Noutăți

Descoperă Ait-Ben-Haddou – un oraș uimitor, la marginea Saharei. Aici s-au filmat scene din „Gladiatorul”, „Alexandru cel Mare” și „Urzeala Tronurilor”

Orașul Ait-Ben-Haddou este situat nu departe de Munții Atlas, reprezentând unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Maroc. Orașul este binecunoscut pentru clădirile sale înalte, construite din lut și grupate în spatele zidurilor defensive ale orașului. Un astfel de oraș fortificat este denumit ksar, pe acele meleaguri arse de soare. Ait-Ben-Haddou este considerat a fi unul dintre cele mai ilustrative exemple de ksar, cu interesanta sa arhitectură sud-marocană.

1

Aspectul spectaculos al orașului din deșert, care în trecut se afla pe un străvechi drum comercial ce se sfârșea la Marrakech, nu a putut scăpa atenției vesticilor. Ait-Ben-Haddou a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO și a servit ca decor exotic pentru o mulțime de filme realizate de către producătorii de la Hollywood, printre care filme se numără „Lawrence al Arabiei”, „Gladiatorul”, „Alexandru cel Mare” și, mai recent, serialul „Urzeala Tronurilor”.

d

Conform legendelor locale, orașul Ait-Ben-Haddou a fost fondat în anul 757 d.Hr., dar niciuna dintre construcțiile actuale ale orașului nu a fost clădită mai devreme de secolul al al XVII-lea, cu toate că stilul lor arhitectural este unul foarte vechi. Cândva, orașul Ait-Ben-Haddou era poziționat strategic, de-a lungul unei importante rute comerciale.

2

Pe măsură ce comerțul trans-saharian s-a diminuat, începând cu secolul al al XVI-lea, orașul Ait-Ben-Haddou a început să decadă, să-și piardă importanța. Acum, majoritatea locuitorilor s-a mutat într-o localitate mai modernă, mai confortabilă, aflată peste râu. Totuși, în străvechiul ksar mai locuiesc, încă, 3-4 familii care nu s-au putut dezlipi de modul tradițional de viață și care duc acolo o viață liniștită, tulburată doar de către curiozitatea extremă a turiștilor, care cercetează totul cu ochi avizi și care fotografiază neîncetat zidurile împovărate de istorie.

a

În timpul filmarilor din 1962, efectuate pentru realizarea peliculei „Lawrence al Arabiei” în Ait-Ben-Haddou, au fost reparate foarte multe dintre casele deteriorate din ksar (orașul fortificat). Mai târziu, includerea în patrimoniul UNESCO, în 1987, a condus la noi restaurări ale construcțiilor, astfel că, actualmente, o parte din oraș se află într-o foarte bună stare de conservare.

3

5

6

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse informații și imagini: www.amusingplanet.com, wikipedia.org


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii