Noutăți

Descoperire arheologică de excepție în România: Un TEMPLU uriaș, vechi de 7.000 de ani…

 •  
 •  
 •  

Cultura Cucuteni este una remarcabilă, de departe vârful civilizației europene acum 6.000-7.000 de ani. Oamenii acelor vremuri construiau chiar și case cu etaj, prelucrau aurul, cultivau vița de vie și aproape toate cerealele cunoscute, aveau animale domestice, foloseau în reprezentările lor simboluri precum Svastica și Yin-Yang, aveau o ceramică excepțională atât din punct de vedere al compoziției pastei și al pigmenților folosiți, cât și al modelelor folosite, foarte aproape de arta contemporană…

Cele peste 50.000 de statuete descoperite, majoritatea feminine, ne vorbesc despre o societate matriarhală, uimitor de evoluată pentru acea vreme, cu concepte religioase extrem de interesante. Tocmai de aceea, deși descoperirea realizată de arheologii români în aceste zile este excepțională, ea nu e, totuși, o surpriză atât de mare pentru cunoscători, deoarece această minunată cultură care s-a dezvoltat pe teritoriul României, Moldovei și Ucrainei promitea oricum și alte lucruri de excepție.

CUCUTENI svastica si Yin Yang

statuete cucuteniene

Conform ziarului Adevărul, <<arheologii botoşăneni, în colaborare cu specialişti din Iaşi şi Suceava, au făcut o descoperire unicat în anul 2016 pentru arheologia românească. Aceştia au găsit, în cadrul celei mai mari aşezări a misterioasei culturi Cucuteni, o megastructură de peste 1.000 de metri pătraţi care a fost cel mai probabil un uriaş templu de acum 7.000 de ani. Este vorba de rămăşiţele unei clădiri de peste 1000 de metri pătraţi, cu numeroase dependinţe, situată probabil în centrul aşezării. Uriaşa mega-structură a fost descoperită în cadrul campaniei de săpături începută acum 2 săptămâni. ”Această mega-structură, este unicat deocamdată în preistoria românească”, spune convins arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.

Potrivit specialiștilor ar putea fi vorba de un templu uriaş, de acum 7000 de ani, un loc de veneraţie şi pelerinaj poate pentru mai multe comunităţi din această zonă. Arheologii cred însă că ar putea fi şi locuinţa sau centrul de putere al unei căpetenii de trib cucuteniene, ce domina politic ambele maluri ale Prutului. ”Gândiţi-vă că este o locuinţă de 1000 de metri pătraţi. Deocamdată s-ar părea unicat pentru Cucuteniul din România. Poate fi un templu, poate fi locuinţa şefului de comunitate, de trib”, spune arheologul Aurel Melniciuc. Uriaşul templu sau locuinţă de şef de trib a fost cercetată şi de reputatul arheolog Dumitru Boghian, conferenţiar universitar doctor la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava. 

Mega-structura descoperită în această lună face parte dintr-o aşezare uriaşă, considerată printre cele mai mari descoperite vreodată pe teritoriul României, în cadrul culturii Cucuteni. Are nu mai puţin de 25 de hectare, cu locuinţe, dependinţe, cu zone diferenţiate şi aceată mega-structură încojurată de un val de pământ cu palisadă pentru protecţie. Practic este ca o „metropolă” cucuteniană de acum 7000 de ani. Situată pe malul Prutului, această aşezare a fost cercetată de 5 ani de zile, de specialişti în arheologie, şi continuă să uimească. Aşezarea acesteia pe malul Prutului, după cum arată specialiştii, a favorizat schimburile economice şi dezvoltarea unei civilizaţii unicat şi misterioasă, numită Cucuteni.” >>(Citește mai multe aici: Adevărul.ro)

ripiceni 1

Mega-structura de la Ripiceni FOTO Cosmin Zamfirache

cucuteni-1

Cu toate că, așa cum spuneam, cultura Cucuteni reprezintă vărful cultural și civilizațional al Europei neolitice, în loc ca statul român să o transforme într-un brand de țară, referințele despre ea lipsesc sau sunt extrem de sumare și nesemnificative chiar și în cărțile de istorie, ceea ce este impardonabil!

Vă reamintesc că acum câteva luni, la o întâlnire pe care am avut-o în București cu 30 de studenți de la jurnalism, întrebându-i ce știu despre aceasta, am descoperit cu stupoare că NICIUNUL dintre ei nu își amintea să fi auzit în școală despre Cultura Cucuteni. Lucru care spune totul despre gradul de iresponsabilitate a autorităților românești și politica antinațională care se aplică în învățământul acestei țări.

Să sperăm, însă, că această uriașă descoperire făcută de arheologii moldoveni va produce ceva efecte la nivelul Ministerelor Culturii și Învățământului.

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

Vizionați mai jos un filmuleț de 17 minute în care este prezentată uimitoarea Cultură Cucuteni (extras din filmul meu Fabuloasa istorie străveche din Carpați):


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

15 Comments on Descoperire arheologică de excepție în România: Un TEMPLU uriaș, vechi de 7.000 de ani…

 1. nu spera și nu ai teamă

 2. De ce nu puneți și un link către google maps și poza din satelit cu informațiile știute (IR, magnetism, temperatura..) despre acea zona,cu toată structura..

 3. Mulțuminm. Mi se pare foarte interesantă idea: temperatură, magnetism? Dați vă rugăm și aceste informații! Ce este IR? Raduiație, de ce tip?

  • IR=infrarosu! Căutați pe google daca nu aveți in cunoștințele generale ce înseamnă infrarosu!

  • Irina, draga mea, fiind cunoscut ca un adevarat “gentil-man” eu iti recomand sa te duci direct la “abbreviations.com”.
   Modul in care ai primit raspunsul este characteristic anumitor est europeni din pacate cam multi badarani in aceea zona.
   Si sa vezi ce se va intimpla daca le dau eu un extemporal la subiectul “GENERAL KNOWLEDGE”.
   Succes.
   Russell

 4. Da de apreciat si de dat mai departe..

 5. cetățeanul tulburat // 8 iulie 2016 at 19:33 // Răspunde

  Eu unul cred că nu își măsurau timpul…Nu se rugau la Iisus ăsta… inventat…Nu aveau semnul crucii, curios e că apar niște litere pe anumite vase, mai apare pe un vas un model ce astăzi noi îi spunem model grecesc…ipoteza că acolo ar fi fost un “templu” religios mi se pare falsă…chiar impusă…

  • Pai nu, nici n-aveau cum sa se roage la Iisus (poate doar in avans), pentru ca actiunea de mai sus se desfasura acu’ 6-7 mii ani, pe cand ”Iisus ăsta” a fost pe pamant cu 2mii de ani in urma noastra, cat depsre semnul crucii cica a fost folosit cu mult timp inaintea aparitiei crestinismului (reprezenta soarele si armonia dintre cer si pamant).

 6. Moisescu Corneliu Lucian // 9 iulie 2016 at 14:09 // Răspunde

  Se vorbeste despre “cucuteneni” ca si cand ar fi vorba despre o civilizatie independenta si unica, fara sa se specifice ca este vorba despre o etapa in din cultura traco-getilor. De asemenea nu se specifica nimic despre continuitatea acestei culturi pe teritoriul Romaniei, deoarece motivele si simbolurile le intalnim si astazi in cultura si arta traditionala. Vorbim asa, langa, despre Cucuteneni!

 7. Tulburel iar o dai cu bata-n balta. Din greseala sau voit? Pai acum 7000 de ani, cum sa se roage la Iisus si cum sa foloseasca semnul crucii? Eu zic sa lasi paharul jos si sa ridici o carte, de preferat una de istorie.. si nu inventata.

 8. Saracul om ! el incearca sa dea ceva mai departe,sperand in receptori pozitivi si cand colo apar tot felul de alte fiinte “…..”,in ghilimelele alea se intelege cam tot ce poate produce repugna unui om de rand,cata cultivat cat sa citeasca printre randurile voastre rautacioase….voi traiti sau navigati ? Apropo ….de cand sinteti pe net ? A-ti facut ceva pozitiv in viata aia de pina acum,asa de unii singuri,fara ajutorul si cunostiintele lui mama si tata ? Va intreb doar din curiozitate deoarece cunosc copii ,in Romania de azi,care nu ar posta asa ceva aici,copii care in clasa a opta fac teme de mate la nivel de liceu sau facultate si care nu stiu daca ar vrea sa stea cu nunul din cei care a postat pina la mine de vorba,nici vorba de al cunoaste,nu a-ti dat dovada de o cunoastere mai profunda fata de cel care a postat articolul,deci nu vad unde ar fi dreptul de al comenta,un coment se face atunci cand stii mai bine,procedura uzata si de hackeri,pina nu stii mai bine,pastreazati comentariile aiurea,pentru tine…daca stii mai bine scrie,arata ca stii,nu improsca cu noroi,nu cred ca namolul al reprezinta pe unul dintre cei care a postat….sau doar atat puteti produce ? Noroi si aere ??? Pacat de viata pe care aveti voie sa o traiti,poate ajuta mai mult unui geniu care nu a avut dreptul sa stea in viata cat stati voi…..:(

 9. Personal,am auzit în liceu(anul de grație 1995)de cultura Cucuteni.Un profesor,fost director al bibliotecii județene Buzău,a avut harul de a preda istoria,încât cuvintele dumnealui,despre descoperirile acestei civilizații avansate,te hipnotizau.Așteptam ora de istorie,de parcă urma un nou episod de actiune,de poveste al unui film.Un adevărat pedagog,deși eram o clasă cu elevi mai gălăgioși,la ora dânsului,nu se auzea „nici musca”.Nu ne trebuiau manuale,nu erau aceste detalii trecute,pe niciunde,nu aveam mobile,tablete,ci doar cuvintele acelui domn Profesor.Mărturisesc,că eu am fost cea care i-am adus la cunosțință fiicei mele(actualmente studentă),despre istoria acestei civilizații,căci în patru ani de liceu,nu a auzit de la fostul ei profesor de istorie și diriginte al clasei,despre aceste descoperiri monumentale.Oare are cineva un interes, așa de mare,încât să determine tineretul să nu-și cunoască adevărata valoare?

 10. munteanu mircea mongolul // 13 mai 2018 at 14:02 // Răspunde

  asta e lovit de calul CAP-ului? de ce e aceasta cultura misterioasa? e foarte bine cunoscuta; de ce e varful de civilizatie preistorica? Gumelnita e; de ce e izolata, cind ea face parte din complexul eneolitic est-central european? nu-i unica; si ce daca au utilizat simbolul zvasticii si altele? sunt dovezi ca au aceeasi semnificatie? de ce se prezinta un “templu”,in titlul, cand in articol vezi ca nu se stie ce e: un templu sau o locuinta… La Cascioarele (Calarasi) chiar e un templu din cultura Gumelnita; cel putin macheta, din lut ars; stie ceva?(De fapt un complex religios, format din mai multe temple, pe un dig special, ce poate regla debitul de apa; prima constructiee de acest tip -din lume-.) Si face si filmulete, “specialistu”….

  • Daniel Roxin // 13 mai 2018 at 14:37 // Răspunde

   Desteptul lui Peste, asta spun arheologii. Eu doar i-am citat. Dar iti inteleg frustrarea: nu esti decat un mediocru semi-anonim care moare de inima rea ca ceea ce fac eu are audienta, pe cand despre domnia sa, mediocrul semi-anonim, si ceea ce scrie nu stiu decat câțiva cunoscuti. Ideea e ca, uneori, viata este dreapta. Adica te tine unde ti-e locul! Hai, pa! P.S. Nici nu iti dai seama cat de penibil esti cu supranumele MONGOLUL. Auzi la el, Mongolul… :)))))))))))))))))))))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii