Cunoaste lumea

Noutăți

Departe de tentațiiile puterii, posibilii succesori la tron erau crescuți în ”cuști”…

  •  
  •  
  •  

Situat in inima Istanbulului, palatul Topkapi este o bijuterie arhitectonica de un farmec fara egal, o marturie muta, dar relevanta, a fastului in care au trait sultanii otomani de odinioara.

O mare parte a complexului era dedicata haremului imperial, aici traind sutele de sotii si concubine ale sultanilor, impreuna cu copiii si servitorii lor.

Ascunsa in spatele unui zid inalt si legata de harem prin coridoare intortocheate, cladirea in care traiau printii otomani era, la randul ei, fastuos decorata. Dar, in ciuda splendorii ei, aceasta cladire servea drept inchisoare, menita sa-i tina pe toti posibilii succesori la tron departe de tentatiile puterii.

Cruda traditie a aparut la inceputul secolului XVII, inlocuind un obicei si mai barbar: inca din zorii Imperiului Otoman, noul sultan trebuia sa-si ucida toti fratii, inclusiv pe cei abia nascuti de partenerele raposatului sau tata.

Ca in cazul multor dinastii islamice, la turci mostenirea puterii se transmitea de la frate la frate, nu de la tata la fiu. Asadar, toti barbatii dintr-o generatie mai veche trebuiau ucisi inainte ca puterea sa-i revina celui mai varstnic barbat din urmatoarea generatie.

Sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Bizantului, a transformat aceasta traditie in lege, iar in urmatorii 150 de ani cel putin 80 de membri ai dinastiei lui Osman au fost ucisi, prin strangulare cu un fir de matase, pentrua nu li se varsa pretiosul sange.

Un asemenea episod brutal l-a determinat pe tanarul fiu al lui Mahomed al III-lea, Ahmed I, ca, imediat dupa urcarea pe tron, sa nu-si ucida fratele, Mustafa, care era bolnav mintal.

Mustafa a fost inchis in kafes („cusca”) – apartamentele fastuoase, dar izolate total de lumea exterioara, din palatul Topkapi. Aceasta avea sa fie, din acel moment, inchisoarea aurita a tuturor „printilor de coroana”.

Din ea, acestia nu mai ieseau decat morti de batranete sau, in cazuri rare, pentru a prelua tronul.

Usile „custii” erau zavorate permanent, desi printii beneficiau de o oarecare libertate. Ei puteau invata, citi, asculta sau compune muzica, puteau avea chiar si concubine, dar nu li se permitea sa se insoare si nici sa aiba copii.

Citește mai mult: Magazin


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii