De ce se vede Luna inversată în emisfera sudică?

Aproape 90% din populația lumii se află în emisfera nordică, restul locuind în cea sudică. Marea majoritate a masei pământului se află tot în emisfera nordică. Ce este extrem de interesant este perspectiva asupra spațiului cosmic pe care o are circa 10% din populația globului. Spre exemplu, cei de la antipozi văd Luna inversată față de noi. Nu numai că acest lucru este incredibil de ciudat pentru noi, cei din emisfera nordică, dar această orientare are implicații surprinzătoare pentru cercetătorii care încearcă să investigheze bolta cerească.
„Din perspectiva noastră, Luna și cerul sunt efectiv rotite cu 180 de grade față de prietenii noștri din emisfera nordică. Dar de ce arată diferit? Ei bine, pentru că fizic, suntem de fapt cu capul în jos în comparație cu cineva care stă în emisfera opusă”, a explicat pentru ScienceAlert Jake Clark, astronom la Universitatea Queensland din sudul Australiei. Și nu numai Luna se observă inversată în emisfera sudică, toate constelațiile pe care le puteți vedea vor fi diferite sau rotite la 180 de grade.
„Depinde de locul unde vă aflați pe Pământ, dar, în general, constelațiile pe care le vedem în emisfera sudică sunt rotite cu 180 de grade față de emisfera nordică. Există un motiv bun pentru care există atât de multe telescoape peste tot în lume și chiar și câteva în spațiu. Noi, astronomii, avem telescoape de clasă mondială răspândite pe tot globul. De la Muntele Mauna Kea din Hawaii până la Muntele Kent din Queensland, încercând să deblocăm cele mai mari mistere ale Universului, indiferent de emisfera în care ne aflăm”, a concis Clark.
Și nu doar Luna sau constelațiile sunt inversate în emisfera sudică; și sezoanele de vară și de iarnă diferă și ele între cele două emisfere. În emisfera nordică, vara astronomică începe de la solstițiul de vară (21 iunie) până la echinocțiul de toamnă (21 septembrie). Iarna începe de la solstițiul de iarnă (22 decembrie) până la echinocțiul de iarnă (20 martie). Pentru emisfera sudică lucrurile sunt tocmai pe dos: vara în emisfera sudică are loc între 22 decembrie și 20 martie, în timp ce sezonul de iarnă are loc între 21 iunie și 21 septembrie. Variațiile poluării sunt și ele diferențiate între cele două emisfere, dat fiind faptul că emisfera sudică conține o populație mult mai mică și o industrializare semnificativ mai scăzută.
sursa: https://www.sciencealert.com/the-moon-is-upside-down-in-the-northern-southern-hemisphere-and-how-did-we-not-know-this
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Dar in emisfera sudica sunt inversate si anotimpurile! De ce e acum vara acolo?
Este vorba despre axa de inclinatie a planetei Pamant, axa inclinata la 23.5 gr, iar din acest motiv cand soarele incalzeste emisfera nordica, cea sudica este in intuneric si invers o data la 6 luni.