Noutăți

De necrezut! Teribilul uragan Irma a aspirat aproape toată apa oceanului în vecinătatea unor plaje din Bahamas și Florida. Foto și Video

Atât de puternic a fost uraganul Irma, încât a reușit să facă un lucru de necrezut: să aspire aproape toată apa oceanului din zona unor plaje din Bahamas și Florida. Consternați, unii dintre cei care au observat bizara dispariție a apei de acolo unde, până zilele trecute, era prezent peisajul obișnuit al unui țărm de mare, au postat filme și fotografii pe rețeaua Twitter. Un utilizator Twitter declara: „Pur și simplu nu mai este apă. Plaja și oceanul au dispărut”, referindu-se la o uluitoare modificare de peisaj din Long Island, Bahamas.

Duminică, relatează huffingtonpost.com, National Weather Service (SUA) a confirmat că fenomenul s-a manifestat, într-un mod la fel de bizar, și în Naples, Florida. Angela Fritz, editor specializat în meteorologie la The Washington Post a confirmat că fenomenul este cât se poate de real și poate să se producă pe durata unor uragane extrem de intense, așa cum a fost și Irma. Furtuna a fost atât de puternică, încât a putut modifica, pentru o vreme, morfologia țărmului oceanului, prin dispariția spectaculoasă și stranie a apei, pe suprafețe importante.

b

„Practic, uraganul Irma este atât de puternic, iar presiunea sa este atât de scăzută încât este aspirată toată apa din împrejurimi în centrul furtunii”, a declarat Angela Fritz. A completat: „În centrul furtunii, acolo unde presiunea este extrem de scăzută, apa este trasă în sus. Presiunea scăzută este, în esență, un mecanism de aspirație (…).Pe măsură ce furtuna atrage apa spre propriul centru, aceasta este înlăturată din zonele din vecinătate.”

a

c

Wayne Neely, expert în prognoze al Departamentului Meteorologic din Bahamas, i-a avertizat pe locuitorii din Long Island și Exuma, unde apa a fost aspirată, de asemenea, de pe suprafețe mari, să fie foarte precauți, deoarece apa oceanului va reumple din nou zonele afectate de către teribila furtună. Nivelul apei poate crește fulgerător, aceasta năvălind cu furie. Locuitorii care au fost, vineri, martorii dispariției apei în apropierea plajelor din Bahamas, au putut observa cum oceanul și-a revenit la normal după câteva zile.

În zone de plajă din Florida și Bahamas, apa a fost aspirată de către furtună pe suprafețe atât de mari, încât oceanul aproape că nu mai era vizibil, la orizont. Până acum, Irma a luat zeci de vieți, a produs pagube imense și i-a făcut pe numeroși oameni să își părăsească domiciliile.

Generated by IJG JPEG Library

z

Irma este cel mai puternic uragan, dintre cele formate în Atlantic, în mai mult de un deceniu. De fapt, este cel mai puternic uragan ce a lovit SUA, de la Uraganul Katrina (2005) și până azi. În mai puțin de 24 de ore, Irma a devenit un uragan de categoria a doua, pe scala Saffir Simpson. La puțină vreme a atins intensitatea unui uragan de categoria a treia, iar la 5 septembrie a devenit un uragan de categoria a cincea. La începutul zilei următoare, curenții de aer au atins viteza de 295 de km/h.

Surse: www.huffingtonpost.com. wikipedia.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii