-->

Noutăți

De ce nu pot vorbi maimuțele?

Japanese macaque (Macaca fuscata) two babies, Yamanouchi, Shimotakai District, Nagano Prefecture, Japan. June.

Ca și noi, sunt primate sociale, inteligente și cu siguranță ar avea multe de spus. Cu toate acestea, în ciuda sunetelor scoase, nici măcar cimpanzeii și bonobii, cei mai apropiate rude ale noastre nu pot pot emite vocale sau consoane pe care noi sa le putem cataloga ca fiind vorbe. Potrivit celor de la Science Alert, ar putea fi două cauze. Ori creierul nu este construit astfel încât să poată dezvolta vorbirea ori gâtul nu este potrivit.

Lieberman, profesor emerit de antropologie la Universitatea Brown din Rhode Island, a efectuat în anii 1960 și 1970 mai multe experimente pentru a elucida misterul. Acesta a ajuns la concluzia că deficitul de vorbire al maimuțelor se datorează structurii gâtului acestor primate. Lieberman și colegii săi au concluzionat faptul că macacilor le lipsește tractul vocal, cel care la oameni se află între gură și rădăcina limbii.

Chiar dacă maimuța ar avea creierul configurat pentru a se putea exprima ca noi oamenii, lipsa tractul vocal nu ar putea produce sunetele necesare vorbirii.

Însă nu toată lumea este de acord cu aceste explicații. La finele anului trecut, biologul W. Tecumseh Fitch, de la Universitatea din Viena, a reluat cercetările, concluzionând faptul că tractul vocal al maimuțelor există și este capabil de a genera cuvinte.

Pentru Lieberman, studiul din 2016 este greșit: “Nu există nimic cu adevărat interesant și nou în lucrarea domnului Fitch, cu excepția unei serii de denaturări cu intenția de a înșela”, a spus el.

Deci, de ce nu pot vorbi maimuțele? Încă nu știm sigur răspunsul la această întrebare; subiectul rămâne mai departe foarte dezbătut.

sursa: http://www.sciencealert.com/why-can-t-monkeys-talk

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on De ce nu pot vorbi maimuțele?

  1. Aaaa…total gresita teoria cu maimutele!…este de fapt un ciclu.Un om rinjeste satisfacut;gaseste bani;se transforma in maimuta;gaseste o religie;se mira vreo citeva milenii;devine smecher;confunda ,,excelsior”cu ,,like”;rinjeste satisfacut;gaseste bani;se transforma in maimuta…ma rog!

  2. Cred ca poza are legatura cu articolul de mai suis.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii