Noutăți

Demența, boala secolului care va depăși cancerul în numărul de victime

 •  
 •  
 •  

A fost odată cancerul: boala care a înspăimântat întreaga omenire și care face ravagii în continuare. Dar studiile medicale din prezent arată că demența este boala secolului, cea mai de temut. În timp ce cercetarea s-a aplecat cu precădere asupra găsirii tratamentelor, soluțiilor de prevenire și vindecare a cancerului, demența a fost lăsată în urmă.

Demența se referă la un set de simptome, inclusiv pierderea memoriei, confuzia și dificultățile în gândire sau limbaj, cauzate de un fel de leziuni ale creierului. Până acum apărea după vârsta de 65 de ani, iar riscul creștea odată cu vârsta. În prezent însă, rata celor care prezintă aceste simptome a împins vârsta mult mai devreme, lucru îngrijorător pentru specialiști.

o-DEMENTIA-facebook
Cele mai bune remedii disponibile în prezent pentru a trata a ceastă boală nu fac altceva decât să încetinească progresia bolii sau să amelioreze temporar simptomele sale. Dr. Dennis Gillings, președinte al Consiliului Mondial de Demență (World Dementia Council), a declarat că tratamentele pentru a opri demența pot fi dezvoltate dacă li se acordă atenția cuvenită.

Există mai mult de 100 de forme de demență, dar cele mai frecvente, care afectează o bună parte a omenirii, sunt cele care conduc la apariția bolii Alzheimer.

Un tip de demență care este din ce în ce mai des întâlnită între pacienți, este cea vasculară, în care celulele creierului mor din cauza restricției oxigenului în creier, ca urmare a unui accident vascular cerebral sau pentru că vasele de sânge sunt bolnave. Este un lucru obișnuit ca oamenii să aibă o combinație de demență vasculara și Alzheimer. Cauzele variază. Genetica joacă un rol deosebit în Alzheimer, dar din ce în ce mai mult, studiile arată că acum această boala apare și din cauza stilului de viață pe care îl avem în prezent.

Obezitatea, de exemplu, este puternic legată de demență – o teorie este aceea că excesul de grăsime eliberează hormoni dăunători pentru celulele creierului. Excesul de greutate, de asemenea, tinde să fie însoțit de hipertensiune arterială, colesterol și îngroșarea arterelor, crescând astfel riscul de demență vasculară.

Dieta de zahăr ridicată, impusă de alimentele pe care le consumăm în prezent, este o altă cauză a creșterii riscului apariției demenței vasculare și apoi a bolii  Alzheimer, deoarece zahărul afectează acțiunea normală a insulinei, iar problemele apărute din cauza insulinei, duc la un exces de zahăr în sânge, deteriorarea vaselor sanguine, inclusiv cele din creier.

Demența nu este inevitabilă, spune Dr. Naji Tabet, lector la Brighton și Sussex Medical School. “Credem că într-un sfert din pacienții destinați să dezvolte cele mai comune cauze de demență, inclusiv mulți dintre cei cu o sensibilitate provenită din familie, poate fi oprită sau întârziată în mod semnificativ. Niciodată nu e prea devreme sau prea târziu pentru a începe să te gândești la ce ai putea face pentru a te proteja.”

Exercițiul fizic este vital, există sute de studii pentru a sprijini acest lucru. Acesta ajută la starea de spirit, care are un efect pozitiv asupra creierului. Crește alimentarea cu sânge a acestuia și scade riscul de boli de inimă și hipertensiune arterială, factorii principali care duc la demență. Studiile au aratat că exercițiile fizice energizează sistemul antioxidant din creier, ceea ce ar putea ajuta la stoparea acumulării de plăci de amiloid și dezvoltarea bolii Alzheimer.

În concluzie, stilul de viață trebuie controlat în așa fel încât să nu fie lăsat să influențeze negativ creierul. Obezistatea și stresul secolului în care trăim sunt factorii principali ai dezvolătrii demenței în rândurile celor care nu au moștenit-o din familie. Și cum obezitatea și stresul sunt pemanent prezente în viașa noastră, demența va ajunge să fie boala de care să ne temem mai mult decât cancerul.

dementia_1714856cTraducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Surse: dailymail.co.uk, World Dementia Council


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

9 Comments on Demența, boala secolului care va depăși cancerul în numărul de victime

 1. Foarte bun articolul, Madalina! Insa in conditiile in care alimentatia de astazi, cuprinde foarte multe legume modificate genetic, cand la tot pasul te scalzi in factori favorizanti de stres, este foarte greu sa-ti controlezi stilul de viata. Dar chiar si asa , trebuie sa facem eforturi sa ne modificam stilul de viata, sa facem in asa fel sa ne pozitivam mereu , incarcandu-ne cu energie pozitiva. E o problema de constiinta si de vointa.

 2. WOW! Alta gaselnita: DEMENTA, BOALA SECOLULUI! Pai cum sa nu ne dementim, daca stam numai cu Kapu-n pamant, imbratisand varianta negativa/intunecata care ni se serveste pe toata linia…! Hormonul fericirii este: SEROTONINA, care se fabrica/secreta de organism in stare de ARMONIE (gand, cuvant, fapta), ECHILIBRU (psiho-emotional), POZITIVITATE = AUTOCONTROL- starea perfecta a fiintei umane care rationeaza empatizand util, starea in care omul nu-si “pierde mintile”, acea stare centrata /focusata pe clipa/problema prezenta, privind deasupra fenomenelor, unind timpul si spatiul in infinitul universal, cosmic. Ca a legat “cineva” serotonina de ceva cf careia “toate drumurile duc la “Roma”, adica la …., o pista gresita ca multe altele intru inrobirea/caderea fiintei umane (:))))?!. Un zambet, bunadispozitie, gandirea pozitiva/optimismul, dansul, inspiratia artistica/muza, starea de prunc (vezi belagines-codul Zalmoxian) alias acea naivitate autentica/puritate care pe copil il ajuta sa creasca, ridicandu-se cand a cazut si s-a julit!!! si pe adult sa inainteze/evolueze cand s-a ranit!!!( plaga/rana se vindeca instantaneu (“CREDINTA TA TE-A VINDECAT!”)…atata doar : sa nu o intretinem, alimentam, dezvoltam negativ…in concluzie: ZAMBITI!- varianta de mijloc/”surf” …BUCURATI-VA!….FITI FERICITI!

 3. “să ne pozitivăm mereu”….hmmm,ma întreb ce înseamnă asta…aș spune că e noua religie europeana.Pe vremurile cruciaților te torturau daca nu credeai în dumnezeu ,acum cu rahatul asta pozitivist dacă îndrăznești să spui că nu crezi în această balivernă ai șanse mari să fii scuipat.Adică dacă mâncăm preparate congelate și fast food și ne “pozitivăm” vom trăi sănătoși până la adânci bătrâneți? unde “pozitivăm” ma gândesc eu că înseamnă să gândim pozitiv .De geaba gândim pozitiv oameni buni dacă înfăptuim doar mizerii iar ignoranța totală a omenirii de astăzi este cel puțin la fel de vinovată cu cei ce înfăptuiesc distrugerea planetei

 4. Bre, te-obliga cineva sa mananci alim modificate genetic, sa iti adm doctorii impotriva vointei, sa votezi pe cineva pe care nu-l consideri potrivit, sa privesti fortat la un anume post tv care face politica straina de neam si tara, sa accesezi niste site/blog-ui rupte de realitate etc.?! ( pt verific pe surse a informatiei, da!)
  Priveste Cerul! Il poti cuprinde? Asa arata Dumnezeul Cel Adevarat, Lumina din Lumina (fotoni)! Noi tot auzim slujindu-se “Vesnica pomenire!”…a cui?! A sufletului, care este Lumina (vezi prof dr Constantin Dumitru Dulcan, Eminescu, Arsenie Boca de ex. de-ai nostri, racordati la energiile ancestrale ale meleagurilor noastre)… De “Vesnica pomenire a fotonului” ati auzit? pana acu’?!
  Ei, stramosii nostri geto-daci stiau deja…CREDINTA IN NEMURIRE! In ecuatia asta, “dementa”…cum este interpretata de catre matematicieni: ca si “cunoscuta” sau ca si “necunoscuta”…hmmm?!

 5. :))…asta cu serotonina in varianta “toate drumurile duc la Roma”, tot in procent de 10-14% cat a reprez cotropirea Daciei de catre romani pt o perioada istorica de 164 ani, dupa cum demonstreaza istoricii lumii care mai spun ca istoria Europei provine din spatiul carpato-dunarean: in ex. de data reactualizata, istoricul Viorica Enachiuc, Codul Rohonczi, teoria genoamelor M Gimbutes ( teritoriul nostru vatra a vechii Europei), Lingvista spaniola Carme J Huertas autoarea cartii “Nu venim din latina”, Huszti Andras care recunoaste prin probatoriul istoric adm in cauza existenta geto-dacilor pe aceste plaiuri intemeiat pe uriasa concentrare de cetati geto-dacice in zona Harghita si Covasna, de unde, in opinie personala denumirea potrivita ar fi: GETODACIA in considerarea recunoasterii si de catre vecinii nostri, circumstante care ar mai trata si genul asta de “dementa”. In concluzie: a se scuti si cu sintagma cf careia ” toate drumurile duc la Roma”
  Picatura de intelepciune: “E mai bine sa faci dragoste decat razboi, dar daca aveti chef de amandoua, casatoriti-va!” (Jerry Seinfeld)
  :))

 6. …foarte bine le zici deo! :))

 7. …sa nu uitam dezvaluirile din arhiva secreta a Vaticanului facute de
  Miceal Ledwith, fost consilier al papei Benedict care a afirmat ca limba
  latina culta se trage din limba romana straveche ( sorginte geto dacica)…
  deci a se scuti de sintagma conform careia etc, etc…:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii