Noutăți

De ce undele radio se propagă pe distanțe mai mari pe timpul nopții decât ziua?

Nu toate undele radio călătoresc pe distanțe mai mari în timpul nopții decât pe timpul zilei, însă undele scurte și undele medii, care sunt utilizate pentru transmisia semnalelor radio modulate în amplitudine, pot face acest lucru. Asta se întâmplă datorită ionosferei terestre. Aceasta este partea superioară a atmosferei, cuprinsă aproximativ între 80 şi 1.000 de km deasupra nivelului mării.

Razele X, razele ultraviolete și alte radiaţii având o lungime de undă mică, emise de Soare sau care provin din alte surse cosmice, eliberează electroni în ionosferă atunci când fotonii din aceste radiaţii particulare sunt absorbiţi de molecule. Deoarece densitatea moleculelor și a atomilor este destul de scăzută în ionosferă, electronii în stare liberă pot exista acolo doar pentru o scurtă perioadă de timp înainte de recombinarea lor. La altitudini mai mici din atmosferă, acolo unde densitatea moleculelor este mai mare, recombinarea electronilor se produce mult mai rapid.

Ce înseamnă acest lucru pentru undele radio? Fără interferențe, undele radio se propagă în linie dreaptă de la sursa de emisie, lovind în cele din urmă ionosfera. Astfel, în anumite condiții, undele radio se pot dispersa înainte și înapoi între sol și ionosferă, propagându-se pe o distanță mai mare decât în mod obișnuit. Din acest motiv ionosfera joacă un rol important în transmiterea semnalelor radio, mai ales dacă ţinem cont de faptul că ionosfera se află într-o continuă schimbare.

Având în vedere că pe timp de noapte, semnalele de la aceste stații radio din AM pot parcurge distanțe mari, sunt obligate să-și reducă puterea de emisie de la apusul și până la răsăritul Soarelui, tocmai pentru a nu interfera. Pe de altă parte, posturile de radio FM nu trebuie să facă acest lucru, ionosfera neafectând semnalele lor.

sursa: todayifoundout.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii