Noutăți

De ce pe Pământ? De ce ar fi apărut viața pe Terra și nu pe unul dintre vecinii săi, Venus sau Marte?

În comparație cu vecinii săi, Venus și Marte, Pământul este un loc extrem de propice dezvoltării vieții. Deci, chiar atât de norocoși am fost? Un studiu publicat în urmă cu doi ani de zile în revista Nature Geoscience, sugerează faptul că prima crustă a Pământului, care era bogată în elemente radioactive generatoare de căldură, precum uraniu și potasiu, s-a desprins de pe Pământ și s-a pierdut în spațiu  din cauza „bombardamentelor” cu meteoriți la care a fost supusă în timpul “Marelui Bombardament Târziu”.

Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia și cei de la Universitatea din California afirmă că pierderea timpurie acestor două elemente a determinat în cele din urmă evoluția tectonicii, a câmpului magnetic și a climei.

pamant22

Evenimentele care definesc formarea timpurie și compoziția celei mai mare părţi a Pământului guvernează, în parte, evoluţia plăcilor tectonice, câmpului magnetic și a schimbărilor climatice ale Pământului. Toate acestea au contribuit la formarea planetei pe care trăim noi astăzi. Pământul ar fi putut ajunge cu ușurință ca Venusul actual. Ce a făcut diferența, proporția diferită de eroziune a impactului , a declarat Mark Jellinek, profesor la Univeristatea British.

Pe pământ, deplasarea plăcilor tectonice provoacă răcirea mantalei Pământului, menține câmpul magnetic puternic și stimulează activitatea vulcanică. Erupțiile vulcanilor eliberează gaze de seră din interiorul planetei și acestea contribuie la menținerea unui climat locuibil care distinge planeta Pământ de toate celelalte planete stâncoase.

pamant

Venus este planeta cea mai asemănătoare cu Pământu în ceea ce privește dimensiunea, masa, densitatea, gravitația și compoziția. Însă Pământul a avut un climat stabil și a devenit o planetă locuibilă. Venus pe de altă parte este în prezent o planetă nepropice vieții – are un climat extrem de uscat, o atmosferă compusă în principal din gaz carbonic care produce un efect de seră extrem de puternic. Temperaturile la suprafața planetei Venus pot depășii 470°C.

Marele bombardament târziu este o perioadă din istoriei Sistemului Solar, întinzându-se aproximativ de la 4,1 până la 3,9 miliarde de ani, în timpul căreia cercetătorii cred că s-a produs o notabilă creștere a ciocnirilor meteorilor sau ale cometelor cu planetele telurice.

sursa: futurism.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on De ce pe Pământ? De ce ar fi apărut viața pe Terra și nu pe unul dintre vecinii săi, Venus sau Marte?

  1. Universul dispune de fonduri nelimitate:))!Chiar si in cercetarile stiintifice oamenii au observat ,,ceva”,care la inceput a parut neinsemnat, cu o oarecare relevanta ulterior,destul de important apoi,dar s-au taiat fondurile!Teoriile vietii exista,sunt incomplete sau neintelese….sau interzise!Viata nu a fost chiar viata la inceput ci doar o combinatie de substante chimice, un fel de ,,proto-viata”,datorate unor conditii speciale de expunere la anumite variabile provenite din spatiu.Terra a oferit aceste conditii.Apoi ca intr-un experiment,,aiurea,o joaca”,apare interactiunea dintre noile chimicale si substrat,o conditie noua, si ideea este prinsa din zbor.Probabil o intreaga era.Apoi ,,ce ar fi,daca am face si un Back-up?”,back-up pe care noi le-am numit microorganisme,diferite putin de original.Viata,nu?Stau si ma intreb care au fost celelalte patru pina cind ,,Marele Cercetator”si-apus miinile in cap!,,Aoleo,am perfectionat-o pina am stricat-o”.,,Orice lucru este posibil daca t-i se aloca suficient timp si bani.Dar niciodata nu ai suficient timp si bani”:)).Vrei sa-l cunosti pe Dumnezeu?Cunoaste-te pe tine!Vrei sa te cunosti pe tine?Cunoaste-l pe Dumnezeu!Simplu,nu?!

  2. Aaa…meteoritii?!Uitasem!Asta ar fi prima lege a experientelor in laborator;,,Sticla fierbinte arata exact ca si sticla rece”:))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii