Noutăți

De ce oamenii moderni nu se aseamănă prea mult cu omul de Neanderthal? Cum au dispărut neanderthalienii?

Neandertalienii, răspândiți odinioară în Europa și Asia, au dispărut în urmă cu aproximativ 30.000 de ani. Nu au pierit, însă, înainte de a-și combina genele cu Homo sapiens. Prin urmare, oamenii de Neanderthal au furnizat între unu și patru la sută din ADN-ul oamenilor moderni de origine non-africană.

Selecția naturală a eliminat din genomul uman un mare număr de gene provenite de la neanderthalieni. Care este explicația? Comparativ cu strămoșii noștri (Homo sapiens), neandethalienii nu erau prea mulți iar în cursul adaptării la mediu, zestrea genetică provenită de la ei a fost înlăturată gradual, prin selecție naturală, ca fiind mai degrabă aducătoare de dezavantaje. Totuși, dacă strămoșii noștri ar fi fost mai puțini la număr sau într-o proporție aproximativ egală cu oamenii de Neanderthal, noi am fi moștenit un mare număr de gene de-ale lor. Am fi arătat și am fi gândit altfel.

n

Dr. Ivan Juric, Universitatea California,  afirmă că, în cazul în care populația de oameni de Neanderthal ar fi fost mult mai numeroasă atunci când a intrat în contact cu triburile strămoșilor noștri, astăzi genomul nostru ar fi  constituit un amestec diferit, cu un număr mare de gene de la omul de Neanderthal. Însă, în cazul populațiilor foarte numeroase, cum a fost cea de Homo sapiens, este eliminată ușor moștenirea genetică necorespunzătoare, prin selecție naturală.

Oamenii moderni și neanderthalienii au avut un strămoș comun. Varianta oficială pretinde că acesta ar fi trăit acum 500.000 de ani, în Africa. Acum 50.000-80.000 a intrat în scenă Homo sapiens. O vreme, de fapt zeci de mii de ani, cele două tipuri de umane au coexistat, în Eurasia. Oamenii de Neanderthal nu erau „oameni maimuță”, așa cum au fost percepuți multă vreme. Ei erau capabili de realizări artistice și de a-și planifica viitorul. Din punct de vedere muscular erau mai puternici decât noi. Aveau o capacitate craniană mai mare. Însă strămoșii noștri, prin numărul, coeziunea și adaptabilitatea lor, au câștigat premiul cel mare pus la bătaie de către natură: supraviețuirea!

n4

Pe alocuri, oamenii moderni timpurii au concurat cu neanderthalienii pentru hrană și adăpost. Probabil că au existat și confruntări, după cum au existat și încrucișări ale genelor. Neanderthalienii n-au dispărut din pricină c-ar fi fost stârpiți sistematic de către strămoșii noștri. Cei care au ieșit din izolare au fost asimilați. Genele lor au fost „diluate”. Cercetările au indicat că în moștenirea genetică a popoarelor din Asia de Est au fost prezente, inițial, urme mai consistente de origine neandertaliană, decât la europeni sau la alți asiatici.

Este posibil ca legendele privindu-i pe satiri și fauni, pe care le consemnează autori antici precum Hesiod sau Plinius, să constituie ecouri ale existenței neanderthalienilor, despre care unii spun că ar fi fost o specie distinctă, alții că ar fi fost doar o subspecie umană (ceea ce e mai plauzibil).

n3

Pentru a încheia într-o notă inedită și hazlie, prezentăm o veche producție folclorică românească (consemnată acum 100 de ani) în care poate fi recunoscut un… om de Neanderthal. Fragmentul de poem folcloric, prezentat de către dr. C.I. Istrati la începutul secolului trecut, sună astfel: „O venit omul mare/ De la pădurea mare,/ Om păros/ Și sperios,/ Cu mâinile păroase/ Și picioarele păroase/ Cu ochii înholbați/ Cu dinții mari, colțați/ Cu obrazul mare/ Cu căutătura înfiorătoare”

Așa simplistă cum este, descrierea strămoșului anonim evocă timiditatea și reticența care trebuie să se fi manifestat la oamenii de Neanderthal în contactele cu grupurile mari de Homo sapiens. Surpriza unei astfel de întâlniri trebuie să fi fost la fel de mare și pentru aceia dintre înaintașii noștri care nu mai văzuseră până atunci neandertalieni. Ce interesant ar fi să detinem mai multe informații despre întâlnirile și relațiile străvechi dintre cele două feluri de oameni!

n5

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă informații: www.dailymail.co.uk

Imagini: www.dailymail.co.uk, www.theguardian.com, www.independent.co.uk


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on De ce oamenii moderni nu se aseamănă prea mult cu omul de Neanderthal? Cum au dispărut neanderthalienii?

  1. Da!Un articol excelent, care raspunde in mare masura intrebarilor.Sau cel putin un punct pe,, I “.Legendele sunt mai importante decit hirtoagele(limbi pierdute si reconstituite,traduceri in care se pierde sensul real al unor fraze intregi,sau chiar interpretari inexacte ale propriei limbi)Zei,semizei,titani,da,paleo-astronautica face acelasi lucru,doar cu o alta abordare.Acu’,intrebarea cea mare-cine suntem noi?-ca aparem ca o explozie.O lume cu animale fantastice care seamana cu cele disparute sau care si-au restrins arealul.Atunci cit de vechi?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii