Noutăți

De la cercuri și pătrate până la svastici – acestea sunt geoglifele uriașe din Kazakhstan, vechi de peste 3000 de ani

Inele, cruci, cercuri, pătrate și o svastică sunt unele dintre simbolurile reprezentate de cele 50 de geoglife uriașe descoperite de arheologi, din 2007 și până în prezent în nordul Kazakhstanului. Potrivit cercetătorilor Shalkar Adambekov și Ronald Laporte de la Universitatea Pittsburgh, acestea au diametre cuprinse între 90 și 400 m și o vechime între 3000 – 7000 de ani. În prezent se lucrează la documentația necesară înscrierii zonei în patrimoniul mondial UNESCO.

Anul trecut, o echipă de arheologi de la Universitatea Kostanay, Kazahstan și Universitatea din Vilnius, Lituania, au investigat structurile gigantice folosind fotografii aeriene și radare mobile. Potrivit acestora, spre deosebire de cele de la Nazca, Peru, unde geoglifele au fost săpate și trasate, cele de aici sunt făcute prin adăugarea de pământ sub formă de linii sau movile presărate pe alocuri cu pietre sau fragmente de piatră.

imagini realizate cu ajutoru google earth:

geoglifa4

geoglifa3

geoglifa2

În perioada în care se estimează că au fost făcute, aceste locuri nu erau locuite permanent, ci traversate de nomazi, ceea ce adâncește și mai mult misterul construirii lor: „De ce cineva care se află în permanentă mișcare s-ar opri pentru a construi astfel de structuri? Știm prea puține despre acei oameni.”, declară Shalkar Adambekov.

Ronald Laporte, profesor emerit la Universitatea Pittsburgh și unul dintre cei care au fost la fața locului: “Strămoșii noștri au petrecut atât de mult timp pentru construirea acestor tipuri de structuri, pe întreaga planeta, deoarece reprezentau ceva esențial în viața lor. Descifrarea geoglifelor este esențială pentru înțelegerea propriei noastre istorii.”

geoglia1

sursa: ancient-originals.net


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii