De ultimă oră: Peste 40 de epave antice și medievale descoperite în Marea Neagră, la 1.800 de metri adâncime. Galerie foto

În cadrul proiectul numit ,,Black Sea Maritime Archaeology Project (Marea Neagră MAP)” sunt implicate echipe internaționale coordonate de către Centrul Arheologic Marin din cadrul Universităţii Southampton (Anglia). Una dintre expedițiile întreprinse în cadrul acestui proiect, cu ajutorul unei nave echipată cu cel mai avansat echipament subacvatic din lume, avea să descopere mai mult de 40 de epave antice și medievale, din perioada Imperiilor Bizantin şi Otoman.
Descoperirea a avut loc într-o zonă cu adâncimea de 1.800 de metri, în Mărea Neagră. Profesorul John Adams, cel care a coordonat cercetarea, a declarat: ,,Am făcut eforturi enorme pentru a răspunde la o întrebare foarte dezbătută despre creşterea nivelului apei şi despre cât de rapid a afectat populaţia umană care trăia pe această extindere a coastei Bulgariei din Marea Neagră.” Vasul Stril Explorer, cel care a făcut descoperirea, se afla într-o expediţie de cartografiere a zonelor antice scufundate, presupuse a fi fost inundate în timpul ultimei Epoci Glaciare. ,,Principalul scop al proiectului este realizarea observaţiilor geofizice pentru detectarea suprafeţelor îngropate pe fundul mării. De asemenea am prelevat probe din miezul acestora şi am încercat să le datăm pentru a recrea Marea Neagră preistorică”, a mai adăugat Profesorul John Adams.
Pentru reușita eforturilor depuse, cercetătorii utilizează două vehicule manevrate de la distanţă pentru a analiza adâncul mării. Unul este optimizat pentru realizarea fotografiilor 3D, iar cel de al doilea, numit Surveyor Interceptor, se mişcă de două ori mai repede decât orice vehicul obişnuit controlat de la distanţă. Chiar de la începerea proiectului, Surveyor Interceptor a atins adâncimea de 1.800 de metri. Având o viteză de şase noduri, acesta a analizat până acum peste 1.250 de kilometri din zona studiată a Mării Negre.
Epavele descoperite de cele două vehicule manevrate de la distanţă pe fundul Mării Negre sunt din diferite epoci și diferite țări, dar predomină navele din timpul Imperiului Bizantin şi Imperiului Otoman. „Navele sunt conservate perfect. Utilizând camera 3D, am reuşit să realizăm imagini uimitoare” a mai declarat profesorul John Adams.
Prin studiul acestor epave bine conservate cercetătorii și istoricii vor afla noi informații despre comunitățile de pe coasta Mării Negre, despre comerțul care se făcea cu diferite produse și materiale, dar și despre tehnica navală dezvoltată de aceștia.
de Conf. univ. dr. George V Grigore
Sursa: dailymail.co.uk
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Se poate preciza si zona explorata? 1250km e chiar mult!
Înţeleg atât de pe site-ul Black Sea M.A.P., cât şi de pe archaeologyinbulgaria.com, că tot proiectul se va desfăşura în apele bulgăreşti, într-o zonă optimă cercetării, de 1000kmp. Epavele în acel perimetru au fost găsite. (În Bulgaria, în 2015 s-au actualizat normele privind arheologia subacvatică. Bulgaria are deja primul muzeu de arheologie submarină).
Proiectul este atât de important, încât, conform planului, după primul sezon datele, interpretate, au fost prezentate guvernului bulgar în primăvara lui 2016.
http://archaeologyinbulgaria.com/2015/09/15/underwater-archaeologists-from-bulgaria-uk-usa-sweden-greece-launch-black-sea-maritime-archaeology-project/
Este un proiect care priveşte istoria unui spaţiu comun, sau istoria comună a regiunii. Îl vom urmări cu interes, dar şi cu speranţa că, într-o bună zi, cercetări similare se vor face şi la gurile Dunării.