Noutăți

De ce persoanele mai în vârstă își asumă mai puține riscuri? Răspunsul științific…

Cel mai adesea persoanele mai în vârstă sunt considerate a fi mai cumpătate, își asumă mai puține riscuri și se mulțumesc cu ceea ce au, spre deosebire de persoanele tinere. Care ar fi motivul? Potrivit studiilor realizate de oamenii de știință de la University College din Londra , această zonă de confort, departe de riscuri, pe care și-a însușesc persoanele mai în vârstă este dată de scăderea dopaminei din corp.

Știm că nivelurile de dopamină scad odată cu vârsta, iar acum din experimentele efectuate, am putut demonstra, pe voluntari, faptul că dacă reușim să creștem nivelul acestui neurotransmițător din organism, și dorința subiecților trecuți de prima tinerețe de a reliza lucruri va crește. Bineînțeles există o mulțime de factori independenți care-i fac pe oameni să nu își asume riscuri, însă scăderea dopaminei din corp este o bună explicație pentru modificările din comportamentul oamenilor odată cu înaintarea în vârstă”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Robb Rutledge.

Dopamina este unul dintre principalii neurotransmițătorii de la nivelul sistemului nervos. Nivelurile scăzute de dopamină joacă un rol important în cadrul bolii degenerative Parkinson, dar și în cadrul dereglărilor de stare, cum ar fi anxietatea, depresia și demotivația.

Voluntarii experimentului organizat de echipa prestigioasei universități engleze, au ales să își asume mai multe riscuri la ruletă, după ce au urmat mai multe tratamente care au dus la creșterea dopaminei în corp. Rezultatele au arătat faptul că oamenii mai în vârstă, cu un nivel al dopaminei scăzut, au reflectat mai mult în luarea unei decizii, decât ceilalți. Au pariat mai puțin, au fost mai mereu indeciși și neîncrezători.

Procesul de diminuare naturală al dopaminei, odată cu vârsta, s-ar putea să ne facă mai puțin receptivi la nou, față de cum eram în tinerețe. Rămâne totuși întrebarea cum reușește mai exact nivelul de dopamină să ne controleze modul de luare a unei decizii”, a conchis Dr Rutledge.

sursa: dailymail.co.uk

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on De ce persoanele mai în vârstă își asumă mai puține riscuri? Răspunsul științific…

  1. nu este adevarat virstnicii sint mai cumpatati pt experienta lor de viata este mult mai vasta decit a tinerilor si multi ramin deschisi la nou .totul depinde de cit de educati sint si cit de sanatosi sint

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii