologică a acestui spațiu unde, SURPRIZĂ, nu s-au găsit urme ungurești, ci zidurile primei Episcopii Bizantine din această parte de lume, unde se rugau românii, încă din secolul X (zece), lucru pe care l-au făcut și în secolul următor. Cu alte cuvinte, această zonă era una populată de români, de români cu continuitate istorică, de români creștini orodocși și nu de unguri.

Biserica 2

Deși orice autorități responsabile s-ar fi dat peste cap pentru a conserva și a introduce în circuitul turistic acest obiectiv de o valoare culturală excepțională pentru poporul nostru, la scurt timp s-a decis ca vestigiile PRIMEI BISERICI CREȘTINE RĂSĂRITENE DIN TRANSILVANIA să fie îngropate la loc!!! De necrezut! Adică o probă a drepturilor istorice pe care românii le au în Transilvania a fost îngropată dar, în același timp, s-au investit o mulțime de bani pentru restaurarea cetății habsburgice din inima Alba Iuliei, cetate împânzită cu statuile de bronz ale asupritorilor habsburgi și unde o gardă de paradă austriacă se ocupă de promovarea turistică a cetății. (Pe când în Alba Iulia o gardă de paradă nazistă sau una sovietică, ca să fie pachetul complet?!?)

Biserica 1

Dacă cumva vă imaginați că măcar vom găsi vreun panou cu explicații și imagini în dreptul locației sitului arheologic al bisericii medievale românești, vă înșelați. Dau mai bine pentru turiști dalele de piatră fără personalitate și iarba. Acestea nu afectează teoria ungurilor de a fi fost primii în Transilvania.

Biserica 3

Și lucrurile nu se opresc aici. Conform declarației doamnei dr. Daniela Marcu Istrate, arheolog expert, se pare că până și rapoartele cercetărilor arheologice făcute aici, într-o anumită perioadă, AU DISPĂRUT, lucru care este de o gravitate extremă. Iată ce ne spune domnia sa, conform revistei Daco România din Alba Iulia:

„Deşi săpăturile au fost realizate din bani publici, rapoartele lor nu se păstrează nici în arhiva fostei direcţii a monumentelor istorice (astăzi arhiva Institutului Monumentelor Istorice) aşa cum ar fi fost firesc. În dosarele respective se află doar un proces-verbal de predare a raportului sau eventual un raport administrativ foarte scurt. Rapoartele propriuzise de săpătură au fost extrase între timp, dispărând fără urmă. Documentaţia nu a rămas nici în Arhiva Institutului de Arheologie, unde R. Heitel a fost angajat după desfiinţarea D.M.I., aşa cum din nou ar fi fost firesc. Toate încercările mele din ultimii 10 ani de a vedea această documentaţie, rămasă în posesia familiei domnului Heitel nu au avut nici cel mai mic succes. Poate că acest volum va constitui un impuls în această direcţie, convingând moştenitorii arhivei domnului Heitel de bunele mele intenţii. Adăugăm aici că în toamna anului 2006, dintr-o întâmplare, am găsit într-o altă arhivă, păstrată la Cluj-Napoca , desenele CII/1968.

Am înţeles faptul că această săpătură esenţială pentru istoria României s-a desfăşurat totdeauna în condiţii mai mult decât vitrege şi nu a fost niciodată altceva decât bifarea unei formalităţi dintr-o grilă: săpături arheologice pentru întocmirea unui proiect de restaurare, iar în general restaurarea fiind încehiată deodată sau chiar în avansul cercetărilor.”

Biserica 5

Concluzia nu este decât una revoltătoare: din ignoranță, indiferență sau reavoință, ni se îngroapă istoria. Până când?

Cred că toate ONG-urile din țară care au în programul lor istoria noastră și protejarea patrimoniului național ar trebui să se organizeze pentru a identifica în zona lor de existență acele obiective din patrimonial național care sunt batjocorite de indivizi iresponsabili sau rău intenționați și apoi pentru a reclama situația la Poliția de Patrimoniu, Comisia Monumentelor Istorice sau Ministerul Culturii.

Aflați mai multe despre această descoperire aici (in numarul 55 al revistei): http://www.dacoromania-alba.ro/

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

105 Comments on Descoperire arheologică EXCEPȚIONALĂ, acoperită la scurt timp cu pământ! Cine NU vrea ca noi să ne cunoaștem istoria?

 1. Nimistru culturii ce face? Doarme? Acest articol tremuie mereu distribuit pe pagina președintelui si a celor responsabimi! Sa le fie rușine!

  • Înainte să comentezi te rog scrie corect, prea multe cuvinte greșite…

   • Si noi astia multi [inca] ce nu avem asa multa stiinta de carte precum Dv.stimate Domn Andrei…noi nu avem dreptul la opinie..la parerii?..si implicit la a le posta pe temiri unde putem? Va credeti Mult prea superior..si in realitate sunteti doar un Romanas plin de ifose si fite..O balaceala nu va strica..poate mai dati jos din mizeria sufletesca

    • Patriotii trebuie sa-si dovedeasca patriotismul inclusiv prin respectul aratat limbii romane. In acelasi timp, un scris corect denota o personalitate echilibrata. Asa ca… avem nevoie de soldati bine instruiti, nu doar de vorbe.

    • Bunicule, daca nu te exprimi corect, clar, nu te intelege nimieni ! Nu e vorba de ifose si fite ci de exprimare pe-ntelesul tuturor! Altfel degeaba scrii: nu-ntelege nimeni !

     • De ce simtiti voi nevoia de ai corecta pe altii? Trebuie neaparat sa va simtiti superiori doar ptr ca scrii gramatical? Nu cred ca exista natie mai idioata pe fata pamantului decat natia Romana, o demonstrati zi de zi prin felul vostru de superioritate. In mintea voastra sunteti cei mai buni, cei mai desteti singurii altfel de pe pamant.Va spun eu dragilor va lipsesc cei 7 ani cu desavarsire, nu toti au avut bani ca sa se poata duce la scoala, unii de mici copii au plecat dupa un servici, oare ei nu au dreptul la opinie? Aceste persoane mai mult ca sigur ca au un bun simt mult mai dezvoltat ca al vostru.

    • Andrei, inainte sa comentezi tine seama de Adevar, conteaza atit de mult, incat gramatica sau ifosele de doct, sant egale cu zero (O) !

    • Cred ca esti ,,ungur ,, .Un roman nu poate scrie asa.

     • Vorbind şi scriind corect româneşte, înseamnă să ne respectăm pe noi înşine şi în acelaşi timp să-l respectăm pe cel căruia îi vorbim.

    • bunicule,esti cumva ungur sau ruda cu ei sau ceva in genul de esti asa nationalist?

    • Aveti dreptul la pareri, sustinute de fapte, nu de expresii de tip „Mult prea superior”. Pacat ca internetul suporta si analfabeti!

    • Prea fustrat si preocupat de nimicuri, se vede clar ca sunt erori de tastare in viteza…

    • Bunicule mergi la pagina de literatura. Ma interesa punctul de vedere al unui octogenar la asa un subiect, nu greselile celor care comenteaza!!!

    • Anca Paduraru // 26 august 2016 at 11:33 // Răspunde

     mi se intampla si mie: atunci cand scrii repede, inversez ordinea silabelor sau ating taste alaturate, cum a fost cazul si in postul lui Dacian; aveti dreptate: sa scrii corect este o preconditie a unei prezumate capacitati de gandire corecta; dar tot asa este sa si citesti corect, ca sa identifici exact problema; la Dacian a fost viteza de scris necorelata cu viteza de gandire …

   • Ai cam lipsit de la lectiile de limba romana. Nici tu nu stii ce scrii !

    • Ti-e mai mare dragul sa citesti dezbaterile de mai sus,parca era vorba de istoria tarii ! dar vad ca sunteti cu totii profesori de limba si literatura romana.Daca a gresit omul iaca nu nu mai are !personalitata si respect fata de limba romana”,mare ti-e gradina Doamne !

   • Silviu Ro Baboi // 27 iunie 2015 at 19:26 // Răspunde

    „Înainte să comentezi te rog scrie corect, prea multe cuvinte greşite…” Coane Andreiule, ai făcut-o Hiartă cu limba folosită!
    „Du-te la colţ, loază!” Fă o pauză cu postatul şi mai citeşte câte-
    cevaşilea!

   • Cand pui ministrul culturii un ungur timp de 25 de ani sau un aservit politic pupincurist, la ce sa te astepti? Ungurul isi vede de interesul natiei lui, pupincuristul de interesul partidului si iata rezultatul. Nu stiam de acest incident dar chiar am pus ipotetic aceasta problema: daca pe traseele autostrazii s-ar

   • andrei inainte sa impui altora drepturi pe internet incearca sa intelegi continutul dupa care uitate si la ambalaj…personalitatea ta de 2 lei irita mai mult decat o litera gresita !

   • N-ai vrea sa nu te mai dai mare pe aici? Sa-ti fie rusine. Taranul roman care a dus tara asta, n-a stiut sa scrie, desteptule, insa a tinut romanismul in continuitate. Sa-ti fie rusine, Andrei! Orgoliosule, egoticule! E clar ca acele greseli sunt facute din scrierea repezita. Nu te duce mintea sa vezi asta? De ce? Fiindca n-ai inteligenta sau fiindca desi stii asta, rautatea care iti este caracteristica, te-a facut sa ataci. Nu forma, ci ideea e importanta in mesajul lui dacian.

   • Mai bine ai vedea esenta. Si nu greselile gramaticale. Dar deh poate matale nu intelegi decit fara. Te cramponezi de lucruri marunte si nu acorzi importanta celor care trebuie.

  • După lovitura de stat din dec.89,cati miniștri ai culturi au fost romani?dar la m.mediului? Despre ce vorbim,gropariiau un singur obiectiv,sa pună cât mai mult pământ peste mormânt,asta se dorește cu istoria noastră…

 2. La ministerul culturii condus de cine !!!??? bozgori ., Daca nu vom schimba partidele si guvernele astea tradatoare si curve , vom pieri ca neam f curand

 3. Dar de cetatea Barbosi de langa Galati, ce zici?
  e si mai dramatica situatia acolo.

  Si numele de Barbosi e sugestiv, se refera clar la Daci.

 4. singura forta „oculta ” care ne vrea ingropati e propria noastra prostie si nesimtire

 5. Pe bune? adica romanii erau ortodoxi din sec x adica anii 900- 1000 desi schisma a aparut in 1054.
  Eu nu zic ca ungurii nu au ajuns ulterior in Transilvania dar de aici pana la a acuza conspiratii planetare mai e mult.

  • Doamne bine era de-si vedeau romanii de schisma si catolicismul lor acolo… la ei in tara. Ca deh… cu imperiul se cam terminase de-o vreme incoace. Stii tu … nu merge cu datul in cap la nesfarsit. Indiferent cum s-a numit credinta vlahilor, ea a fost aceeasi de la Iisus pana in vremurile noastre. Daca ai o problema cu ortodoxia, e momentul sa ti-o rezolvi.

   • Magus Fantasticus // 28 iunie 2015 at 17:31 // Răspunde

    Ruptura dintre Biserica occidentala-latina , viitoare catolica, si Biserica bizantina , a aparut mult mai devreme decat Marea Schisma , inca din timpul lui Carol cel Mare si al crizei iconoclaste din sec.IX. Deci mai bine studiem temeinic istoria, apoi comentam, asa e de bun simt.

    • foarte correct. cand vad ca niste conationali ai nostrii se apuca sa editeze comentarii care mai de care mai fanteziste si/sau „experte” ma apuca greata. ar trebui ca innainte sa te apuci sa scrii ceva despre un subiect( macar din bun simt fata de cei care vor citi) sa te informezi cat mai temeinic despre subiect si apoi sa-i dai drumul pe net. Mi se pare o chestiune de corectitudine fata de tine si in acelasi timp fata de cei care vor citi.
     in ce priveste articolul de fata cu sau fara voia unora dintre noi distrugerea si anularea istoriei noastre ADEVARATE se face in mod systematic si cu o inversunare demna de alte scopuri mai nobile.

  • La 1054 a avut loc Marea Schisma, au mai fost si altele inainte, mai micute, dupa care se impacau.

   Cele 2 biserici s-au certat mai mereu, partea asta de lume apartinea de Patriarhul din Constantinopole si de aici influenta bizantina asupra bisericilor.

  • Bravo, Gabriel! In sec X nu exista diferenta intre catolici si ortodocsi! Erau pur si simplu crestini si Constantinopolul era centrul crestinilor. Italia de sud, Venetia etc. tineau toate de Constantinopol. Si acum Venetia are Patriarh, mostenire din vremurile in care crestinismul era mai mult sau mai putin…unit !

  • Felix Dobocan // 4 iulie 2015 at 12:37 // Răspunde

   Diferențe între bisericile care țineau de Constantinopol și cele care țineau de Vatican au existat și înainte de Marea Schismă, de exemplu, la arhitectură. Cu toate-acestea, Estul și Vestul creștin se aflau, încă, în comuniune. Ruptura a apărut când Vaticanul a insistat să modifice Crezul, cu „filioque”, și a pretins ca toți episcopii să asculte de episcopul Romei.

 6. Dl. Daniel Roxin as dori sa va intreb pe ce dovezi va bazati pentru atribuirea etnica a unui edificiu din secole asa timpurii?
  Stiati de exemplu ca ungurimea estica din Transilvania a fost crestinata prima data in rit bizantin si doar dupa ce Stfean a pus bazele statului maghiar s-a trecut la catolicizare masiva, inclusiv a romanilor.

  • adevaratul roman // 27 iunie 2015 at 14:14 // Răspunde

   Ungurii [ca tine] sunt rugati sa taca , nu de alta dar voi puneti la indoiala istoricii , spunand ca ei nu cunosc nimic , atun i cand ei [istoricii] spun ca sunteti veniti de prin urali , desi toata lumea va urla asta voi sunteti batuti in cap si nu pricepeti nimic…

   • Care istorici? Asta ii unu, care o gasit-o pe una, care stie de o sapatura, care s-o astupat. Si de aici ungurii si austrieci.
    Or fo martienii ma …

 7. Oare peste cate alte dovezi istorice s-a trecut cu vederea. Oare cate alte au disparut voit pur si simplu ? Iar altele furate pur si simplu. Acuma un an si jumatate, nu departe de Sibiu, pe locul unde se face noua autostrada, la sapaturile aferente lucrarilor s-a dat peste o bucata de piatra prelucrata ce semana cu o minge mare. Interesant este ca era plina de simboluri zgariate direct in piatra. S-a distrus, au spart-o in bucati mici, apoi amestecate cu pietrisul. Stiu asta de la o prietena, inginer pe acel santier, care a si pastrat o mica pietricica din acel bolovan… cica nu era ceva interesant, ca nu prezenta interes.

 8. Simona Radu // 26 iunie 2015 at 22:57 // Răspunde

  La Sarmisegetusa Regia nici măcar nu este pomenit numele lui Burebista ori Decebal. Să ne mai mirăm că la Alba vedem schimbarea gărzii habsburgice într-o cetate habsburgică?… Bine că e totuși și statuia Măriei Sale Mihai într-o margine, pe undeva pe acolo…E trist, dar adevărat: perioada fanariotă nu s-a încheiat încă. Tot așa de mult ne place să ne închinăm la porți străine.

 9. A-ti ales ministru all culturii un ungur, ce va asteptati? Va dati zestrea si cultura pe mina nemernicilor? Toate muzeele din Transilvania au 3 sferturi angajati maghiari!! Care au furat, distrus sau au trimis la Budapesta ca sa pretinda ca sint ale lor!! In alte tari gasesc in ciob sau un os si apare in toate tarile occidentale pe prima pagina. Pina nu-i inlaturati pe nemernici n-o sa reusiti NIMIC !! Nu v-a ajuns?? Cind o sa treceti la fapte???

 10. Faceti o petitie si adunati semnaturile necesare pentru inlaturarea ministrului maghiar all culturii romanesti !

 11. Dacă biserica ar fi fost zidită de maghiari, nu ar fi fost atâta grabă în acoperirea ei. Nu maghiarii au fost creștinați ortodox, ci românii care trăiau în câmpia Panonică înainte de a veni maghiarii. În urma prostiei șefilor de trib maghiari, care s-au crezut mari luptători, după repetatele înfrângeri suportate și în urma condițiilor grele din Europa acelor vremuri, triburile de maghiari au colindat Europa de la nord la sud, de la est la vest, de la vest la est, de la sud la nord (bătuți de bulgari) de la nord la sud (alungați din nou de fini, mardiți de germani, și ultimii 1000-2000 de zdrențăroși, înfometați, fără nici-o speranță de viitor s-au predat trupelor Vaticanului, unde au fost și ei spălați, hrăniți cu carne care nu era de cal, îmbrăcați cât de cât, antrenați în grabă și bine înzestrați financiar au fost trimiși ca un ghimpe la marginea ținutului dacic, unde Papa căpătase niște drepturi de proprietate șui unde Arpad s-a înrudit cu regii polonezi, care nu știau cum să mai scape de atâtea fiice din flori fără să le mai înzestreze. Văzând avantajele, au renunțat la credința lor animistă și au devenit catolici sub Ștefan I. Nu există o conjurație la nivel mondial, ci una la nivel local, ruso-maghiarească: atât rușii cât și maghiarii, de prin 1848 înspre noi au distru cât s-a putut de mult din dovezile materiale și spirituale care dovedeau drepturile poporului român: sanctuarul de la Sarmizegetusa (apoi au aruncat vina pe romanii lui Traian ?!)de exemplu.

 12. Din pacate de-a lungul Istoriei,mai ales a acelei Istorii pe care o cunoaste Domnul Dogaru(Dumnealui a apucat sa citeasca multe si a trait multe,chiar cu unii dintre noi impreuna),cunoscut Istoric Roman contemporan,majoritatea Autoritatilor au cautat sa ne ingroape Istoria in loc sa o scoata la Iveala… referitor la Domnul Heitel,sa fie fericit ca nu ne dam silinta sa aflam cum a ajuns in posesia acelei locatiiimchiar daca e vorba de mostenire…nu ne dam silinta acum dar v-a veni timpul cand Poporul Roman v-aschimba Istoria Lumii asa cum a si facut-o pina sa apara unii Trepadusi din neam dar cu o Ideologie si o mentalitate impregnata din copilarie….noi am fost acolo si vom ajunge din nou,negura vremii a sters multe in decursul secolelor,dar tot negura vremii poate scoate inca multe la iveala….asa cum v-a urma,atunci cand Romanii vor vrea cu trup si suflet sa fie tratati ca Romani…In rest „Respect si Stima” si „Traiasca Romania”..aia pe care o asteptam noi si la care ne chinuim s-o scatem in evidenta,ca sintem acasa sau peste hotare..ca sintem Olimpici sau simplii mecanici undeva prin strainatati,sau soferi,sau femei care ingrijesc batrani,sau programatori la Microsoft…sau pur si simplu oameni printre oameni…

 13. Romani sau Unguri nu are importanta nationalitatea, oameni suntem a aceluiasi dumnezeu. Nu are importanta cine a fost primul si cine a fost ultimul, este important sa invatam sa traim impreuna in pace si liniste, este important sa scotem din noi raul (orgoliu, mandria, ura, etc) si sa cultivam iubirea altruista. Acest pamant este leaganul spiritual al planetei si ne va ajuta in faptuirea acestui tel. Nu va lasati manipulati, iubirea altruista este cea care rezolva toate problemele. Sa aveti o zi minunata si daruiti iubire tuturor.

 14. Ce este mai trist, românii din neștiință sau din dorința altora, îsi îngroapă istoria în timp ce alții știu să pună în valoare orice fleac ce le aduce avantaje în disputele ce le-ar nega existența. Din cei rămași în țară, cei tineri sunt „cu pluta”, parte din ei cu gândul la plecare unde vor învăța istoria României în limba engleză iar cei mai în vârstă stau cu sticla de bere în stânga și cu zarurile în dreapta, a citi o carte e un lucru foarte obositor de aceea numărul celor cu altsheimer este în creștere. Un creer nefolosit se atrofiază.

  • E adevarat,sunt multi pe care ii ustura mintea,dar pe unul nu l-am auzit sau citit ,sa spuna adevarul-ca pana la Chiril si Metodiu am fost catolici.

 15. Stimate Dle-va urmaresc cu placer emisiunile;dar-trebuie precizat ca romanii ,pina la venirea aici a bulgarilor Chiril si Metodiu au fost catolici,deci mai aproape de Roma ;Dar ! misionarii ortodocsi au prins preotii latini si le-au taiat limba,bagind frica in toata populatia.Nu pot fi atit de taqmpit incat sa citesc numai o editie a unei istorii,sau sa ascult numai pe cine apare la televizor.Placei d sau nu ,cam asta este adevarul.Si daca eram pana acum cu Roma era mai bine,eram demult in Europa.Nu stiu de ce dar nu ma simt orthodox-asta nu inseamna lipsa de respect-dar nu asta este adevarul;cand aud ca poporul roman s-a nascut orthodox-am impresia ca bate un vant subversiv dinspre Rasarit,care chiar ar dori asta..Sa respectam Biserica Ortodoxa,dar sa spunem adevarul.Poporul asta nu se va trezi decat atunci cand va reveni la religia mama,si preotii ortodocsi se vor transforma in catolici-dupa mine.Sunt aici sa fac schimb de pareri,discutii armonioase,nu sa ma injur.Merci

  • DA ! Românii s_au nascut ortodocsi. incepaind cu Sf. Ap. Andrei, cu primele sinoade ecumenice, la Constantinopol, prezenti acolo, cu influenta bizantina la Dunare, mai ales dupa refacerea si consolidarea a zeci de cetati bizantine de_a lungul Dunarii de catre imparatul Iustinian, ceea ce a garantat influenta Bizantului timp de secole pina la intemeierea statului medieval centralizat. ceea ce a insemnat ca noi nu am avut nici o legatura cu catolicismul, cu Roma, decat numai interactiunea nefericita dintre Traian si Decebal.
   Asadar, de atunci nu am mai avut nici o treaba cu Roma, pe de o parte din cauza valurilor de migratori veniti dinspre est timp de un mileniu, incepind din sec. 2,3(gotii, ostrogotii, vandalii)pina in sec. 10, 11(ungurii, pecenegii)care au taiat aceasta posibilitate, si pe de alta parte din cauza influentei benefice a ortodoxiei, gratie imperiului bizantin.
   cititi istoria adevarata in biblioteci, si nu propaganda iudeomasonica occidentala, antiromaneasca si antiortodoxa de pe net sau la tv, sau chiar si in scoala, datorita faptului ca institutiile statului sant ocupate de straini, de acesti propagandisti iudeomasoni occidentali care vor sa ne desfiinteze sa ne extermine ca popor !

  • mai „disperare” care pana la Chiril si Metodiu am fost catolici? toti eram Crestini si numai dupa marea schizma s-a trecut unii la catolicism atii au ramas crestini ortodocsi.ar trebui sa te instruiesti putin si sa vezi ca ortodocsii pastreaza in proportia ceaai mare religia crestina propovaduita de Iisus si apoi de apostolii sai. Un sfat prietenesc. mai pune mana si citeste si tu ca nu da dureri de cap.

 16. S-a dispus acoperirea sitului arheologic respectiv pentru conservarea fundatiei respectivei biserici,cel putin aceasta este varianta oficiala.Ca un paradox in acel loc are loc in fiecare vineri lupte intre gladiatori,daci vs. romani etc.Se vorbea intr-un timp, in presa locala, de protejarea respectivei descoperiri printr-un dom de sticla.

  • Malec,
   Mai intai citeste despre istoria bisericii, afla ce inteles are termenul „catolic”, afla ce a fost marea schisma si ce premise a avut si apoi sa comentezi.

 17. Din pacate istoria e discutabila, iar faptul ca Transilvania a apartinut din punct de vedere administrativ aproape 1000 de ani ungurilor e un fapt, si documentat. ROmanii ca stat au aparut pe la 1800, pana atunci daca verificam sursele externe, care nu trebuie ignorate (pe harta noastra scrie ba Imperiul Otoman, ba Imperiul Austro Ungar). Asta e Istoria o mare zdreanta.

  • Magus Fantasticus // 28 iunie 2015 at 17:52 // Răspunde

   Nu e chiar asa, a se observa totusi ca acum vorbim limba romana , nu lb.maghiara…Romanii au avut mai multe formatiuni statale mai mici , inaintea venirii maghiarilor in Panonia, iar in Transilvania , ungurilor le-au trebuit aproape 500 de ani pentru a controla toata zona . Romanii au participat la conducerea Transilvaniei,impreuna cu maghiarii, secuii si colonistii germani, oficila pana la Unio Trium Nationum 1437, dar mai apoi prin Iancu de Hunedoara, Matei Corvin , Nicholaus Olahus. Maghiarii practic au condus Transivania aproximativ 200 de ani, in sec.XVI-XVII, fiind insa in aceasta perioada sub suzeranitate turceasca , apoi in sec.XVIII-XIX , pana la regimul dualist, au fost sub stapanirea Imperiului austriac…asa ca , sa o lasam mai moale cu exagerarile antiromanesti si anti-adevar..

  • Georgeta Lukacs // 29 iunie 2015 at 16:15 // Răspunde

   Ministerul Culturii e vinovat de lipsa preocuparii pentru descoperirea, inventarierea, conservarea documentelor autentice care dovedesc geneza poporului roman!Ascunderea, distrugerea, falsificarea probelor concrete descoperite sa fie considerata tradare sifrauda!Se impune ca in orice localitate de pe teritoriu Romaniei,sa se infiinteze ,alaturi de scoala si biserica,un muzeu in care sa se expuna la vedere publica documenteoriginale de orice fel care sa ateste existenta neamului romanesc!Asupritorii straini nedoriti, abuzivi temporari sa-si caute radacinile adevarate !Poporul roman a fost chinuit, subjugat, jefuit multe secole! E destul!

  • Muy buena la historia,romance,humor y su fnatastica musican.El acento de dracula,me hacia reir,le lobo con sus lobitos me mataba de la risa.El hombre invisible era increible junto a franketein.Fue excelente.Gracias por hacerla!!!!!

 18. Foarte multe inexactități, se observă puternic ȘOVINISMUL. Oricând am avut de învățat de la Austro-ungaria ,cât și de la Ungari pe timpul comunismului. Pe timpul lui Ceausescu, Doamna doctor în istorie MOISUC, era însărcinată de partid (sau țară) ca să adune de la biblotecile din străinătate istoria pierdută a ROMÂNIEI. Oare nu românii au făcut să se piardă file din istorie?

 19. Cine este acest domn R. Heitel, com poate sa faca disparate documente nationale ROMANESTI?

 20. Iooooi, mai scutiti-ma. Sunt o romanca din ardeal,care multumeste ungurilor si austriecilor pentru ca ne-au dat un pic de clasa? Voi chiar nu vedeti cum arata orasele din transilvania? Cele mari, dar si cele mici? Voi nu vedeti ca doar in Ardeal exista acte pe pamanturi? In Oltenia si Moldova inca se sparg capete pentru o palma de pamant.

  Ce vreti sa spuneti? Ca daca se gasea un asemenea vestigiu la Craiova ar fi fost pus in valoare? Sau ar fi mers tot ungurii sa-si bage coada? Dar de Histria, Calatis si celelalte orase de la malul marii de ce nu avem grija? Tot ungurii ne impiedica? Sa fim seriosi! Ne-o facem cu mana noastra…

  • Daniel Roxin // 28 iunie 2015 at 21:57 // Răspunde

   Cred ca traiti in alta tara! V-o spune tot un ardelean. Totusi,pentru a va lipezi putin intelegerea, sa va spun ceva: Daca multe dintre tarile occidentale au mai multe ca noi este pentru ca au jefuit si exploatat sute de ani alte tari, de civilizate ce erau (inclusiv Ungarua si Austria). Asa ca, la cum puneti problema, si romii o sa va dea clasa, nu numai ungurii si austriecii! Că românii isi fac singur rau,este adevarat, dar, daca nu va puneti putin sa studiati istoria ultimelor secole din Transilvania, nu o sa faceti decat sa spuneti prostii. Daca o veti face, o sa aflati, spre marea dv surpriza, ca ungurii si austriecii au exploatat si umilit populatia romaneasca din Transilvania sute de ani. Au tinut-o in mizerie, i-au blocat dezvoltarea. Ce varsta aveti? Va intreb ca sa vad daca mai aveti vreo speranta…

 21. Se bate iar moneda pe nationalism.Iar suntem in impas.Trebuie indreptata atentia in alta parte.

 22. sunt dobrogean din familie veche.Stramosii mei sunt greci si bulgari(adica getii).Romanii aici au fost mai putini in trecut.Acum suntem un amalgam de etnii ce traim pe un teritoriu neatins de pretentii gen „cine a fost primul”.Marturiile arheologice au ramas nealterate,pentru ca ocupatia turca de pana la 1878, a fost una sa-i zic „comoda”.Dobrogea a ramas probabil regiunea cea mai bogata in situri arheologice descoperite si foarte bine prezervate de pe intreg teritoriul tarii.Dar altceva am vrut sa spun.Nu exista nici o dovada scrisa,cioplita,vorbita …absolut nici o dovada ca inainte sau dupa ocupatia romana in Dacia ( vezi monumentul de la Adamclisi)au existat huni sau maghiari.Nimic nu le dovedeste prezenta.Un amanunt interesant ar fi ca tot pe teritoriul Dobrogei scrierea a existat continuu.Getii cunosteau scrierea cu siguranta.Altfel Ovidius nu le-ar fi scris poeme…,ce rost ar fi avut.Acest lucru nu este valabil pentru Transilvania adica vechiul centru de putere dac…oare nu este ciudat de ce in Dobrogea dacii si getii stiau scrierea si la vest de Dunare toti erau prosti si inculti ?Greu de crezut. Cred totusi ca Transilvania a fost „tara tuturor posibilitatilor”pentru tot felul de triburi migratoare ce au gasit o populatie pasnica,primitiva din punct de vedere politic,dar bogata spiritual si material. Ulterior,jaful si crima a sters adevarul istoric,asta e…vechii daci -stapanii- redusi la nivel de basme si povesti.Istoria o fac cuceritorii …

  • aveti dreptate si ar trebui sa o spuneti”mai tare ” poate ca mai aud si cei care dau din gura fara sa stie nimic si care fac enornm de mult rau. in rpimul rand poporului din care fac parte( sau nu!)

   • Ceea ce se scrie in articol, referitor la cercetarile de la Catedrala Romano-Catolica din Alba – Iulia, sunt neadevaruri ! Nu vad in articol nici o opinie autorizata a vre-unui specialist care a cercetat acel perimetru, nici nu ar avea cum, pentru ca concluziile SUNT PUR SI SIMPLU ALTELE ! Am facut la Facultatea de Istorie din Sibiu, un curs cu cercetatorul care s-a ocupat de acea zona (nu-i dau numele deoarece nu am acceptul dansului ); concluzia-conform domniei sale- este ca acolo a existat o bazilica bizantina, care a apartinut populatiei de origine maghiara – deci inainte ca ungurii din acest perimetru, sa fie „increstinati” de regele Stefan, AU FOST DE RIT BIZANTIN – nu se poate spune ca erau ortodoxi din simplu fapt ca schizma a fost mult mai tarziu.

 23. Georgeta Lukacs // 29 iunie 2015 at 17:28 // Răspunde

  Eu sunt moldoveanca, casatorita de 45 ani cu un maghiar( roman maghiarizat).Traiesc in Oltenia. Am fost deseori uimita de povestirile sotului. Astfel, din clasele primare in manuale erau informatii false.In satul Ditrau a fost o biserica ortodoxa care s-a ingropat si deasupra s-a construit un monument al eroilor. Un grup de romi, care se stabilise in sat, au fost incediati in casele lor pe motiv ca un tanar maghiar fusese omorat de un rom.De atunci fug de frica romii de acea localitate. La judecata nu a fost nimeni
  pedepsit! Au fost invinuiti toti satenii si nu s-au identificat principalii incendiatori!Cand sotul avea 9 ani a fost dat fortat la o Casa de copii , ca orfan de razboi,pe baza unui tabel e continea date false anul, luna, ziua nasterii ). Motivul a fost cu bataie lunga, sa -l dezmosteneasca rudele tatalui care platise multi bani la un grof fugit in Ungaria. La eliberarea diplomei de scoala profesionala, a prezentat,la cererea scolii duplicat dupa actul de nastere( Originalul fusese ascuns de o ruda care lucra in primarie). Nu a avut bani sa deschida proces pentru validarea actului de nastere. S-a angajat la Șantierul de Constructii Portile de Fier I.A relut toate ciclurile scolare la fara frecventa,in limba romana.La Liceul Traian din Drobeta Turnu Severin a luat bacalaureatul.A continuat scoala Tehnica de maistrila Ramnicu Valcea.
  Nu a dorit sa ceara diploma in maghiara de scarba cat a patimit! acum e bolnav de peste 4 ani. Inainte de cununia religioasa la biserica ortodoxa din Podu -Hagiului a fost de acord sa se boteze ca ortodox. Baba Acxonoaia din sat , care a tinut sa participe la slujba a comentat ca nu l-a bagat in cristelnita.Avea peste 70kg. In satul lui natal a fost declarat mort de 2 ori: odata la vânzarea casei natale de catre un frate vitreg, Casa a fost demolata sa dispara probele . A doua oara a fost declarat mort in Germania la reconstituirea dreptului de proprietate.Totusi s-a reparat eroarea datorita interventiei unei foste verisoare , Carolina. A suferit mult! Când am fost cu el la Ditrau , s-a intristat când a gasit un morman de pamant in locul casei de care il lega amintirile micii copilarii!

 24. Georgeta Lukacs // 29 iunie 2015 at 17:58 // Răspunde

  Masurile cu bataie lunga se desfasoara si in perioada actuala. Strategia falsificarii actelor de proprietate, impropriataririle pe baza de documente false, ascunderea documentelor autentice, revendicarea proprietatilor pentru care s-au platit odata despagubiri, cererea de catre parintii maghiari a constituirii de grupe speciale separate unde sa se vorbeasa numai in limba maghiara (In cazul creselor de stat romanesti)Acum se pun bazele sigure ale separatismului prin nepasarea autoritatilor romane , care nu-si apara ecetatenii romani bastinasi, , nu intabuleaza urgent proprietatile romanesti,, nu interzic cetatenia dubla, care creaza haos in recensamantul populatiei de pe teritoriu Romaniei. Somnul linistit al legiuitorilor, tradarea, vânzarea de tara, secretomenia, capturarea si ascunderea probelor autentice ale existentei acestui neam romanesc intre granitele firesti( muscate de asupritori lacomi, care se vad proprietari peste capul romanilor autentici.) E dureros ca stramosii nostri au dus secole jugul asupririi!Cine-i apara pe romani? Acestia sunt tratati mai rau ca strainii desi locuiesc in propria lor tara!

 25. De fiecare data cand e vb de Ardeal trebuie sa se trezeasca cineva sa jigneasca.Oare de ce nu se poate sa vorbin civilizat??? Oare de ce trebuie sa ne jignim intre noi cand mai bine de sute de ani convetuim impreuna romani si maghiari.Oare cati dintre voi nu au prieteni foarte buni maghiari??Oare cati dintre voi nu sunteti famili mixte?? Frumos articol ,revoltator chiar dar din pacate cu tendinte gen Corneliu sau Funar.

 26. Salut tuturor celor ce au scris pe aici, unele postari l-am citit cu atentie, altele mai in graba, am constatat ca exceptand vreo doua, trei, majoritatea celor ce scriu sunt animati, ca sa nu zic impinsi, chiar daca bine documentati, de un spirit de ura desi multi aduc in discutie religia…”dupa roadele lor ii veti cunoaste”a spus intemeietorul crestinismului si sincer nu am identificat niciunul din cel ce se chiama „rodul spiritului” cititi si voi spre comparatie Gal5:22, apoi urmariti ce spune cuvantul lui Dumnezeu mai departe…”daca traim prin duhul sa si umblam prin duhul, sa nu umblam dupa o slava d e s a r t a intaratandu-ne unii pe altii si pizmuindu-ne unii pe altii”, asadar sa ne straduim sa facem dupa voia Creatorului si nu dupa voia ”firii pamantesti” si atunci cu siguranta nu mai conteaza cine esti …daca vreti ca lucrurile acestea sa le vedeti in realitate ,participati la unul din congresele de district ale Martorilor lui Iehova si vedeti cu ochi dumneavoastra ce inseama sa iubesti in sens biblic, romani, unguri, sasi, secui, tigani,poate italieni si alte nationalitati adunati laolalta si avand un singur gand..”bucuria care le este pusa in fata” stand impreuna la ”masa lui Iehova”…adevarata miza din spatele nationalismului sunt banii ,puterea si pozitia proeminenta in fata altora, toate acestea sustinute fara sa-si dea seama de cel ce are tot interesul sa capteze mintea oamenilor cu deziderate a caror rezolvare ii tine pe oameni departe de scopul lui Dumnezeu, imparatia lui cea pe care o cerem in rugaciunea model ”nu este mancare si bautura”si nici lucruri pentru ”gadilarea firi pamantesti” , ci bucuria de a-i sluji adevaratului Dumnezeu, intr-o fraternitate mondiala avand pacea mintii intr-un corp sanatos si cu un scop maret acela de a contribui fiecare in dreptul lui la vindecarea fizica si spirituala a pamantului …Dumnezeu vrea ca toti sa ajungem in imparatia lui invitatia pentru aceasta este inca valabilai intinde-ti mana ”gustati si vedeti ce bun este Iehova”

 27. am ajuns am fost si vom ramane de ras daca nu ne trzim

 28. Acoperirea cu pamant dupa ce se face descarcarea arheologica este singura metoda pe care Romania si-o permite pentru a proteja situl arhologic de vandalizari. Este bine ca se acopera la loc.

  Este rau insa ca nu sunt bani ca sa se faca studii cat mai complete inainte de acoperire si din nou si ca nu sunt bani pentru punerea in circuitul turistic a acestor locatii si pastrarea lor neacoperite (amenajare, conservare, paza, curator).

  Stiinta istoriei costa bani, daca vrem sa stim trebuie sa facem rost de bani, pana atunci este bine ca se protejeaza situl cat de cat.

  • Daniel Roxin // 21 iulie 2015 at 10:44 // Răspunde

   La cat de importanta este descoperirea merita macar un panou cu fotografii, exact in locul in care este. Ar fi costat cateva sute de euro. Daca faceau asta, ar fi dat dovada de buna credinta! Nu au facut-o insa!

 29. Doroftei Ilie-Tirgu Mures // 22 iulie 2015 at 13:31 // Răspunde

  Istoria Romaniei nu trebuie scoasa in evidenta, ci, dimpotriva trebuie ascunsa !

 30. Enache Lucian // 24 iulie 2015 at 8:20 // Răspunde

  Orasele Alba Iulia si Targovistea sunt orase fondatoare ale asociatiei oraselor istorice din Romania. In calitate de consilier municipal la Targoviste am sa solicit Consiliului Municipal Targoviste prevederea unei sume pentru amplasarea unui panou informativ pe locul descoperirii arheologice pana cand tara asta va avea suficienti bani ca sa -si puna singura in valoare trecutul.

 31. Atita timp cit politicienii nostri vor pupa in fund UDMR pt. a guverna in tara noastra nu va merge nimic nomal. Si atit timp cit vom avea o clasa politica corupta si putreda sa nu ne asteptam la nimic bun.

 32. Domnilor sa nu ne certam cu cei care nu ne recunosc istoria pentru ca ei nu au o istorie a neamului lor.Ei au aparut o data cu migratorii care au ucis ,ars, jefuit,violat apoi au disparut din istorie.

 33. Virgil Telea // 1 august 2015 at 23:28 // Răspunde

  Lasand ,la o parte , lipsa de implicare a ministerului culturii , cu ministri si romani ( mai putini) dar si maghiari , care au fost la fel ,tot o apa si-un pamant , ce face primul ministru care a fost tot timpul roman ? Ce face Institutul Cultural Roman, Academia Romana ? In alta ordine de idei ,nu credeti ca este vorba de o problema nationala ,de pastrarea fiintei nationale si prin urmare de interventia Presedintelui Romaniei si a Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, de ce nu si organelor responsabile cu securitatea si siguranta nationala ? Aceasta problema , lasata nerezolvata ,ar putea duce la lupte interne ,razboi civil ,arbitraj international ,unde se vorbeste pe documente si dovezi istorice , federalizarea Romaniei ( de fapt asta doreste Ungaria ,sa se tranforme aceasta problema in una internationala , de arbitraj internatioal si sa se ajunga la federalizare ) adica sa avem soarta fostei Iugoslavia .

 34. Pentru „dependentii” de schisma: controversa voastra de aici dilueaza subiectul, spre satisfactia celor interesati. La fel pentru cei cu grija mare la gramatica limbii romane. DEVIATI PROSTESTE SAU CU BUNASTIINTA. Mutati-va pe forumurile specializate in asa ceva. SUBIECTUL ESTE: de ce vestigiile arheologice de orice fel, atestate intre stapanirea romana si secolul 11 sunt ignorate cu bunastiinta de mai marii nostri? Pentru justificarea ingroparii descoperirii ca in cazul de la Alba, exista contraargumente. Exista lucrari constructive compensatorii de consolidare a solului care ar fi permis existenta ambelor vestigii. Traim in secolul 21 exista tehnologii cu care pot fi mutate biserici intregi si acolo nu au gasit solutie sa consolideze o fundatie? Nu cred, nu au vrut. Problemele isi au originea in parlamentarii alesi de 25 de ani incoace care se autodeclara de dreapta sau stanga, dar sunt din acelasi partid: al interesului propriu. In sufletul acestora nu exista urma de patriotism. De ce avem ministrii ai culturii unguri? Ce te poti astepta de la ei, dupa ce jura credinta statului roman si imediat ca apare ocazia procedeaza invers? Ne-o facem cu mana noastra de 25 de ani si nu invatam nimic din greseli. Este o vorba in familie: Familia care-si uita stramosii, obiceiurile este sortita sa dispara! Este valabil si la nivel de natiune. Din pacate am intrat pe acest drum. Ce ne mai poate salva poate peste 2-3 generatii? Educatia cu toate componentele ei la toate nivelurile.

 35. pentru Vio. de accord 1000% . noi( prin certuri sterile si pe langa subiect) si „alesii” nostril ne ingropam trecutul spre satisfactia celor (de orice nationalitate) care doresc acest lucru fie ei din afara fie ei dinnautrul tarii.

 36. domne Burepista a fost ungur si de asemenea noi ne tragem din marea tara Mongolia
  Am venit aci la voi in europa calare pe magari cu cateva bieti bucati de carne sub fund aaa pardon sub sa si am incercat si noi sa ne integram
  stim ca noi acuma suntem peste 80 la suta europeni crestini pentru ca multumita voua Daco -romanilor care ne-ati crestinizat ca de altfel nu aveam trai in europa ne omorau de mult sarbi si polaci si de asemena toate popoarele crestine
  Multumim de asemenea romanilor care ne-au dat o multime de conducatori Iancu jianu, Matei corvin etc….. si mai multumim si ca ne-au dat UDMR in parlamentul romaniei ca sa putem cere mai multe drepturi9 decat toate minoritatile la un loc noi cei cu tara in Mongolia niciodata nu v-om uita de unde am venit si ne intrebam cand o sa mergem inapoi, noi care am mancat bataie cand ni s-a urcat la cap am luat-o de la Favius Aurelius general Dac ,de la Stefan cel Mare ,de la Matei Basarab ACI NE-AM IMBRACAT IN FEMEI CA SA SCAPAM SI NU NE E RUSINE DE ASTA ,Negru voda ETC PRIMUL SI AL DOIL-EA RAZBOI MONDIAL SI NU NE V-OM OPRI NICIODATA SA LUAM BATAIE BA DE LA SLOVACI BA DE LA SARBI SAU UCRAINIENI BA DE LA ROMANI.
  ASTA SUNTEM NOI ACI IN ROMANIA suntem si mai rai pentru ca nu avem casa nici Romania nici Ungaria unguri ne considera bozgori iar romani saraci ne ajuta si cand ni s-e urca la cap o luam de aceea propun sa ne mutam cu toti care traim pe melaguri straine la noi acasa in Mongolia
  a si va rog vizionati acest documentar ca sa intelegeti mai bine cine suntem noi
  https://www.youtube.com/watch?v=QWgIJfRT7pI

  • si da e Burepista adica pista de la pesta poate cine stie in nici un caz BUREBISTA CARE VORBEA DACA HMM SI ROMANII AU PESTE 300 DE CUVINTE DACICE IN VOCABULARUL LOR ROMANESC
   SI MAI AU SI VRE-O 10 cuvinte unguresti in vocabularul lor
   traiasca UDMR

   • Nea Burebista,invata nene sa scrii corect romaneste ca faci da ras partea aia a Mongoliei,de unde te tragi ! Pai e frumos?
    Nu!

 37. Ok, nu pot exclude reaua intentie, insa sa stii ca este o practica intalnita sa se acopere cu pamant vestigiile gasite, atata timp cat nu esti pregatit sa le projezi cum trebuie. Asa sunt protejate cel mai bine si ulterior cand primesti fintarea le poti descoperi din nou. Poate asta se intampla aici…. cetatea Alba Iulia a fost refacuta cu bani europeni, trebuie proiecte si timp pentru asa ceva si poate chiar planuiesc pt viitor sa expuna si vechea biserica. Adica totusi, acolo la Alba Iulia chiar s-au ocupat oamenii de zona….

  PS: Unii ar putea spune ca hasburgii au fost de fapt salvatorii romanilor de la asuprirea maghiara….

  • Daniel Roxin // 3 august 2015 at 9:53 // Răspunde

   Daca ar fi pus macar un panou cu informatii despre descoperire in care sa isi anunte intentia de punere in valoare atunci cand sunt bani, nu as mai fi zis nimic. Nu exista niciun semn cu aceasta descoperire. In ceea ce ii priveste pe habsburgi, va referiti la salvatorii aia care au bombardat cu tunul sute de manastiri si biserici romanesti din Transilvania, sau la salvatorii aia care la-u omorat pe Mihai Viteazul, ca nu mi-e clar?!?

   • Domnule,Roxin,inteleg durerea dvs si nedumerirea pricinuita de intrebari ca , …? E nevoie de persoane cu caracter,ca al dvs,sunteti un luptator pentru identitatea poporului roman si va admir cu sinceritate ! Va dorec mult succes si fie ca aceste demersuri ale dvs sa deschida ochii si inimile celor care ar trebui sa ia masuri favorabile cercetarilor arheologice in tara noastra. Mult noroc !

 38. ” în urmă cu câteva secole, atât sașii, cât și ungurii se pretindeau urmași ai… dacilor”.. pe bune?! cine aproba astfel de articole?

  • Daniel Roxin // 6 august 2015 at 9:13 // Răspunde

   Pe bune! Exista carti scrise de autori unguri si sasi care pretind asta, carti pe care o sa le prezentam intr-un nou film documentar… Faptul ca dumneata nu cunosti aceste lucruri nu inseamna ca nu exista!

 39. Conspirațiile și inflamările naționaliste sunt, desigur, mai savuroase decât minima informare corectă. Până una-alta, o banală căutare pe Google v-ar conduce spre publicarea preliminară a descoperirii de către d-na Marcu Istrate (pe care o pomeniți în articol) în Apulum LI (2014), pp. 93-140. Titlu: ”Biserica din secolele X-XI, de influenţă bizantină, de la Alba Iulia. Restituiri preliminare”. À bon entendeur, salut!

 40. Stiiti bancul cu pestisorul de aur, romanul si ungurul ? cam asta ar merita. Iar daca si’au permis sa construiasca teren fotbal in zona arheologica, raspunsul nostru ar trebui sa fie la fel de plin „de umor”, la punctele de frontiera cu ungaria, celor care parasesc tara sa primeasca cu sul de hartie igienica de cea mai proasta calitate !

 41. cetățeanul tulburat // 27 august 2015 at 4:49 // Răspunde

  Păi dacă au făcut teren de fotbal e perfect!!! Noi românii o să punem nocturna, iar apoi facem galerie…adică trecem la săpat.

 42. Mistrețul inculturii lovește din nou! E rușine omenirii să-i numim oameni! O să distribui și eu!

 43. Daniel Davidas // 13 februarie 2016 at 2:59 // Răspunde

  veniti la Alba Iulia din toate colturile tari si va pozati langa soldati imbracati in costume austro-ungare , ne batjocorim stramosi care au luptat contra lor ca noi sa avem o tara libera. sunt din Sebes dar de cate ori trec prin Alba Iulia si vad cum ne este readus aminte ca am fost subjugati de austro-ungari , imi e rusine fata de inaintasi nostri , ca ne-am batut joc de lupta lor….

 44. Sunt cel ce sunt // 21 februarie 2016 at 2:08 // Răspunde

  Bravo!!!! Daniel Roxin . Romania (DACIA) inca doarme .

 45. Nicolette Orghidan // 16 august 2016 at 22:09 // Răspunde

  F. f. bun articol! De l-ar citi și cine trebuie!

 46. Oricat ar incerca unii sa ingoape dovezile si sa ne ponegreasca in fata lumii intregi, noi stim cine suntem cu adevarat, autenticitatea nu ne-o poate lua nimeni. Am ramas aici de atata timp, vom ramane si de acum incolo.
  Lucrurile bune din tara asta vor dainui, indiferent de vremurile care trec peste ele.

 47. Noi va sustinem dar nu ajuta, cei care trebuie sa citeasca nu ajung pe site-uri, sunt preocupati cu mentinerea postului vanzand din patrimoniu si ultimele ramasite ale stramosilor.

 48. E timpul ca cei care se consideră ca fiind descendenții dacilor să ântreprindă acțiuni concrete și eficiente pentru a demasca falsificatorii si sabotatorii cunoasterii ei Să medităm asupra gîndului lui Barbu Șt Delavrancea care afirmă că ,,părinții, moșii și strămoșii ne sunt Patria noastră …E timpul ca dacologii cu diferite viziuni să-și conguje eforturile pentru a readuce istoria dacilor la tînărara generație precum au făcut-o în Moldova de Est N Dabija și A. Silvestru, care în anii 90 au scris volumul ,DACIADA,,, transcris ți în rusă. E timpul de retipărit cartea ce circa 40 pagini și de a o traduce și în limbile vorbite la ONU, unde ar trebui trimisă și un proeict de rezoluție stipulînd dreptul iecărui popor cu rărăcini de milenii de a-și cunoaste istoria străveche, a combate aspirațiile altora de a le manipula istoria și conștiințe națională etc

 49. Când ţara noastră va fi din nou guvernată de oameni din sânul poporului român, aşa cum este drept şi natural, nevânduţi şi nesponsorizaţi de interesele străinilor în şi cu ţara şi cu poporul nostru, atunci sigur ne vom cunoaşte adevărata istorie, pentru că o vom scrie noi 😀 Momentan, cele mai importante instituţii ale statului sunt administrate de oameni din sânul altor popoare, care au ţările lor şi politica lor 😀 iar poporul nostru pare că încă nu s-a deşteptat din „somnul cel de moarte” 😀 Nu e decât vina noastră, că nu avem îndeajuns de multă inteligenţă încât să ne guvernăm statul în aşa manieră încât să beneficiem de pe urma lui. Ca atare, ni-l guvernează alţii 😀 Mulţi dintre noi suntem praf la capitolul religie, iar din acest motiv, suntem praf pe toate planurile. Nu prea sunem solidari, ca atare nu prea suntem patrioţi 😀 la capitolul politică şi organizare politică suntem vai mama noastră şi nu dăm semne de deşteptare 😀 Io, unu, inspirat divin, m-am autodeclarat cu modestie şi compasiune, deşi fac parte dintr-o castă superioară celei a Regilor, Regele Poporului Român, în baza faptului că, aşa cum spuneam Vasile Alecsanri „românul s-a născut poet”, iar io sunt de departe peste toţi poeţii contemporani, ca atare sunt Regele Poeţilor, ca atare sunt şi Regele Poporului Român, că românul s-a născut poet. Titlul meu Regal este: Alteţa Sa Celestul Gheorghe-Bogdan Cel Înţelept 😀 Am dispus în calitate de Rege să se organizeze lucrurile în aşa manieră încât în data de 31 August să fiu încoronat în Catedrala Mântuirii Neamului 😀 Dacă nu voi fi încoronat în aceea dată, după acea dată nu voi mai avea dispoziţia să regesc în această ţară, ceea ce ar fi o extrem de mare pierdere pentru poporul nostru, pentru că inteligenţa mea este superioară, iar cunoştinţele mele de Economie Politică, de Drept, de Filosofie şi de Religie sunt savante savante 😀 În ţara noastră şi fraţii noştri rromi au un rege din sânul poporului lor, iar în ţara asta, singurul Rege din sânul poporului român sunt io, că io m-au autodeclarat Rege, iar actul juridic prin care m-am autodeclarat este perfect valabil. Alt Rege mai bun ca mine nici n-ar putea fi pentru poporul român şi nici n-o să fie. Pe de altă parte, dacă voi fi încoronat cum am spus, respectul pentru poporul nostru va creşte substanţial, precum şi valoarea poporului nostru, pentru că, vom sublinia că suntem în stare să ne unim şi să ne organizăm conform voinţei, culturii şi tradiţiei noastre, nu ca în ultimii 28 de ani 😀 Stă în puterea, credinţa şi inteligenţa noastră să ne creem nivelele de trai şi de civilizaţie, precum şi cultura pe care le merităm. Dacă voi vi încoronat, toate visele de mărire ale poporului nostru vor fi realizate, în 10 ani vom ajunge cel mai civilizat, respectat şi elevat spiritual popor din lume. Dacă nu, înţelepţii vor zice: Le-a dat Dumnezeu un Rege Înţelept, dar nici pe ăla n-au ştiut să-l primească 😀

 50. Biserica e construită de Gyula, voievodul maghiar al Transilvaniei și fondatorul Albei Iulia medievale (căreia i-a dat numele maghiar Gyulafehervar), care a cucerit așezarea de la bulgari, care foloseau zidurile masive romane pentru locuit și apărare și de la care avem numele istoric românesc al orașului – Bălgrad. Gyula împreună cu maghiarii ardeleni s-a creștinat la Constantinopol în 950, cu 50 de ani înainte de creștinarea maghiarilor din Panonia în anul 1000.

  Toate vestigiile din secolele X-XI din Alba Iulia aparțin fie bulgarilor fie maghiarilor:
  http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/relatii%20interetnice%20in%20transilvania/9%20dragota/articol1.htm

  Motivul pentru care au fost ținute secret aceste descoperiri este tocmai pentru că ele arată că atunci când maghiarii au cucerit Ardealul de la bulgari, nu prea era picior de român pe acolo. Românii vor începe să migreze din actualele Serbia și Bulgaria în secolul XII, așa cum a susținut Roesler. Toate datele istorice – mărturii literare, descoperiri arheologice, aspecte lingvistice – converg spre aceeași concluzie identificată în istoriografia românească drept „teoria lui Roesler” ;i care reprezintă adevărul, spre deosebire de propaganda mistificatoare din majoritatea tratatelor și articolelor de istorie și arheologie românești.

 51. In timpul ocupatiei ungurilor in Ardeal au fost distruse toate dovezile descoperite de acestia ca teritoriul este ROMANESC. Astazi , daca ati observat, udmr-ul , cu sprijinul coruptilor romani ahtiati dupa putere , solicita mereu ministerul culturii ! Oare de ce?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii