Noutăți

Decebal, prezentat ca rege al dacilor și… GOȚILOR în două cărți de știință nemțești din sec XVIII

În urmă cu ceva timp, aduceam în discuție (inclusiv într-o emisiune) faptul că există peste 50 de autori antici, medievali și moderni care îi consideră pe goți de același neam cu geții și dacii. Desigur, acest lucru este contestat cu violență de unii, sub acuzația unei alte nebunii protocroniste. Ce mai contează, nu-i așa, că o parte dintre autorii invocați (istorici și cărturari care susțin înrudirea sau chiar aceeași identitate între geți și goți) erau contemporani cu evenimentele și neamurile despre care au vorbit?!?

Fără îndoială că unul dintre contra-argumentele celor care contestă această înrudire se  referă la diferențele culturale dintre goți și geți (uitând însă că goții au dus Zamolxianismul prin toată Europa!). Ceea ce mai ignoră aceștia este faptul că neamurile tracice, cele mai numeroase din Europa, în antichitate, au roit în toate cele patru puncte cardinale. Asta înseamnă mii de kilometri de la Est la Vest sau de la Nord la Sud. În acest context, un neam tracic oarecare ce a evoluat și s-a dezvoltat la 1.500 de km depărtare de Carpați, spre exemplu, poate dezvolta, cu siguranță, după vreo 1.000 de ani specificități culturale în mod evident diferite de cele din locul de pornire. Asta nu îi anuleză etnicitatea!

Să ne gândim la aromâni, spre exemplu… Astăzi, este greu să înțelegi limba aromână în totalitate, fără translator. Dar ea este o limbă înrudită cu româna, așa cum aromânii sunt tot un neam românesc. În același timp, portul popular are diferențe semnificative față de al nostru. Dar asta nu le anulează înrudirea cu noi. Ei, Aromânii, s-au dezvoltat la multe sute de kilometri depărtare de noi, în Macedonia și Grecia și, în mod firesc, au dobândit specificitățile lor, diferite de ale noastre.

Cu acest exemplu în minte (și nu este singurul) nu putem să nu ne gândim la faptul că goții (mai mereu aliați cu dacii liberi în luptele duse împotriva Imperiului Roman) ar putea să fie înrudiți cu geții și dacii (sau să fie un alt nume dat pentru geți) și că cei peste 50 de autori antici, medievali și moderni știau ce spun.

Astăzi, pe lista autorilor și cărților care “FAC CONFUZII” între goți și daci (geți) se mai înscriu două. Vi le prezint mai jos. Să ne ierte cei corecți politic că insistăm pe acest tip de “CONFUZIE ISTORICĂ” Pentru ceilați, toate gândurile bune!

Heinrich von Bünau

Genaue und umständliche Teutsche Käyser- und Reichs-Historie

(Istoria exactă şi amănunţită a împăraţilor şi imperiilor germane)

1728, vol 1, pag 778

“Decebal, regele dacilor şi al goţilor, este  numit şi Dorpandus, Diurpanes precum şi Diurpancus. Stăpânirea peste acest popor o datorează unui alt prinţ, pe nume Duras, care i-a lăsat-o de bună voie lui Decebal, întrucât acesta avea mai multă experienţă militară.”

 

Decebal regele dacilor si gotilor 01

 

 

Grosses vollständiges Universal-Lexicon Aller Wissenschafften und Künste

(Marele lexicon universal şi complet al tuturor ştiinţelor şi artelor)

1734, vol 7, pag 303

“Decebal, care este numit şi Decibalus, Dorpaneus, Diurpanes şi Diurpanius a fost un rege al dacilor şi goţilor; pentru că deţinea multă experienţă în războaie şi multe alte abilităţi, un prinţ pe nume Duras i-a cedat de bună voie stăpânirea peste popor.”

Decebal regele dacilor si gotilor 02


Daniel Roxin

P.S. Îi mulțumim prietenului nostru Grigore Oprița, cel care ne-a semnalat și ne-a tradus din germană aceste texte.


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

11 Comments on Decebal, prezentat ca rege al dacilor și… GOȚILOR în două cărți de știință nemțești din sec XVIII

 1. Cei care contesta cu violență si spun nebunii protocroniste nu au alte posibilitati de contestare.
  Ei au fost bine scoliti sa-si impuna punctul de vedere prin manipulari. Scopul lor e de a-si enerva adversarii sa-i destabilizeze si sa-i imbolnaveasca de inima rea!
  Criticele lor trebuie examinate cu calm pentru a putea detecta aberatiile care le spun ei.
  Asa ca nu mai trebuie sa punem la suflet ce spun ei!

 2. asa rude suntem si cu neamurile latine dar azi ne prezentam separat…ca ni se pare mai interesant

  • roxin vorbeste fara el. gotii suntem noi cei ce azi ne numim romani. toata gramatica gitica este ca in romana. roxin tu ai studiat limba din biblia gotica si cum se pronunta literele in gotica caci vad ca esti total pe langa. nu ti-e rusine ma roxin. gotii sunt getii care i-au alungat pe romani in 270 de pe teritoriul tarii noastre prostule. vreau sa vorbim telefonic roxin sa-ti spun despre ceea ce avem cu adevarat in biblia gotica si nu ceea ce ti-au spus strainii. dar tu iei dupa ei. sa-mi dai roxin un numar de telefon sa te contactez sa lamurim lucrurile pentru totdeauna cu gotica caci este limba romana in gotica. limba de astazi pe care noi romanii o vorbim este limba din biblia gotica

   • Cristi, pe langa faptul ca esti agramat, mai dai dovada si de nesimtire totala. Nu mai vorbesc despre inteligenta ta. Cred ca si un cimpanzeu antrenat iti da clasa. Sa te citez: imi spui “PROSTULE” și apoi îmi ceri telefonul… :)))) Nu prea e nimeni acasa pe la tine, asa-i?

 3. sofica nechifor // 30 noiembrie 2015 at 0:31 // Răspunde

  Domnilor/doamnelor locuiesc de 12 ani in Catalonia/Espania la sarbatorile populare de aici tinuta/hainele sunt identice cu cele a dacilor,,,multe cuvinte catalane sunt identice cu cele romanesti<porc, vaca,gaina,galeata oghi ,nas ,pantalonscurti, mergii,,,,jocurile populare medievale identice,,,undeva in nuntii Pirinei la granita cu Franta se afla sculptata in munte statuia lui Burebista,,,in zona Vilafranca del Penedes se afla un sanctuar religios cu incriptii traco/dacice ,,,e elocvent ca imperiul tracic sa intins de la Muntii Urali pina pe Muntii Pirinei si chear mai jos spre Stimtoarea Gibraltar,,,

  • Cum se poate face rost de aceasta imagine a lui Burebista de care amintiti mai sus? Acelasi lucru este valabil in cazul sanctuarului din zona Vilafranca del Penedes?!
   Multumesc pentru raspuns!

  • În gotică oghiu este ochiu în anda oghiu în fața ochilor, at oghian cu forma oghi este a aduce în fața ochilor, oghi este a ochi meri în gotică este a merge cu o veste, a mere cu o veste, forma mere în Ardeal Tu meri, El mere, mereți geții au cucerit Roma în 410 e.n

  • tu visezi. se spune ochiu, ochi în gotă și nu oghi pentru că în gotă g este nazal nu pe gură

  • tu visezi. se spune ochi în gotă și nu oghi pentru că în gotă g este nazal nu pe gură

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii