AIM radionica curs online

Noutăți

Descoperire de ultimă oră anunțată de cei de la NASA: Depozite uriașe de gheață de pe Marte

Oamenii de ştiinţă anunţă că au descoperit pe Marte straturi masive de gheaţă, și nu doar la poli ci și în zone pe care, într-un viitor îndepărtat, omul le-ar putea numi „acasă”. Cei de la NASA au folosit HiRISE, o cameră puternică instalată pe Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), pentru a face această descoperire uriașă.

Într-un studiu publicat în revista Science, cercetătorii prezintă detaliile a opt regiuni ale planetei Marte situate atât în emisfera nordică, cât și în cea sudică, unde eroziunea a lăsat secțiuni goale, mari, de gheață groasă. Partea interesantă a descoperirii nu este doar cantitatea mare de gheață, ci cât de accesibilă este aceasta. Unele dintre depozite sunt la doar un metru sub suprafață, în timp ce altele se extind până la 100 de metri adâncime. Vorbim de o bucată de gheață de 100 de metri grosime care poate fi transformată în apă. Depozitele expuse sunt acoperite de un strat de 1 până la 2 metri de rocă și praf cimentat cu gheață.

ice_on_mars

Autorul principal al studiului, Colin Dundas, de la Centrul de Cercetări în domeniul astrogeologiei din S.U.A. din Flagstaff, Arizona, a explicat că cercetătorii au reușit să obțină un nivel de detaliu fără precedent în studiul lor.

„Oamenii au nevoie de apă oriunde se duc, doar că e foarte greu de transportat. Am descoperit ceea ce credem că ar fi apă pură îngheţată şi îngropată la mică adâncime. Nu ai nevoie de o soluţie high-tech ca să o scoţi la suprafaţă. Pur şi simplu, pui mâna pe o lopată şi o găleată şi-ţi iei câtă gheaţă ai nevoie”, a declarat Shane Byrne, de la Universitatea Arizona.

sursa: http://bigthink.com/paul-ratner/nasa-discovers-easily-accessible-clean-water-ice-all-over-mars

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii