Noutăți

De necrezut: neo-bolșevicii din Republica Moldova vor să intre în istoria inventicii. Deocamdată, au născocit o nouă limbă! Ce-o să mai urmeze?

 •  
 •  
 •  

După ce a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova și s-a văzut președinte, pro-rusul Igor Dodon și-a suflecat mânecile, fiind gata de isprăvi mari. După ce și-a suflecat mânecile, a început să cugete. Să se-ntrebe de unde să înceapă, cu reformele. În acest fel a ajuns pe site-ul președinției, în căutare de idei. A optat pentru limba rusă. S-a informat, el, ce s-a informat și idei tot nu i-au venit.

După o vreme, după ce și-o fi amintit unde se află, se pare că în Igor Dodon s-a trezit dorința și curiozitatea de a citi câteva vorbe și în limba oficială a țării. Dar n-o găsea, nu era ce voia el. În acel moment, se pare că i-a sărit țandăra și, concomitent, i-a venit și prima idee. Evrika! Supărat pe limba română, și-a dat seama că prima schimbare majoră trebuie făcută pe site-ul președinției. Acum știa ce trebuie făcut pentru a fi rezolvate absolut toate problemele în care se zbate Moldova de peste Prut.

Dacă, până de curând, utilizatorii site-ului președinției moldovene puteau alege între limbile română, engleză și rusă, după înscăunarea lui Dodon ca președinte al Moldovei opțiunea pentru limba română a dispărut. A fost înlocuită. Acum utilizatorul are de ales între „limba moldovenească”, engleză și rusă. E greu de crezut că schimbarea s-a produs fără știrea sau voia lui Dodon.

Se pare că Dodon și alți năstrușnici care promovează, cu sârg, așa zisa „limbă moldovenească”, nu știu că, în urmă cu vreo 3 ani, Curtea Constituțională a declarat că limba oficială a statului de peste Prut este româna, nu născocirea numită „limba moldovenească”.

d

„Limba moldovenească” este o ficțiune. O șubredă găselniță bolșevică! Prin ce elemente se deosebește pretinsa și inventata „limbă moldovenească” de limba română? Poate va spune Igor Dodon, întâiul lingvist al țării de peste Prut.

Dacă limba română este creația originală a neamului românesc, se poate spune că „limba moldovenească” născocită de către gașca bolșevică nu este decât un plagiat integral. Mâine-poimâine poate apărea un alt ciudat, ce-i va atribui limbii engleze un nume nou și va prezenta-o ca pe o altă limbă. Asta nu înseamnă că trebuie luat în serios.

În Basarabia, fostă dar și viitoare parte din România, limba oficială nu poate fi decât româna!

S-a înțeles, Dodon & Co? Ori este necesară o traducere în limba rusă?!

a

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

2 Comments on De necrezut: neo-bolșevicii din Republica Moldova vor să intre în istoria inventicii. Deocamdată, au născocit o nouă limbă! Ce-o să mai urmeze?

 1. Ar trebui sa le explice cineva bolsevicilor astia ca romanii si moldovenii sunt cei mai destepti oameni din lume. De la nastere, invata doua limbi in acelasi timp, in conditiile in care aud doar una.

 2. Ăsta e rezultatul conducerii democrate pe care am avut-o în ultimii ani. Problema cu limba nu e nouă şi Alianţele au avut posibilitatea odată şi pentru totdeauna să clarifice situaţia. De ce nu au făcut-o?! numai ei ştiu. Şi uite că acum, Dodon “valorifică” prostiile conducerii anterioare.
  Un singur lucru e mai uşor pentru noi: Dodon le zice pe faţă şi imediat îl poţi ataca. Mai rău e în situaţia când te lucrează pe la spate, în mod discret, şi te trezeşti cu “te miri ce”.
  E regretabil ce se întâmplă, dar nu e ceva nou pentru noi “moldovenii”. Ne vom conserva din nou limba maternă – româna.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii