Noutăți

De ce nu simțim mișcarea de rotație a Pământului?

Și totuși se învârte… Și totuși de ce nu simțim acest lucru? Vorbim despre planeta Pământ, care efectuează o mișcare de rotație în jurul axei sale în timp de 23h 56′ 4′. La ecuator viteza de rotație este de aproximativ 1675 km pe oră, ceea ce înseamnă că chiar în acest moment, călătoriți cu 465 de metri pe secundă, sau un pic mai puțin în cazul în care vă aflați mai aproape de unul dintre poli.

Deci, de ce nu putem să simțim această rotație? Răspunsul se găsește în natura mișcării Pământului. Gândiți-vă că vă aflaţi într-un avion care zboară cu o viteză constantă la o altitudine constantă. Chiar dacă vă desfaceţi centura de siguranță şi vă deplasaţi pe culoarul avionului, nu veţi simți că acesta se află în mişcare. Motivul este simplu: dvs, avionul, și orice altceva aflat în interiorul acestuia se deplasează cu aceeași viteză. Pentru a percepe mișcarea avionului, trebuie să privim norii de afară, în cazul nostru bolta cerească.

Dacă Pământul şi-ar schimba într-o clipă viteza de rotaţie, atunci cu siguranță am simți mişcarea acestuia şi ar fi o senzație destul de neplăcută, ne asigură cei de la sciencealert.com. Deci, de ce se rotește Pământul atât de constant? Pentru că nu e nimic care să-l oprească. Când sistemul nostru solar s-a format dintr-un nor de praf cosmic, toate corpurile cerești create au moștenit aceeași rotație. Datorită inerţiei, Soarele, planetele şi sateliții naturali continuă să se rotească după miliarde de ani de la formarea lor.

Pentru a schimba viteza acestei rotații este nevoie ca o forță externă să dezechilibreze această rotație; un astfel de eveniment ar putea fi coliziunea cu un asteroid de mari dimensiuni.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

10 Comments on De ce nu simțim mișcarea de rotație a Pământului?

 1. Nu ne dam seama pentru ca nu avem un sistem de referinta fata de care sa ne raportam

 2. Prietene, nu se invarte. Dormi tu linistit cu ce-ti da NASA direct din Photoshop. Ia tu o camera de filmat cat de cat desteapta, indreapt-o spre cer noaptea si filmeaza toata noaptea. Vezi cam cum se misca tot pe cer si apoi intreaba-te cum se face ca totul se roteste in jurul unui punct, la fel in fiecare noapte, dar in timpul asta, presupusa planeta perfect rotunda pe care ne-o da NASA, aceeasi planeta care prezinta aceleasi continenete total diferite ca marime de la an la an, se roteste in jurul propriei axe, se roteste in jurul soarelui, tot sistemul solar se deplaseaza si el ca nebunul prin univers si toata galaxia la fel. Dar in timpul asta, cerul noaptea arata la fel de cand ne stim…nu eu si tu….noi toti ca specie.

  Sa mai zic de asa-zisele timelapse-uri cu planeta in care norii raman la fel pe toata durata fimului? Ore intregi. Ma refer la atmosfera cu norii de pe toata planeta. Toata.

  Treziti-va oameni buni. Nu spun ca bibilia si cine stie ca alte cartulii. Nu spun ca divinitate asa cum o prezinta tot felul de cretini care nu vor altceva decat sa controleze prosti. Dar poate…doar poate, niste baieti ne mint foarte grosolan. Poate. Asta pentru ca extrem de multe lucruri nu se leaga.

 3. Aaa!… Nu simtim ca se invarte pentru ca nu se invarte? Sau…
  Si daca se-nvarte sau nu se-nvarte, ce? Eu azi cred ca nu se-nvarte.
  De luni incolo… Nu stiu… Vorbim. Ca doar, asa a supravietuit neamul romanesc.
  🙂

  • Trebuie doar sa ne trezim din prostia care ne-a fost bagata pe gat de catre cei de la Nasa cu tot felul de fotografii trunchiate.In realitate pamantul este plat si nu se invarte…de aici ar trebuii sa plecam cu ideile–pentru a ne trezi la realitate—probabil se doreste ascunderea ideii de creatie a pamantului.Sa ne gandim doar la faptul ca peste 70% din suprafata terei o reprezinta oceanul planetar care logic are acelasi nivel pe tot globul–atunci inseamna ca 70% din pamant este plat,iar atunci cum putem vorbi ca pamantul este rotund daca 70% din el are acelasi nivel ??
   Asa ca trezirea fratilor ….

   • Draga radu,
    Eu personal, daca te intereseaza, nu cred ca Pamantul este plat, pentru ca am gasit metode empirice de a verifica acest lucru, in schimb, in ce priveste faptul ca se invarte, neavand posibilitatea de a verifica empiric, sunt teribil de tentat sa cred ca nu se invarte.

   • O incercare de a verifica daca se invarte ar putea fi, de exemplu, verificarea validitatii afirmatiei ca Pamantul este inclinat cu 23 si nu mai stiu cat de grade fata de planul traiectoriei sale in jurul Soarelui.

    Cum se poate face asta? Destul de simplu daca ai posibilitatea sa te afli la ecuator in momentul echinoctiului. Si anume: stabilesti cu ajutorul unei busole punctele cardinale si implicit directia liniei ecuatorului, dupa care verifici folosind ca reper Steaua polara (nu-mi dau seama cat se vede aceasta de pe ecuator) apoi, pe la ora 7-8-9 dimineata, infigi un par vertical in pamant si urmaresti daca umbra parului face vreun unghi cu linia ecuatorului, daca nu face atunci… pa! Pamant inclinat!… si tot ce decurge din asta.

 4. …am vazut odata, pe bara din fata a unui Trabant;,,e pur si muove”.Sa fie vorba doar de legatura dintre Galilei si un posibil viitor?…aaa…ma rog,s-o gatat!Dar totusi…

 5. Pai atunci de ce ni se aduna apa la ecuador ? Daca avionul ar fi o minge care se invarte IN ACELASI PUNCT nu am mai merge linistiti prin el . Ce Dzeu nici fizica de clasa a IV nu mai se stie .

 6. Foarte corect exemplul cu avionul care are viteza RECTILINIE SI UNIFORMA , dar tot in articol se spune ca viteza de rotatie a Pamantului ESTE 0 la poli , si DEPASESTE VITEZA SUNETULUI LA ECUATOR . Exercitiu de logica : un avion decoleaza de la ecuator si aterizeaza la polul nord , viteza de croaziera in jur de 700 km , rezulta ca la aterizare are o viteza (cumulata) de 700+1600=2300 km aproape 2 MACH,sau alt exemplu mult mai interesant, avem 1Kg de ori ce , il cintarim la ecuator rezulta 1 KG, sa ne uitam la kilogramul asta putin , forta centrifuga a pamantului generata de ROTATIA sa incearca sa il arunce pe el pe kilogram in SPATIUL COSMIC , dar intervine , ea , GRAVITATIA care zice NU , si il atrage cu o forta mai mare pe el , pe kilogram in jos DECI CEEA CE AM CANTARIT ESTE REZULTATUL A 2 FORTE . lUATI ACUMA KILOGRAMUL ASTA SI CANTARITIL LA UNUL DIN POLI !!! Pe cale de consecinta , va CANTARI mai MULT DEOARECE FORTA GRAVITATIONALA ESTE ACEEASI DAR LIPSIND CU DESAVARSIRE CEALALTA FORTA , SI ANUME CENTRIFUGA !!!!!!! E pur si mouve !!!!!!! Sau crede si nu cerceta !!!!!

 7. Daca pamantul este plat, cum dar e ziua in usa iar la noi noapte?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii