Noutăți

De ce vorbesc oamenii atât de multe limbi diferite? În lume există astăzi peste 7.000 de limbi indigene oficiale

Conform cercetărilor recente făcute de cei de la Institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane, insula Makelua, din Vanuatu, găzduiește vorbitori de 40 de limbi indigene diferite. Cum este posibil ca într-un teritoriu de numai 100 de kilometri lungime și 20 de kilometri lățime, oamenii să vorbească atât de multe limbi diferite? Am putea extinde întrebarea chiar și la nivel global. În lume există astăzi peste 7.000 de limbi distincte. Ce este și mai interesant este distribuția acestor limbi pentru că acestea nu sunt răspândite aleator pe întreaga planetă. De exemplu, în regiunile tropicale se găsesc mult mai multe limbi decât în zonele temperate.

De exemplu, cei 250.000 deoameni care locuiesc pe insulele Vanuatu vorbesc în total 110 limbi diferite, iar în Bangladesh, la o populație de 600 de ori mai mare există doar 41 de limbi indigene. De ce oamenii vorbesc atâtea limbi diferite? Și de ce s-au răspândit atât de inegal pe întreaga planetă?

Din păcate, avem puține răspunsuri clare la aceste întrebări fundamentale despre modul în care umanitatea comunică. Cei mai mulți istorici consideră că diversitatea lingvistică trebuie să fie legată de istorie, diferențele culturale, munții sau oceanele care i-au despărțit în trecut pe oameni. De exemplu, studiile anterioare au subliniat faptul că există mai multe limbi distincte într-o zonă mai aproape de ecuator.

Vanuatu-humans-of-vanuatu-2

Dar acest rezultat nu ne spune prea multe despre procesele care creează diversitatea lingvistică. Doar pentru că un grup de oameni traversează o linie imaginară latitudinală pe hartă nu înseamnă că pot fi împărțite automat în două populații diferite cu două limbi diferite. Latitudinea ar putea fi corelată cu diversitatea lingvistică, dar cu siguranță nu a creat-o.

Diversitatea lingvistică a jucat un rol esențial în modelarea interacțiunilor grupurilor umane și a istoriei speciilor noastre și totuși știm puțini factori care modelează această diversitate. Sperăm ca oamenii de știință să ne ajute în viitor să înțelegem mult mai bine de ce oamenii vorbesc atât de multe limbi.

sursa: http://www.sciencealert.com/why-do-human-beings-speak-so-many-languages

sursa: https://www.scientificamerican.com/article/why-do-human-beings-speak-so-many-languages/

traducere și adaptare:Radu Ungurea


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on De ce vorbesc oamenii atât de multe limbi diferite? În lume există astăzi peste 7.000 de limbi indigene oficiale

  1. cetățeanul tulburat // 23 iulie 2017 at 18:34 // Răspunde

    Cei care ne-au scris istoria și care conduc turma ne aburesc că lumea a apărut pe planeta asta acum 7000 de ani.
    Doar dacă ne întrebăm cum au apărut literele alfabetului și scrierea sunetelor pe care omul le pronunță ne-am putea da seama că acest proces nu ar putea fi ceva simplu și că în câțiva zeci de ani s-ar fi rezolvat problema… nu mai pun la socoteală dezbaterea care s-a făcut ca toate sunetele să li se atribuie o literă care ar fi putut fi scrise pe dos de cum le cunoaștem iar toată lumea din trecut să fie de acord…Dar cum poți să faci cunoscut un alfabet unor oameni care trăiesc pe insule având în vedere că prin anii 1800 s-a cam desenat harta fizică în forma pe care o cunoaștem noi azi…Pot fi mii de întrebări, însă există un singur răspuns…Din cosmos!
    Se spune că Limba noastră îi o comoară în adâncuri înfundată…păi care adâncuri dacă lumea se trage din maimuță și că tot ce e mai vechi de 5000 î.e.n. nu trebuie să apară scris sau pomenit? Se trage din adâncurile cosmosului la care noi umanitatea avem accesul interzis! Sunt niște civilizații care apar pe planetă și discută cu umanoizii care conduc planeta pe limba lor deși ei intre ei se înțeleg telepatic.
    Indienii Cherokee spun despre străbunii lor că au venit pe planeta asta din constelația Pleiade! Din păcate în ultima sută de ani batem apa în piuă cu succes și nu putem fi cinstiți intre noi!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii