Noutăți

De la misteriosul chip uman de pe Marte la viața extraterestră și civilizațiile nepământene. Între fantezie și rațiune

  •  
  •  
  •  

La examinarea fotografiilor realizate în 1976, în cadrul misiunii Viking 1, pe planeta Marte, multe persoane au observat un relief care semăna foarte bine cu un chip uman. Bizara structură de rocă a fost observată în fotografiile realizate în regiunea Cydonia. Să fi fost un joc al luminilor și umbrelor? Să fie o creație întâmplătoare a forțelor naturii? Sau să fie o sculptură, rămasă în urma unei civilizații care s-a dezvoltat cândva pe „planeta roșie”?

Cel puțin atunci când era văzută de sus, structura stâncoasă de pe Marte semăna izbitor cu o față umană. Lucru suficient pentru a aprinde imaginația amatorilor de mistere! Astfel s-a născut una dintre acele situații în care explicațiile științei oficiale contrastează izbitor cu teoriile neconvenționale.

7

În 1998, sonda Mars Global Surveyor a oferit mai multe imagini amănunțite ale misterioasei formațiuni de rocă. S-a susținut că așa-zisa față a fost efectul unei iluzii optice determinate de unghiurile sub care lumina a venit în contact cu suprafața și cavitățile formațiunilor de rocă.

2

Văzută din alte unghiuri, „fața” din regiunea Cydonia nu atrage atenția, fiind o formațiune destul de asemănătoare cu alte structuri din zonă. Cu toate că reprezintă unul dintre cele mai populare repere de pe Marte, așa zisul chip uman din regiunea Cydonia nu este deloc deosebit, după cum observă oamenii de știință. Sonda spațială Viking a capturat mai multe alte imagini interesante ale unor forme curioase, inclusiv reliefurile care crează aparența unei fețe zâmbitoare. La rândul ei, Mars Express (sondă spațială europeană) a capturat imagini pe care se vede o structură având o formă de craniu.

1

Trebuie să recunoaștem că existența unor asemenea structuri care, din anumite unghiuri, se aseamănă unor elemente existente de Terra nu oferă dovezi imbatabile ale vieții pe Marte, în trecut sau prezent. De altfel, există și pe Pământ reliefuri stâncoase care furnizează imagini ce ar putea sugera unora dintre noi că ar fi vorba de mai mult decât de o simplă acțiune a forțelor modelatoare ale naturii.

Bineînțeles că unele stânci au fost modelate de către om, în vechime. Dar acestea se află aici, pe planeta noastră, nu pe Marte, corp ceresc de pe care nu avem, deocamdată, dovezi ale prezenței unor ființe inteligente capabile să producă opere de artă sau construcții.

3

Chiar dacă reliefurile de pe Marte nu sunt opera extratereștrilor, nu înseamnă că ei nu există pe undeva, prin imensitatea Universului. La primul contact dintre oameni și adevărații extratereștri este foarte probabil că se va ivi o imensă dezamăgire: extratereștrii ar putea fi cu totul diferiți de ființele cu trăsături omenești care apar în filme.

S-ar putea ca extratereștrii, fie ei și relativ inteligenți, să difere de noi într-o asemenea măsură, încât să nu existe nicio compatibilitate sau un interes reciproc de a schimba informații. Să ne imaginăm, de pildă, că ar fi descoperită, undeva, pe suprafața unui corp ceresc, o specie foarte asemănătoare cu sepiile, atât morfologic, cât și comportamental.

Sepiile sunt ființe inteligente, comparativ cu multe alte făpturi pământene, însă trebuie să ai o imaginație foarte bogată pentru a aprecia că între oameni și sepii s-ar putea realiza vreodată o colaborare reciproc asumată. Cu cât două specii inteligente ar fi mai diferite, cu atât cooperarea și schimbul voluntar de informații ar fi mai improbabil. Cu cât deosebirile ar fi mai mari, cu atât mai probabile ar deveni, în schimb, comportamentele ostile. Oamenii vor trebui să înceapă să se înțeleagă între ei, înainte de a fi capabili să relaționeze cu ipoteticele specii extraterestre dotate cu inteligență similară.

6

Dacă extratereștrii există dar sunt mult mai inteligenți decât noi și deja au ajuns pe Terra, e posibil ca ei să intervină în viețile noastre fără ca noi s-o conștientizăm, după cum nici furnicile nu sunt și nu pot deveni conștiente de existența, scopurile și posibilitățile cognitive ale unei ființe umane care tocmai le distruge mușuroiul aflat în propria ogradă.

Acei extratereștrii mai puțin inteligenți decât noi și foarte diferiți ca structură corporală nu ar putea ajunge pe Terra decât într-un mod accidental, de exemplu odată cu un meteorit, fiind puțin probabil să și supraviețuiască. Dacă noi vom ajunge cândva pe o planetă pe care există extratereștri prea puțin inteligenți, îi vom privi și trata la fel ca pe o nouă specie de furnici.

În fine, s-ar putea să fie foarte bine că încă n-am relaționat cu ipoteticii extratereștri superinteligenți, aflați într-un alt sistem solar, dacă ei ar putea nutri o intenție, fie și vagă, de a ne trata așa cum noi tratăm furnicile sau alte insecte. În orice caz, imensitatea Universului ascunde, foarte probabil, lucruri, fenomene și făpturi de neimaginat pentru omul zilelor noastre.

Mars

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.space.com, www.unexplained-mysteries.com

Imagini: www.space.com, www.thinkaboutit-aliens.com, www.bibliotecapleyades.net, www.drraytalks.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on De la misteriosul chip uman de pe Marte la viața extraterestră și civilizațiile nepământene. Între fantezie și rațiune

  1. Undeva ,intr-un tinut binecuvintat(de extra-terestii),s-a nascut un copilas, numit Schiaparelli.Si s-au strins priceputele moase si ursitoare sa-i taie buricu’.Apai,ce-or fi vazut,ce-or fi gindit,destul ca copilu’o ramas fara cap.Acu’,s-or strins iara frunte linga frunte si ce-or fi vazut ,ce-or fi gindit,destul ca ingrijitoarea care astepta cu scutecu’linga usa o fost de vina!Deci,se poate!Si badea Gheo ,un om ,caruia de o mie de generatii i s-o spus de Dumnezeu si de sfinti si care nu vedea numai dumnezei si sfinti peste tot,chiar si cind se impiedica de o cioata, oracaia la toti dumnezeii si sfintii din lume.Acu’ma gindesc ce-o fi la fundul bietilor extra-terestrii cind s-o impiedica badea iara…:)),:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii