AIM radionica curs online

Noutăți

De ce oamenii pot locui în Hiroshima și Nagasaki, dar nu și la Cernobîl? Cum arată Hiroshima astăzi?

În zilele de 6 şi 9 august 1945 Statele Unite ale Americii au lansat bombele nucleare Little Boy şi Fat Man peste oraşele japoneze Hiroshima şi Nagasaki. În data de 26 aprilie 1986, reactorul numărul patru al Centralei nucleare de la Cernobîl a explodat. Astăzi, mai mult de 1.6 milioane de oameni locuiesc în Hiroshima şi Nagasaki, asta în timp ce la Cernobîl, pe o rază de 30 de kilometri, datorită prezenței izotopilor radioactivi, zona este declarată nelocuibilă.

În urma exploziei bombei de la Hiroshima aproximativ 70% din clădirile din oraș au fost rase de pe fața Pământului iar circa 100.000 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa aproape instantaneu. Trei zile mai târziu bomba nucleară lansată la Nagasaki făcea între 45.000 de mii şi 70.000 de mii de morți, iar alți 75.000 au fost răniți.

Hiroshima astăzi:

dddd

În data de 26 august 1986, la Cernobâl, inginerii au vrut să facă un test pentru a vedea cât continuă să funcţioneze turbinele electrice alimentate de reactor, după ce acesta este oprit. Pentru a putea face acest experiment, inginerii au deconectat multe dintre sistemele de securitate ale reactorului.

În timpul desfășurării experimentului s-a produs însă o explozie care se presupune că a eliberat între 7 şi 10 tone de combustibil nuclear. Cel puţin 28 de oameni au murit în acea explozie. În urma acestui incident peste 230 de mii de kilometri pătraţi de pământ au fost contaminaţi, iar radiaţiile s-au răspândit rapid purtate de vânt şi au afectat tot continentul european.

Însă de ce există încă radiații atât de puternice la Cernobîl, iar în Japonia nu? Potrivit experților, o cantitate mult mai mare de combustibil nuclear a ajuns în natură din reactorul ucrainean decât în cele două bombe la un loc. Cel mai important factor este însă cel al locului exploziei – bombele de la Hiroshima si Nagasaki au explodat în aer, pe când explozia de la Cernobâl s-a produs la nivelul solului, lucru care a permis o mai accentuată poluare radioactivă a pământului. Peste toate, explozia de la Cernobâl este cu 40 de ani mai apropiată de vremurile noastre decât cele din Japonia. 

sursa: .todayifoundout.com

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii