Noutăți

De la pantaloni de mineri, la pantaloni de lux. Cum au apărut blugii?

Este probabil una dintre cele mai populare țesături, folosită la fabricarea a numeroase piese de vestimentație, încălțăminte și diverse alte accesorii. Numele original este “denim” și provine din Franța, încă de la sfârșitului secolului al XVI-lea. O țesătură deosebită a acelor vremuri era „serge de Nîmes”, adică „stofă din orașul Nîmes”, deoarece se folosea în orașul francez Nîmes. În acea perioadă, pânza denim era produsă în Italia și vândută în portul Genova pentru marinari, deoarece era foarte rezistentă. De aici și termenul de „blue jeans”, provenit din expresia „bleu de Genes”, albastru de Genova, o țesătură din lână și bumbac. Încă din acea perioadă a început diferențierea între pânza denim și pânza „blue jeans”, deoarece denimul era țesut dintr-un fir colorat și unul alb, iar blue jeans din două fire de aceeași culoare.

În anul 1847, Loeb Strauss, un negustor din Germania, pleacă la New York pentru a se alătura fratelui său și a îmbunătăți afacerea acestuia cu țesături și haine. Ajuns pe pământ American, se implică în afaceri si după scurt timp, în anul 1850, își schimbă numele în Levi Strauss. Pleacă în California pentru a vinde țesătura denim, perfectă pentru necesitățile muncitorilor din mine și a crescătorilor de vaci. Aceștia erau din ce în ce mai mulți la număr și căutatu materiale cât mai rezistente și mai ieftine, dar și confortabile pentru pantalonii folosiți la munca grea pe care o depuneau.

Levi_StraussLevi Strauss

Colaboratorul lui Levi Strauss, croitorul de origine letoniana Jacob Davis, adaugă în anul 1872 niște ținte metalice la buzunarele acestor pantaloni, pentru mai multă rezistență. Primele perechi de pantaloni confectionați de cei doi negustori de haine erau inițial făcuți din doc maroniu și denim albastru. Prețul scăzut al acestor pantaloni și rezistența mărita la uzură, îi face în scurt timp cei mai populari în rândul imigranților sosiți în S.U.A.

Levi-Strauss-Biography
La 20 mai 1873, Levi Strauss și Jacob Davis își brevetează produsul, această zi devenind data oficială de naștere a pantalonilor blugi. Firmele rivale Lee și Wrangler, apar după două decenii, fiecare marcă având modele și croieli diferite.

Epoca filmului western aduce pantalonilor blugi o și mai mare popularitate. Toate star-urile filmelor din anii ’30 purtau blugi în filmele cu cowboy. Îi amintim aici pe faimoșii Gary Cooper și John Wayne. Popularitatea pantalonilor crește incredibil și astfel se ajunge ca în 1935 să apară și prima linie dedicată femeilor: modelul Lady Levi’s.

Al doilea război mondial aduce o schimbare în producția acestui material: țesătura este fabricată acum doar pentru soldații americani, drept uniforme pentru timpul lor liber. După război, se reia producția în masă pentru populație și din 1950, blue jeans – blugii, devin tot mai populari printre tineri. James Dean, Marlon Brando și Elvis Presley sunt doar câteva vedete ale momentului care au promovat acest tip de îmbrăcăminte, devenind în anii ’60 simbol al culturii pop și hippy. Este perioada în care pantalonii din materialul blue jeans, cunosc o mare varietate de modele: evazați, pictați, brodați, rupți, având adaosuri de flori, cu panglici colorate, sau mesaje antirăzboi desenate sau brodate. Nu trece mult timp și în 1970 apar și blugii „prespălați”, aduși pe piață de Hal Burgess. Este perioada cînd blugii încep să fie fabricați și în afara Statelor Unite, devenind un model de pantaloni purtați pe toate meridianele.

jeans-dean-in-22giant22-poster
Marii designeri vestimentari precum Sergio Valente, Jordache și Calvin Klein, sunt atrași în anii ’80 de popularitatea materialului, acesta aparând acum în colecțiile unicat, sau de serie, semnate de creatorii de modă.

Răspândirea curentelor rap si hip-hop, duc la noi tipuri de pantaloni croiți din vestitul material. Modelul blugilor adus de artiștii celor două curente, sunt atât de largi, încât turul pantalonilor aproape că atinge genunchii, iar talia e lăsată jos. Însă cea care impune linia blugilor cu talia foarte joasă, este cântăreața Mariah Carey care lansează acest model în anul 1999, devenind în doar câteva luni, foarte popular. Top modelul Kate Moss aduce în anul 2006 blugii “skinny” – slăbănogi, cu sloganul “No Pain, No Gain”- nu câștigi nimic fără durere, model care capătă rapid o mare popularitate.

Levis5164891
Iată cum un pantalon gândit pentru muncitori (mineri și crescători de vaci), devine azi o piesă de rezistență în vestimentația nu numai de zici cu zi, ci și în cea de lux. De la pantalonii cei mai ieftini din perioada căutătorilor de aur din California, azi, o pereche de blugi de colecție, cu semnătura unui designer la modă, poate ajunge la sume incredible.

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: levistrauss.com, History of Levis 501


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii